OŠ Rovišće dobila učionicu budućnosti

Zahvaljujući Microsoftu Hrvatska, CARNET-u i Storm Computersu, OŠ Rovišće dobila je digitalnu učionicu opremljenu vrhunskom tehnologijom; Učionica je opremljena s 30 tableta s tipkovnicom, jednom pametnom pločom te bežičnom mrežnom opremom

22. ožujka 2018. – Učionica budućnosti otvorena je u osnovnoj školi Rovišće, u istoimenom mjestu pored Bjelovara, zahvaljujući zajedničkoj akciji Microsofta Hrvatska, Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNET i Storm Computersa, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Navedena učionica opremljena je modernom tehnologijom koja će učenike bolje pripremiti za suvremene poslove i izazove koji ih očekuju u 21. stoljeću. Osnovnoškolcima će tijekom nastave na raspolaganju biti 30 računala s tipkovnicom, dok će se u učionici nalaziti još pametna ploča, bežična mrežna oprema i kolica za pohranu i punjenje računala. Svim učenicima i nastavnicima bit će dostupan i Office 365 za škole, set korisnih alata čija je inačica namijenjena obrazovnom sektoru u potpunosti besplatna za sve nastavnike i učenike u Hrvatskoj. Ona uključuje elektroničku poštu s 50 GB prostora za pohranu po korisniku, Lync softver za komunikaciju, zajedničko korištenje datoteka unutar usluge OneDrive s 1 TB prostora po korisniku, Office Online koji uključuje korištenje programa Word, Excel, PowerPoint i OneNote putem web preglednika, Teams, zaštitu od neželjene pošte i zlonamjernog softvera te podršku zajednice putem telefona.

Među ovim alatima vrijedi posebno istaknuti OneNote i Teams. OneNote bi se najlakše mogao opisati kao zamjena za sve nastavničke i učeničke bilježnice, koja osim mogućnosti zapisivanja bilješki rukopisom ili tipkovnicom nudi i niz drugih opcija koje su obično dostupne korištenjem različitih računalnih programa. OneNote omogućuje učenicima da se bolje organiziraju, istražuju i međusobno surađuju. S obzirom da je u njemu moguće pregledavati dokumente, slike, dijagrame, tablice, video zapise i razne druge formate, nastavnicima omogućuje kreiranje multimedijalnih i interaktivnih lekcija. Dostupan je s različitih uređaja računala, tableta ili mobitela.

„Digitalna transformacija tvrtki stvara preduvjete za učinkovitiju ekonomiju, a digitalna transformacija obrazovanja priprema mlade za budućnost. Drago mi je da smo s partnerima sudjelovali u ovoj akciji, šestoj po redu u kojoj smo nekoj hrvatskoj školi stvorili preduvjete za odlično informatičko obrazovanje mladih. Ulaganje u znanje mladih najbolja je investicija u budućnost,“ rekla je Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska.

Teams je alat koji omogućuje komunikaciju, suradnju, kritičko razmišljanje i razvijanje vještina. Komunikacija preko Teamsa učenicima omogućava da, neovisno o lokaciji, surađuju s kolegama, komuniciraju s nastavnicima ili prate predavanje gosta predavača, a sve u sigurnom okruženju učinkovitom za učenje.

Djeca koja su trenutno u osnovnim školama odrasla su uz računala, pametne telefone, ekrane osjetljive na dodir i druga tehnološka dostignuća koja jednostavno i spontano koriste, s obzirom da su oduvijek okruženi njima. Iz tog razloga lako ih prihvaćaju i koriste. Cilj učionice budućnosti je korištenjem navedenih alata iskoristiti sve prednosti suvremene tehnologije i potaknuti interaktivnu nastavu na kojoj učenici međusobno i s nastavnikom mogu dijeliti nastavne aktivnosti, provjeravati svoje znanje testovima, pretraživati informacije na internetu te sudjelovati u raznim aktivnostima koje potiču kritičko mišljenje i istraživanje. Uvođenjem suvremenih alata profitiraju i nastavnici, jer na jednostavan način s učenicima mogu podijeliti informacije i nastavne materijale putem pametnog ekrana ili izravno na učenička tablet računala, imati trenutan uvid u učeničko praćenje pojedinog predavanja ili aktivnosti, a mogu i provjeriti njihovo razumijevanje kroz kratke kvizove znanja, ankete ili raspravu.

„Gotovo 90 posto poslova u suvremenom društvu zahtijeva određenu razinu digitalnih vještina i kompetencija, a obrazovni sustav ima ključnu ulogu u pripremi mladih za uspješno sudjelovanje u društvu i na tržištu rada. Drago nam je što zajedno s Microsoftom imamo priliku osigurati bolje uvjete za rad nastavnicima i korištenje prednosti informacijsko-komunikacijskih tehnologija u povećavanju kvalitete obrazovanja“, naglasio je Goran Kezunović, ravnatelj CARNET-a.

„Ponosni smo što je Osnovna škola Rovišće među prvim osnovnim školama u Hrvatskoj koja je realizirala projekt pametne učionice. I učenici i učitelji s oduševljenjem su prihvatili ovaj projekt. Naši učenici nas nadahnjuju svojom znatiželjom i željom za znanjem. Sretni smo što u ovom projektu vidimo izvrstan potencijal za podizanje letvice izvrsnosti u osnovnoškolskoj naobrazbi koji će značajno pomoći našoj djeci da budu uspješnija i u budućem srednjoškolskom i fakultetskom obrazovanju. U suradnji s nastavnicima i partnerskom tvrtkom zajedničkim snagama izrađivat će se digitalni nastavni materijali, prilagođeni hrvatskom obrazovnom procesu i jeziku. Veliko hvala svima koji su omogućili realizaciju ovog projekta“ – rekla je Blanka Klemić, ravnateljica OŠ Rovišće.

Za hardverski dio posla u projektu opremanja učionice budućnosti bio je zadužen Storm Computers – iskusni implementator sličnih rješenja koji je prepoznao važnost digitalizacije u obrazovanju. Dodatnu podršku Storm Computers pruža kroz edukaciju nastavnika, kako bi uvidjeli brojne prednosti suvremenog načina obrazovanja i lakše ovladali njime.

Oglas

Komentiraj

komentari