Odlukom o povratku djece u škole Vlada ugrožava sigurnost učenika i njihovih obitelji

Zagreb, 8. svibnja 2020. – U petak je u središnjici SDP-a održana konferencija za medije na kojoj su obrazovni djelatnici, članovi SDP-ove Koordinacije za obrazovanje, komentirali Vladinu odluku o povratku djece u škole, istaknuvši da ona ugrožava sigurnost djece i njihovih obitelji.
Saborska zastupnica Sabina Glasovac istaknula je kako je ovo nikad neizvjesniji kraj školske godine, kao i sudbina učenika, što se prelijeva na roditelje i čitavo društvo.

„Prekjučer je ministrica objavila da maturanti neće polagati izborne predmete, jer je to preporuka epidemiologa. Samo nekoliko sati nakon premijer kaže da će svi pisati sve. Rektori za to vrijeme snažno negoduju. To je dokaz da nitko ni s kim ne komunicira, da se odluke ne donose odgovorno i koordinirano i da se sustav obrazovanja jednostavno raspao. Jedini koji održavaju sustav su učenici koji marljivo rade, roditelji koji im pomažu, učitelji, nastavnici i ravnatelji. Od Vlade ova država nema apsolutno ništa,“ rekla je Glasovac, istaknuvši da jedino što u ovom trenutku funkcionira je proizvodi pogon kaosa Ministarstva obrazovanja, u kojem je premijer Plenković preuzeo ulogu stečajnog upravitelja.

Izrazila je podršku prosvjednik djelatnicima, učenicima i roditeljima te poželjela maturantima da s uspjehom polože taj ispit zrelosti, na kojem je Vlada Republike Hrvatske ove godine pala.

Profesorica Suzana Kačić Bartulović istaknula je da 157.267 obitelji i osoblje iz 2.452 školske ustanove čeka odgovore na niz pitanja, primjerice, zašto nije proveden upitnik o stresu i mentalnom zdravlju učenika i nastavnika suočenih s pandemijom, tko će osigurati opremu i neophodna sredstva za zaštitu prema uputama Stožera, jesu li sredstva osigurana za duže razdoblje ili će se opet štedjeti na najmlađima, tko će odlučiti kojih devet učenika dolazi, a koji ne na nastavu, tko će osigurati kloniranje učiteljica i učitelja da mogu istovremeno održavati stvarnu i virtualnu nastavu.
„Jasno i glasno tražimo premijera da nam odgovori tko je odgovoran za ovaj eksperiment i tko će biti odgovoran ako se korona virus razbukta povratkom učenika u škole. Djeca možda nisu u rizičnoj skupini, ali mogu prenijeti virus u svoje domove, svojim roditeljima, bakama i djedovima. Jesu li  premijer i ministrica bili u prosječnoj hrvatskoj školi ili samo dolaze prerezati vrpcu na rijetka otvaranja novih zdanja? Znaju li kako izgleda školski sanitarni čvor i koliko škola ili vrtića imaju toplu vodu za pranje ruku? Što će biti s djecom s poteškoćama?“ priupitala je Kačić Bartulović.
Vlada je odgovorna za donošenje odluke kojom ugrožava sigurnost učenika, a time i njihovih obitelji. Nastavni sadržaji se mogu nadoknaditi, zdravlje ne, ističe. Djeca ne smiju biti ničiji predizborni eksperiment.
Profesorica Božica Uroić rekla je da nedostaju mjere za Zagreb nakon potresa u svim segmentima s naglaskom na obrazovanje. Zagreb je porušen i svaki krov predstavlja opasnost. Oštećeno je 40 vrtića, osnovnih i srednjih škola, a od 433 koje su pod gradom, 4 imaju crvenu oznaku, dok 36 ima žutu oznaku.
„Puno je sigurnosni pitanja koja nam se nameću. Žalosno je da se o Zagrebu i problemima Zagrepčana govori vrlo malo, da su Zagrepčani već 47 dana prepušteni sebi u traženju statičara, majstora. Najžalosnije je da se igra sa sigurnošću djece,“ rekla je Uroić, apelirajući da se nastavi s nastavom na daljinu.
Epidemiolog dr. sc. Branko Kolarić je stava da se škole ne trebaju otvarati do jeseni, a ako je nužno, škole bi se mogle otvoriti isključivo za maturante.

„Djeca se u školama mogu zaraziti i prenijeti zarazu na svoje roditelje, djedove i bake, koji su najrizičnija skupina. Mlađa djeca ne razumiju socijalnu distancu, da se ne smiju igrati sa svojim prijateljima ni dodirivati ih. Djeca trenutno žive u vremenu velikog straha i neizvjesnosti, nemojmo im otežavati situaciju. Činjenica je da ni roditelji ni nastavnici trenutno nisu dovoljno obaviješteni,“ rekao je Kolarić.

Oglas

Komentiraj

komentari