Održan najveći sajam gastronomije i slavonskih običaja u Pakracu – Slavonski Banovac!

24. listopada 2017. – U organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, posjetili smo Slavonski Banovac – najsadržajniji turistički, gastro, gospodarski sajam kontinentalne Hrvatske koji je okupio čak 104 izlagača iz 8 županija.
Cilj „Slavonskog banovca“ je očuvanje i promicanje slavonskih običaja, gastronomije, rukotvorina, starih obrta i poljoprivrednih aktivnosti, kao i podsjećanje na bogatu povijest ovog dijela Hrvatske. Tradicionalni deveti turistički sajam u Pakracu nikad nije bio veći! Saznali smo kako je izgledao Pakrac u srednjem vijeku, a natjecanje u pripremanju graha, neodoljiva ugostiteljska ponuda iz svih dijelova Hrvatske, ali i Mađarske i Slovačke, zabavni park, besplatna vožnja turističkim vlakićem ili kočijom samo je dio onog što nas je dočekalo.

Upravo u Pakracu davne 1256. godine počeo se kovati prvi hrvatski novac – Slavonski banovac, po kojemu je i sajam dobio ime.  Malim srebrnjacima iz Pakraca u srednjem vijeku plaćalo se osim u Slavoniji i u Mađarskoj, Sloveniji, Rumunjskoj i Bosni. Kuna na prednjoj strani pakračkog srebrnjaka odabrana je iz razloga jer je najtraženije platežno sredstvo prije kovanog novca bilo krzno kune, a banovac je stoljeća kasnije inspirirao autore aktualne hrvatske monete.

„Slavonski banovac“ iznimna je manifestacija na kojoj se može u punom smislu riječi doživjeti sve sadržaje Pakraca, upoznati tradicionalnu kuhinju našeg kraja, ali i cijele Slavonije, otkriti zašto je danas Pakrac među prvim gradovima u Hrvatskoj po razvoju poduzetništva, ali i kontinentalnog turizma. Iduće godine u Pakracu ćemo obilježiti 200 godina obrtništva, što dovoljno govori koliko je duboka i sadržajna tradicija našeg kraja u razvoju vlastitih poslovnih projekata. Raduje me i činjenica da u gradu koji broji 8.400 žitelja imamo nešto manje od 400 nezaposlenih – izjavila je Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

Gledajući na nedavnu prošlost, čak 4.500 stambenih objekata stradalo je u Pakracu tijekom Domovinskog rata, a 263 milijuna eura izravna je šteta zabilježena u ovom gradu. U gospodarskim djelatnostima šteta je bila viša od 63 milijuna eura. S takvih temelja Pakrac je krenuo prema izgradnji modernog grada nošen brojnim poslovnim projektima u poduzetništvu i obrtima, koji su svoje bogatstvo pokazali i na Slavonskom Banovcu.

“U Pakracu, ali i Slavoniji dominiraju tradicijski obrt, veliki dio njih oslonjen je na poljoprivredu, proizvodnju hrane u prvom redu. Mi imamo plodne oranice i veliki su potencijali za razvoj i eko poljoprivrede, što je naš sajam također pokazao. Želja nam je da Slavonski Banovac postane adresa svih zainteresiranih posjetitelja u potrazi za odličnom gastro ponudom, autohtonim slavonskim proizvodima, te tradicijskim sadržajima – ocijenila je gradonačelnica Pakraca.


„Slavonski banovac“ nije jedini razlog za posjet ovom predivnom gradu, tu je i idealno mjesto za zaljubljene, Omanovac sa najljepšim pogledom na Pakrac i Lipik.

Otkrijte gdje padaju najbolji poljupci, uhvatite najljepši pogled i ponesite vlastiti primjerak najstarijeg hrvatskog novca!
I zato posjetite Pakrac, zaputite se u smjeru Požeško-slavonske županije koja će vas oduševiti pogotovo u jesen!

A do tada uživajte u atmosferi koju smo ponijeli sa sobom:)


Ana Mišić

Oglas

Komentiraj

komentari