Održana prva Čakulaonica za samohrane roditelje

Nivea se uključila u hvalevrijednu akciju pokretanja edukativnih radionica za samohrane roditelje te osigurala prigodne poklone za roditelje i djecu, a slavne mame podržale radionice.

cak1

Zagreb, 20.travnja 2016. – Jučer je u dječjem vrtiću „Pčelica“ održana prva u nizu Čakulaonica za samohrane roditelje u sklopu projekta „Hrabre Mame & Tate“ koju organiziraju portal Sretna mama i istoimena Udruga samohranih roditelja. Ovom hvalevrijednom projektu priključila se Nivea koja je za roditelje i djecu osigurala prigodne poklone.

cak2Čakulaonice za samohrane roditelje su pokrenute s ciljem pomoći jednoroditeljskim obiteljima  podizanjem svijesti javnosti o svakodnevnim izazovima s kojima se susreću samohrani roditelji od organizacijskih izazova, predrasuda pa sve do financijskih poteškoća.

Majke su se rado odazvale pozivu i osigurale vedru i optimističnu atmosferu te izrazile želju za što češćim takvim okupljanjima i upoznavanjima.

“Naša prva Čakulaonica prva je u nizu radionica na kojima ćemo dati podršku ovim hrabrim roditeljima koji se sami nose sa nizom izazova s kojima se svakodnevno susreću. Ipak ne zaboravimo da su samohrani roditelji svejedno sretna mama i sretan tata! Hvala puno Nivei koja je prepoznala vrijednost ove akcije, a mi ćemo nastojati kroz cijelu godinu aktivno hrabriti roditelje kojima je to najpotrebnije ”, izjavila je Ana Mišić, glavna urednica portala SRETNA MAMA i predsjednica Udruge za samohrane roditelje.

„Sretni smo što možemo na ovaj način dati podršku vrtićkim jednoroditeljskim obiteljima i samohranim roditeljima u njihovim zahtjevnim ulogama i obiteljskoj odgovornosti. Želimo da vrtić bude mjesto gdje se povremeno mogu okupiti, tražiti i dobiti odgovore na mnoga pitanja s kojima se susreću ili se samo družiti i opustiti. Zahvaljujemo Udruzi SRETNA MAMA i portalu SRETNA MAMA koji su inicirali Čakulaonice, te Nivei koja je podržala događanje te se nadamo da je to samo prva u nizu radionica gdje će se okupljati jednoroditeljske obitelji i samohrani roditelji“, rekla je psihologica dječjeg vrtića „Pčelica“, Vlasta Korman.

Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u potpunosti podržava akciju pokretanja edukativnih radionica za samohrane roditelje pod nazivom Čakulaonice u organizaciji portala Sretna mama i Udruge samohranih roditelja, a koje imaju za cilj pomoći jednoroditeljskim obiteljima, ali i raditi na podizanju svijesti o problemima s kojima se susreću samohrani roditelji.

visnja„Naime, samohrani roditelji dijele probleme svih ostalih roditelja, ali njihova situacija isto tako  obuhvaća specifične probleme. S jedne strane su teška gospodarska situacija i izazovi vezani za tržište rada, nezaposlenost ili zaposlenost na određeno vrijeme koja donosi nesigurnost i financijske teškoće, s druge strane su društvene predrasude o jednoroditeljskim obiteljima kao „nepotpunim“ obiteljima, a s treće strane su svi oni problemi koji muče i druge roditelje – nedostupnost ili premali broj jaslica i vrtića, loša prometna povezanost ili nerazumijevanje pojedinih institucija za probleme roditelja.

Stoga smatram da je svaka akcija usmjerena na razmjenu korisnih informacija ili osnaživanje na individualnoj razini samohranih roditelja, dobrodošla i hvalevrijedna.“, istaknula je Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

ivanaČakulaonice su podržale i poznate osobe poput,  Ivane Petković Čevra, bivše Miss Hrvatske i glazbenice Jelene Radan.

„Izazovi koje roditeljstvo i odgoj stavljaju pred nama uz današnji tempo života zahtijevaju puno energije, ljubavi, strpljenja, organiziranosti i financijske podrške. Sve to ponekada je teško i u dvoje ako su oba roditelja zaposlena ili bez podrške baka & djedova. Nažalost, ima puno slučajeva kada je roditelj u svemu tome sam, bez podrške partnera i takvim roditeljima zaista treba ‘skinuti kapu’ za njihovu snagu, emotivnu jakost i angažman. Hvalevrijedna je inicijativa da netko i na njih misli pa makar u vidu razmjene iskustva i podrške jer će tada uvidjeti da nisu sami, da neke stvari možda mogu drugačije organizirati. Ja im želim od srca da ne gube elan i entuzijazam jer najljepše u životu jest biti nečija mama ili tata.“, izjavila je Ivana Petković Čevra,  bivša Miss Hrvatske.

jelena

“Ponekad mi se čini, što je veći izazov koji nas prati kroz život, tim veća je zadovoljština – u ovom slučaju kroz sretne samohrane majke, očeve i djecu koja mogu biti ponosna na svoje mame i tate. Držim fige da Čakulaonice budu izvor potrebnih informacija koje će pomoći roditeljima na njihovom putu.“, kazala je Jelena Radan.

Obzirom na ispunjena očekivanja Čakulaonice i želje majki, sljedeća Čakulaonica će se održati krajem svibnja te će se nastojati do kraja godine barem jednom mjesečno okupljati  i davati podrška samohranim roditeljima i jednoroditeljskim obiteljima.

Udruga Sretna mama poziva sve zainteresirane roditelje, vrtiće, donatore, predavače, samohrane pedijatre da se jave u redakciju Sretne mame i sudjeluju u ovakvim akcijama te doprinesu svojim iskustvima, stručnošću u jačanju potpore za ove hrabre roditelje.

A.M.

 

Oglas

Komentiraj

komentari