Okrugli stol “Gelem, Gelem – World4Them” i “Romsku večer u Zagrebu” uveličali Veljko Kajtazi, Elizabeta Knorr i Jelena Rozga

Otvorena medijska grupacija je na okruglom stolu održanom 10. travnja 2017. u Art Kinu Grič predstavila rezultate svog  projekta “Gelem, Gelem – World4Them” koji je provodila zajedno s partnerima: Udrugom Roma Zagreba i Zagrebačke županije, Centrom za kulturne djelatnosti iz Zagreba, Gospodarskom školom Čakovec i OŠ August Cesarec iz Zagreba. Projekt je usmjeren ka integraciji Roma u obrazovni sustav i poboljšanju razine zaštite ljudskih prava u Republici Hrvatskoj.
 

Na okruglom stolu predstavljeni su rezultati istraživanja provedenih u sklopu projekta o percepciji romskih učenika i cjelokupne romske zajednice o obrazovanju, te njihovim iskustvima vezanim za kršenje ljudskih prava zbog pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini. Također, predstavljen je i animirani film “Mašta povezuje ljude”, koji je nastao u suradnji s učenicima OŠ August Cesarec iz Zagreba i dokumentarni film “Možeš ti to!”, nastao u suradnji s učenicima Gospodarske škole Čakovec, snimljenog u romskom naselju Kuršanec. 

Opći cilj projekta je doprinijeti poboljšanju razine zaštite ljudskih prava u Republici Hrvatskoj kako bi se osigurala učinkovita provedba EU standarda u području zaštite ljudskih prava, što će doprinijeti društvenom razvoju Republike Hrvatske te ispunjavanju europskih i hrvatskih strateških ciljeva u pogledu integracije Roma. 

Aktivnosti projekta „Gelem,Gelem-World4Them“ usmjerene su na jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva koje se bave društveno ranjivim skupinama, kako bi osigurali učinkovitu provedbu EU standarada na području ljudskih prava i podigli svijest obrazovnim ustanovama o važnosti njihove uloge u inkluziji i integraciji Roma u obrazovni sustav Republike Hrvatske. Aktivnosti također uključuju i osnaživanje suradnje između organizacija civilnog društva i obrazovnih ustanova, državnih tijela, zatim između samih organizacija civilnog društva te povećanje uloge organizacija civilnoga društva u provođenju i osiguravanju zaštite ljudskih prava pripadnika romske nacionalne manjine.

Događanje je otvorila Anita Juka, Izvršna direktorica Otvorene medijske grupacije. U pozdravnom govoru je navela važnost dokumentarističkog prikazivanja romske kulture i života u Hrvatskoj uz odgovarajući narativ bez predrasuda. Saborski zastupnik Veljko Kajtazi okupljene je pozdravio i istakao kako svi skupa moramo još više i ustrajnije raditi  na inkluziji i integraciji Roma. Elizabeta Knorr, Pomoćnica pročelnika za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom sa Vijećem romske nacionalne manjine Grada Zagreba i najavila neke nove korake u integraciji Roma. 
 

Voditeljica projekta Mila Tatović Ramljak je tijekom okruglog stola izrazila veliko zadovoljstvo provedbom projekta i uspješnom suradnjom s partnerskim udrugama i školama. Predstavile je ukupne rezultate projektnih aktivnosti i istaknula važnost animiranog i dokumentarnog filma koji su nastali kao dio zajedničke suradnje romskih i ne romskih učenika te najavila osnivanje tzv. integracijskih kornera u školama.

Suradnica na projektu Ivana Kostić iz partnerske udruge Centar za kulturne djelatnosti, je naglasila značaj partnerskog djelovanja na ovakvim projektima i važnost uključenosti ciljnih skupina u sve projektne aktivnosti. Ukratko je predstavila i neformalnu mrežu udruga – Mreža za zaštitu i promociju ljudskih prava kao jedan od važnih outputa projekta.

Okupljenima se obratila i pjevačica Jelena Rozga, koja je izrazila zadovoljstvo što prisustvuje okruglom stolu i Romskoj večeri kojima je cilj poboljšanje razine zaštite ljudskih prava i integracije i inkluzije Roma u obrazovni sustav Republike Hrvatske. “Učenjem i radom možete ostvariti sve svoje snove, samo ne odustajte od njih.” – poručila je poznata pjevačica. 

Cijeli događaj je za kraj uveličao i kulturno-umjetnički program u sklopu “Romske večeri u Zagrebu”.

Foto:  Darko Strosser

 

Oglas

Komentiraj

komentari