Održana UNICEF-ova dječja utrka Mliječna staza za osnivanje banke mlijeka

Za početak svake utrke važan je dobar start!

Simbolika humanitarnog događaja utrka Mliječna staza najbolje se može opisati riječima- važan je dobar start. To se poglavito odnosi na našu najmlađu i najranjiviju dobnu skupinu: novorođene i prijevremeno rođene bebe.

Milijuni sretne djece odrasle na majčinom mlijeku znaju koliko je ono važno. Dojenje je prirodan način prehrane, a majčino mlijeko ima najpovoljniji sastav nutrijenata, potreban za rast djeteta stoga se preporučuje od rođenja bebe pa sve do druge godine života. Nema formule koja bi bila bolja od onog što daje majčino mlijeko, no kako osigurati odgovarajuću zdravstvenu skrb prijevremeno rođenoj djeci kao i novorođenčadi koja iz medicinskih razloga nisu od rođenja u mogućnosti primiti mlijeko svoje majke?

Upravo zato, za svaku državu koja ima kvalitetan sustav zdravstva izuzetno je važno da ima i organiziranu banku humanog mlijeka kako bi svako novorođenče dobilo ono najvažnije – mlijeko koje štiti bebu od bolesti i mogućih infekcija u prvim danima života.

Iz tog razloga, jučer je na ispunjenom Europskom trgu održana dječja trka u sklopu Mliječne staze – humanitarne utrke, koju je pokrenuo UNICEF s ciljem podizanja svijesti o važnosti osnivanja prve banke humanog mlijeka. Na trci je sudjelovalo više od 400 djece od 3 do 10 godina.

Djecu i roditelje pozdravili su i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, osobni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i njezin posebni savjetnik za zdravstvo i sport doc.dr.sc. Tomislav Madžar, saborski zastupnici dr.sc. Ines Strenja-Linić i Ivan Ćelić te predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić. Za djecu trkače navijale su i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić te UNICEF-ove ambasadorice dobre volje Bojana Gregorić Vejzović i Maja Vučić, kao i višegodišnja podržavateljica UNICEF-a, glumica Mirna Medaković. Program je vodila simpatična Zlata Mück Sušec.

Organizatorima ovog projekta, sudionicima humanitarne utrke, a posebno hrabrim, malim trkačima, obratila se ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te još jednom naglasila kako ovaj humanitaran događaj pridonosi važnom strateškom cilju za djecu. Ministarstvo, dugi niz godina uspješno surađuje s Uredom UNICEF-a, na provedbi aktivnosti posebice vezanih za područje zaštite i promicanja prava djece i potpore obitelji. Ovim putem, ministrica je izrazila snažnu potporu projektu osnivanja prve hrvatske banke humanog mlijeka, jer zaštita, promicanje i potpora dojenju predstavlja javno zdravstveni prioritet većine razvijenih zemalja.

Banke humanog mlijeka neprofitne su organizacije zadužene za prikupljanje, ispitivanje, obradu, čuvanje i distribuiranje humanog mlijeka. Svojim djelovanjem pomažu prijevremeno rođenoj djeci i novorođenčadi da prežive prvo, neizvjesno razdoblje života i lakše se oporave uz pomoć najhranjivijeg i najzdravijeg mlijeka koje za njih postoji. Većina banaka humanog mlijeka nalazi se u sklopu bolnica, pri bankama krvi i tkiva ili u sklopu dječjih odjela. U Europi ih je trenutačno 213. Sa nadom da ćemo se uskoro pridružiti zemljama u regiji, danas je više od 400 djece trčalo je za prijevremeno rođene bebe kako bi se u Hrvatskoj osnovala prva banka humanog mlijeka.

Danas je na Kvaternikovom trgu na rasporedu trka za rekreativne trkače kojom će završiti ovogodišnja Mliječna staza. Organizatori napominju da će od 17.30 do 20.30 sati zbog toga će vrijediti promijenjena regulacija prometa u dijelu grada u kojem se održava trka.

Utrka MLIJEČNA STAZA održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Grada Zagreba.

Utrku MLIJEČNA STAZA podržali su Kaufland, Zagrebački Holding, Pampers, HEP, PBZ Card, Bina Istra te Hrvatsko društvo skladatelja.

Rosie Kugli

Oglas

Komentiraj

komentari