Održana edukacija o metodi društveno korisnog učenja

U sklopu projekta “Odrazi se znanjem – pokreni zajednicu” kojeg provodi ODRAZ  – održivi razvoj zajednice u partnerstvu s udrugom Life Potential te Ekonomskim i Grafičkim fakultetom u Zagrebu, održala se edukacija o metodi društveno korisnog učenja  u hotelu Valamar Sanfior u Rapcu od 18. do 19. svibnja.

Svrha održane edukacije je bila povezivanje profesora i predstavnika udruga kako bi se definirale zajedničke potrebe i interesi te postavljanje temelja za što kvalitetniju buduću suradnju tijekom rada studenata u uključenim udrugama.

Prisutne predstavnike odabranih udruga koje će biti uključene u projekt, pozdravila je Lidija Pavić-Rogošić iz udruge ODRAZ i predstavila projekt te naglasila: „Veselimo se suradnji fakulteta i udruga  jer će kroz ovaj projekt biti ostvarena suradnja akademske zajednice i civilnih sektora. Tijekom projekta studenti će imati priliku upoznati rad udruga te probleme s kojima se susreću korisnici s kojima udruge rade, steći će osjetljivost na probleme u zajednici i svojim znanjem će pomoći boljoj vidljivosti rada udruga te se nadamo da će u budućnosti postati aktivni građani i doprinijeti razvoju svojih lokalnih zajednica“.

„ Uvijek se rado uključujemo u projekte koji su od koristi interesa za širi spektar dionika, a posebno nam je drago da u ovom slučaju to uključuje akademsku zajednicu – fakultete, profesore i studente te predstavnike neprofitnih organizacija. Kroz predmete iz područja marketinga i menadžmenta te stručnu praksu nastojimo našim studentima pružiti praktična znanja i iskustvo rada u neprofitnom sektoru istovremneno pomažući široj zajednici. Za nas je to zaista win-win situacija.“, kazala je doc. dr.sc. Morana Fudurić sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Teo Žeželj s Grafičkog fakulteta tom prigodom je izjavio: „Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu se kao najstarija visokoobrazovna institucija te vrste u Hrvatskoj i regiji odlučio na sudjelovanje u projektu kako bi svojom ekspertizom i iskustvom doprinio razvoju svog okruženja i zajednice u kojoj djeluje. Cilj nam je ponuditi i pokrenuti svoje iskustvo i kreativnost naših studenata koji kroz vizualne odnosno grafičke medije mogu i znaju kako prenositi ideje i poruke koje trebaju  doći do što veće publike. Organizacije civilnog društva koje sudjeluju u ovom projektu pokazale su u svom dosadašnjem radu orijantiranost na teme bitne za razvoj građanskog društva te smo ponosni na to da ćemo u suradnji s njima raditi na oblikovanju nove generacije reativnih i osviještenih građana.“

O društveno korisnom učenju govorila je prof. dr. sc. Bojana Ćulum sa Sveučilišta u Rijeci, Odsjek za pedagogiju koja je također predstavila primjer dobre prakse U Portlandu. „Ključno u ovom modelu je ostvariti suradnju sa različitim organizacijama i institucijama iz zajednice kako bismo zajedno gradili društveno odgovorno obrazovno okruženje za naše studente. Takvo okruženje ima potencijale osnažiti studente, ali i druge dionike u tom procesu i svima nam skupa pokazati da zajedno možemo promišljati i djelovati na pozitivne društvene promjene.“, naglasila je Ćulum.

Saša Borovnjak, predstavnik Udruge Life Potential koja je partner na projektu “Odrazi se znanjem – pokreni zajednicu” naglasio je: „ Izuzetno nam je drago da smo uključeni u ovaj projekt, mi ćemo svojim sudjelovanjem pružiti studentima uključenima u projekt vještine potrebne za njihov osobni i profesionalni razvoj koje će im olakšati razvoj u profesionalnom i privatnom okruženju“.

U sklopu edukacije je organiziran i posjeti Udruzi za mlade Alfa Albona  iz Labina.

Svrha projekta “Odrazi se znanjem – pokreni zajednicu” je podržati i potaknuti suradnju između dviju visokoobrazovnih institucija (Ekonomskog i Grafičkog fakulteta u Zagrebu) i organizacija civilnog društva, prvenstveno udruga koje djeluju u zajednici, primjenom metode društveno korisnog učenja (DKU) i izravnim uključivanjem studenata u rad udruga.

Projekt “Odrazi se znanjem – pokreni zajednicu” sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Više o projektu možete saznati na poveznici : http://odraz.hr/hr/projekti/svi-projekti/odrazi-se-znanjem-pokreni-zajednicu

Ana Mišić

Oglas

Komentiraj

komentari