Održana konferencija predstavljanja Toothfriendly International međunarodne organizacije

HIPP marketing na konferenciji u Zagrebu predstavio međunarodnu organizaciju Toothfriendly International, neprofitnu međunarodnu organizaciji sa sjedištem u Baselu, u Švicarskoj, čija je osnovna ideja unapređenje oralnog zdravlja.

Organizacija, koju čine stomatolozi, te udruge i tvrtke iz područja proizvodnje hrane i oralne njege, dobro je poznata širom svijeta već dugi niz godina.

Gosti konferencije bili su dr. Albert Bar, predsjednik organizacije Toothfriendly International, te prof.dr.sc. Hrvoje Jurić, predstojnik Zavoda za dječju i preventivnu stomatologiju na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu, predsjednik Hrvatskog društva za dječju i preventivnu stomatologiju HLZ-a, koji je iznio nekoliko podataka o oralnom zdravlju djece u Hrvatskoj.

Početkom 1980.-tih švicarski stomatološki fakulteti odlučili su početi javnu informativnu kampanju s potpuno drugačijim, pozitivnim efektom.

Osnovna ideja bila je da se potrošači više ne savjetuju da potpuno prestanu konzumirati slatkiše, već da moraju biti informirani da konzumiraju slatkiše koji neće naštetiti njihovim zubima. Problem u tom pristupu bio je taj što potrošači nisu znali prepoznati koji su slatkiši štetni za zube, a koji nisu. Raznolikost takvih proizvoda u smislu vrste proizvoda, okusa, oblika i boja bila je nedovoljna da bi pružila potrošaču atraktivan izbor.

Toothfriendly logo / Logo Prijatelj zuba

Veliki se napredak dogodio 1982. godine kada je predstavljen logo „Prijatelj zuba“ .

Taj „eye-catching“ piktogram, kojeg izdaje međunarodna neprofitabilna organizacija Toothfriendly International može se nalaziti na deklaraciji proizvoda koji su „sigurni“ za zube .

Rezultati kampanje javnim informiranjem u Švicarskoj su bili impresivni. Do 2010. godine preko 90% potrošača u Švicarskoj prepoznaju piktogram Prijatelj zuba i razumiju njegovo značenje za oralno zdravlje. Potražnja za slatkišima „Prijateljima zuba“ nije eksplodirala samo u Švicarskoj već i internacionalno.

Danas je širom svijeta prisutno preko 100 različitih Toothfriendy proizvoda u preko 50 zemalja. Kategorije Toothfriendly proizvoda danas više nisu samo slatkiši već i čajevi za dojenčad i malu djecu, vitaminske tablete, flourirana sol, proizvodi za oralnu njegu, medicinski proizvodi, zubne ordinacije, te edukativni tečajevi, pa čak i duda varalica.

Kroz liniju HIPP čajeva i hrvatski potrošači od sada upoznaju „Sretni zubić“

Kroz liniju HIPP čajeva za djecu, na čijim pakiranjima se nalazi navedeni simbol, i hrvatski su potrošaći od sada dobili priliku upoznati prednosti Toothfriendly proizvoda za zdravlje zuba. HIPP kao odgovoran proizvođač dječje hrane brine o zdravlju zubića, upravo zato što su prvi zubići posebno važni. Iz tog razloga, HIPP nudi široku paletu čajeva „Prijatelj zubića“ u raznim vrstama proizvoda i za različite dobne skupine.

Od prvog tjedna života djeteta HIPP čajeva s oznakom „Prijatelj zubića“ su biljni čajevi za nadomjestak tekućine, kao što su Čaj od komorača u vrećici, te ekstrakt čajevi: Čaj od komorača i Biljni čaj.

Kako bi dobili certifikat „prijatelj zubića“, HIPP čajevi su znanstveno testirani u nezavisnim kontroliranim laboratorijima. Samo proizvodi koji ne uzrokuju karijes ni oštećenje zubne cakline mogu proći ova testiranja i dobizi oznaku prijatelj zubića.

Da li je proizvod prijatelj zuba ili ne može se definirati testom plaka in vivo, tkz. Plak-ph-telemetri test. U Švicarskoj se ova metoda koristi više od 40 godina. Test mjeri stvaranje kiseline bakterijama iz plaka uzete hrane in vivo. Proizvod je siguran za zube ako nema ph niži od 5,7 i kisela izloženost zuba ne prelazi 40 μmol H+ min.

Govoreći o prevenciji zubnog karijesa, prof.dr.sc. Hrvoje Jurić sa Stomatološkog fakulteta iz Zagreba, istaknuo je prilikom predavanja da danas na tržištu imamo niz sjajnih proizvoda koji uz stručnog i motiviranog terapeuta za provedbu preventivnih postupaka stvaraju ozračje boljih dana što se tiče prevencije glavne stomatološke bolesti, zubnog karijesa. Prof. dr.sc. Jurić smatra da isto tako valja naglasiti da je i dalje temeljni problem svih preventivnih postupaka i nastojanja u stomatologiji to što je prevencija često „nevidljiva“.

„Djecu je već od rane dobi potrebno upoznati s ordinacijom i sa stomatološkim timom, jer je to važan dio psihološke pripreme budućeg pacijenta. Ono što je još važnije je drugi dio pregleda koji se sastoji od edukacije roditelja u pravilnu oralnu higijenu i prehrambeno savjetovanje. Kako i s čime prati zube, izbor paste, četkice, što se i kada jede i pije bitne su informacije koje roditelj dobiva tada. Ono na čemu treba inzistirati je s navršenom 1. godinom života uvođenje redovitog četkanja zuba minimalno 2 puta na dan sa zubnim pastama koje sadrže fluor u količini primjerenoj dobi pacijenta (F≈500 ppm). Isto tako bitno je uvesti redovitu primjenu nekog remineralizacijskog sredstva. Ako se ova tri koraka provedu na odgovarajući način, uz naravno neizostavnu punu suradnju pacijenta, uspjeh je gotovo zagarantiran. Zadovoljstvo koje će našim pacijentima i nama pružiti ovakva klinička praksa i uspješna prevencija karijesa zasigurno će biti veća nego što će to biti nakon bilo kojeg uspješno provedenog rekonstruktivnog postupka.“, zaključio je prof. dr.sc. Jurić.

Učestalo konzumiranje šećera velik je rizični faktor za razvoj karijesa. Ako se dogovori prevencija karijesa, tada je logično da se zamijene slastice koje sadrže šećer sa onima koje ne sadrže , jer su te sigurne za zube.

Toothfriendly logom , razne nacionalne Toothfriendly organizacije nastoje tu poruku prenijeti potrošačima. Porast prodaje proizvoda sa Toothfriendly logom širom svijeta pokazuju da je pristup uspješan.

Toothfriendly proizvodi su danas jednako ukusni kao i oni koji sadrže šećer, a HIPP čajevi dokazani su prijatelj zubića već od prvih dana života.

A.M.

Oglas

Komentiraj

komentari