Održano prvo hrvatsko CNG događanje u organizaciji MAMFORCE® i Instituta Zaposlena mama

U zagrebačkom hotelu Westin 15. lipnja 2015. u organizaciji inicijative MAMFORCE® i Instituta za istraživanja i edukaciju – Zaposlena mama pred 80-tak uzvanika održan je prvi u nizu događanja s ciljem osnaživanja žena u poslovanju – Corporate Network Group (CNG) – „Odvažnost za promjenu – žene lideri kroz povijest“ na kojem je bilo riječi o razvoju ženskog vodstva (leadership).

cng

Konferenciju je otvorila mr. sc. Dijana Kobas Dešković, predsjednica Instituta za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama i pokretačica projekta MAMFORCE®  te se obratila pristunima naglasivši: „Svaka žena na menažerskoj poziciji s kojom sam razgovarala mi je rekla da se susreće s izazovima lidershipa u još uvijek dominantno muškom okruženju i da je izuzetno važno aktualizirati teme ženskog lidershipa kako bi se počela razvijati i rješenja. Već i današnji odaziv korporativnog i institucionalnog sektora, koji je znatno veći od očekivanja dovoljno govori o važnosti teme, što potvrđuje da smo na dobrom putu. Zahvaljujući tvrtkama koje su danas potvrdile status MAMFORCE kompanija – PBZ i VIPnet, imamo i primjere dobrih praksi koji mogu služiti kao putokazi ostalima. ”

Uslijedilo je predavanje  dr. Paula Vanderboecka, jednog od vodećih stručnjaka za ženski lidership i upravljanje talentima na rodno balansiran način.  U svom obraćanju, dr. Paul Vanderboeck je na primjeru četiri kraljice, Kleopatre, Izabele od Španjolske, Elizabete I i Katarine Velike, predstavio osnovne pouke iz povijesti koje ženama mogu pomoći pri uspjehu u današnjem poslovnom okruženju. Poseban naglasak stavljen je na umrežavanje kako bi se dobio pristup strateškim informacijama i ključnim „igračima“ koji pomažu u kreiranju i zadržavanju pozitivnog ugleda.

cng3

Ostale ključne pouke otkrivaju da bi trebale biti svjesne prepreka i nastojati si osigurati pravedan, više nego ravnopravan tretman s muškim kolegama. Drugi koristan alat je koristiti se mentoriranjem iskusnih lidera, po mogućnosti i muških, ne samo žena.

„Važno je čim prije osvijestiti činjenicu da se žene u vodstvu ne trebaju ponašati kao muškarci da bi bile uspješne. Sposobne i talentirane žene trebaju nastojati razviti i iskoristiti specifične organizacijske sposobnosti koje će im pomoći u napretku i stvaranju, ali na sebi jedinstven način. Upravo suprotno, trebaju iskoristiti činjenicu da se često ističu kao izuzetak, u dominantno muškom kontekstu. Moraju iskoristiti tu realnost i utjecati da ih se lakše prepozna i čuje. Mislim da je ovo događanje izvrsno mjesto i prigoda da se to glasno kaže“, istaknuo je u svom obraćanju dr. Paul Vanderboeck.

Privredna banka Zagreb i VIPnet, potvrdile su status MAMFORCE© kompanije te su im dodijeljeni MAMFORCE COMPANY certifikati za poboljšanu praksu u području obiteljske odgovornosti i rodne jednakosti u odnosu na stanje od prije godinu dana.

cng2

Potvrđene MAMFORCE kompanije, svjesne su ženskog potencijala, te imaju veliki broj žena na menadžerskim pozicijama. Povodom preuzimanja certifikata, izjavili su:

Miroslav Halužan, PBZ, viši izvršni direktor ljudskih resursa i organizacije:

“Ponosni smo što smo prije godinu dana bili među prve dvije kompanije u Hrvatskoj koje su stekle status MAMFORCE kompanije. Potvrda ovog statusa ujedno je potvrda kontinuiteta dobrih praksi koje provodimo kako bismo olakšali uspostavu ravnoteže između privatnog i poslovnog života našim zaposlenicima. Posebno vodimo brigu o našim zaposlenicama koje su u većini slučajeva i majke s obzirom da smo u brojčanom smislu  dominantno ženska organizacija sa 73% žena, te smo trenutno posvećeni razvoju dodatnih pogodnosti vezanih za usklađivanje posla i roditeljstva u smislu veće fleksibilizacije radnog vremena . Cilj nam je kao društveno odgovornom poslodavcu slušati potrebe svih naših zaposlenika te uz redovito praćenje najnovijih globalnih trendova primjenjivati dokazano najbolje prakse s kojima se poboljšava kvaliteta života i rada.”

Alis Kaznačić, direktorica Upravljanja ljudskim potencijalima Vipneta je istaknula:

,,Ponosni smo što smo potvrdili status MAMFORCE kompanije. To potvrđuje da naša family friendly politika pokazuje rezultate i to je zasigurno jedan od razloga zašto smo prepoznati kao jedan od najpoželjnijih poslodavaca na tržištu. Svjesni smo kako naši zaposlenici uz karijeru imaju još jedan veliki izazov, a to je roditeljstvo. Upravo zato nastojimo ponuditi najpovoljnije uvjete poput primjerice kliznog radnog vremena, povremenog rada od kuće, zdravstvenih pregleda, usluge vrtića za djecu zaposlenika, teretane i bazena u sklopu Vipnetova kampusa, čime se roditeljima uvelike olakšava stvaranje kvalitetne ravnoteže između privatnog i poslovnog života. Trendovi pokazuju kako će do 2020. godine između 30 i 40 posto top menadžmenta činiti upravo žene. Veseli nas da je Vipnet, sa 42% menadžmenta koji čine žene, već danas iznad tog prosjeka“

Na konferenciji se moglo čuti da je važno osigurati veću zastupljenost žena na vodećim pozicijama jer one čine sve veći udio obrazovanih u populaciji (skoro 60% od ukupnog broja visokoobrazovanih u Hrvatskoj). U njihovo obrazovanje su uložili i država i roditelji. Ako ne budu obavljale odgovarajuće poslove na tržištu rada, s pravom možemo očekivati svojevrstan „odljev mozgova“, a što će imati za posljedicu manje konkurentno gospodarstvo.

U sklopu konferencije održana je i panel diskusija na kojoj su sudjelovale Martina Bračić (Torte i to), Ivana Gažić (Zagrebačka Burza), Vedrana Čučuković (INA), Ida Martinjak (PBZ), Martina Rizman Matić (VIPnet), a moderirala ju je Dijana Kobas Dešković. Razmjena iskustava, dobrih praksi i izazova s kojima se žene danas susreću u poslovnom okruženju  bila je svrha panel diskusije.  Diskusija je potvrdila da se žene teško nose s očekivanjima okoline i duplim standardima za žene i muškarce u smislu majčinskih obaveza, također je istaknuta važnost mentora za razvoj karijere kao i partnerska podrška te usluga „baka servisa“.

cng4

Prvi hrvatski CNG podržali su INA, Privredna banka Zagreb i Vipnet kao partneri događaja.

Oglas

Komentiraj

komentari