Odvikavanje od pelena

Proces odvikavanja od pelena mora proći svako dijete, potrebno je samo malo vremena i puno riječi ohrabrenja. Ako ste vi jedan od roditelja koje to tek čeka, ne brinite jer uz malo strpljenja uspješno ćete se rješiti pelena.

Na putu odvikavanja od pelena možete naići i na neke poteškoće, ali uz nekoliko trikova i to ćete rješiti. Važno je da se roditelji budu svjesni kako je odvikavanje od pelena veliki korak u djetetovom životu i upravo oni moraju shvatiti da li je dijete spremno na taj korak. Jedan od najvažnijih pokazatelja da je dijete spremno je suha pelena, barem tako kažu, ali meni osobno to nije bio nikakav pokazatelj.

Moj pokazatelj je bilo to što je dijete znalo kada obavlja malu, a kada veliku nuždu te ga je počela smetati puna pelena. Koji god vam pokazatelj bio, vodite se jedino za tim da je odvikavanje od pelena individualan proces. U većini slučajeva djeca su na taj korak spremna oko svoje druge godine života.

Koliko će trajati odvikavanje od pelena je isto tako individualno jer dok se neka djeca odviknu od pelena već nakon samo par dana, nekima je potrebno i do mjesec dana. Važno je samo da roditelji budu stpljivi i uporni.

Najpoželjnije je da se odvikavanje provodi u ljetnim mjesecima jer je onda toplo, dijete ne nosi puno dojeće na sebi i samim roditeljima je lakše kada su na godišnjem odmoru jer se mogu posvetiti djetetu u potpunosti. Nikako ne smijete popuštati i morate biti dosljedni jer ako djetetu samo jednom vratite pelenu itekako ćete ga zbuniti.

Naše iskustvo je izgledalo tako da sam čak par mjeseci prije ljetovanja počela sa pričom odvikavanja od pelena. Na početku je bila uključena u priče za laku noć, a onda smo s vremenom i tijekom dana razgovarali o obavljanju nužde u wc-u.

Tutu smo izbacili jer za tutu nije htio niti čuti. Kako se ljeto približavalo svaki dan sam kroz igru i priču spominjala da ćemo kada dođemo na more pelene baciti u smeće i tako je i bilo. Odmah nakon prvog kupanja u moru i tuširanja nismo vratili pelenu nego smo obukli gačice. I to je moj dvogodišnjak napravio uz osmijeh na licu.

U prvih tjedan dana za svaku obavljanu malu nuždu u wc-u je dobio bombon, a za obavljanje velike nužde je dobio čokoladicu koju najviše voli. Nismo stavljali pelene niti za spavanje jer ja osobno smatram da ih to samo zbunjuje, jednom kad ih skinite onda ih odmah skinite do kraja. Meni se oba puta kod mojih sinova to pokazalo kao dobra odluka.

I tako smo se riješili pelena zauvijek. Bilo je tu i tamo puteva kada mu je pobjeglo, ali ništa strašno. Noćnih mokrenja nije bilo, a čak se već drugu noć probudio i tražio da ide piškiti u wc. Ja sam sve u svemu jako zadovoljna kako je to kod nas teklo i svakome preporučam da odvikavanje od pelena obavi na naš isproban način jer smatram da nećete pogriješiti.

Ono što je važno je da budete dosljedni, odlučni, puno razgovarate s djetetom i budete oduševljeni kada počne nuždu obavljati u wc-u. Mi smo skakali, smijali se i bodrili dijete svako malo, a to im sigurno puno znači. Svakako pogledajte i kratak videu na temu odvikavanja od pelena koji smo snimili. Sretno!

Ana Zibar

Oglas

Komentiraj

komentari