Održan okrugli stol “Žene poduzetnice”

Na okruglom stolu „Žene poduzetnice“, kojega je u sklopu projekta Poslovni uzlet organizirao Poslovni dnevnik u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) i Večernjim listom,  žene poručuju da se još uvijek osjećaju diskriminiranima u odnosu na muškarce, ali da su još uvijek najveći problemi oni koji se tiču administrativnih barijera, nejasnih zakona ili previše pravila koja se često mijenjaju.

os

Ženama dodatni problem stvara financiranje, nekoordiniranost ustanova u poticanju ženskog poduzetništva te nedostatak logističke podrške, poput cjelodnevnih vrtića koji  bi im olakšao da istovremeno budu majke i poduzetnice.

Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta istaknuo je kako je najveći problem poduzetnica financiranje i u tom smjeru se treba razmišljati kako im olakšati pokrenuti posao te  je dodao da je zahvaljujući dosadašnjoj strategiji poticanja ženskog poduzetništva uočen napredak, te da se trenutno priprema strategija ženskog poduzetništva do 2020. koja će također staviti naglasak na to da se žene više uključuju u biznis. „Pokazalo se da tvrtke u kojima su žene vlasnice, rastu brže od onih gdje žene nisu uključene u vođenje. Osim toga, podaci Europske unije pokazuju da se žene samozapošljavaju tri puta češće nego muškarci. Od 100 nezaposlenih pet je muškaraca i 15 žena koje će pokrenuti postao. O tome treba voditi računa jer bi poticanje samozapošljavanja žena u Hrvatskoj moglo dovesti do 20.000 novih radnih mjesta, a to nije malo“, kazao je ministar Maras dodajući kako je Ministarstvo odustalo od posebnog programa Žene poduzetnice i umjesto toga uvelo dodatno bodovanje i stimuliranje projekata tvrtki koje su u većinskom vlasništvu žene.

Maja Pokrovac iz Hrvatske udruge poslodavaca obratila se prisutnima: „Žene su spremne i na rizike i na preuzimanje inicijative, no postoje ključne stvari koje se moraju promijeniti. Prije svega potrebno je jačanje svijesti o ženama u poduzetništvu, bolja logistika i bolje prihvaćanje žena poduzetnica u društvu i obitelji, a njihovo financiranje treba biti fleksibilnije”. 

Oglas

Komentiraj

komentari