Oskarovac Lennon s dokumentarcem „Sveto“ oduševio zagrebačku publiku

Najbogatiji program do sada gledateljima je ponudio diskusiju o vjeri, okrugle stolove, edukacijsko jutro i sadržajno bogate filmove poput odličnog dokumentarnog filma „Sveto“

Zagreb, 13. travnja 2017. –  Religija je oduvijek bila privlačna, ali pomalo misteriozna tema. Što ona zaista predstavlja čovjeku? Da bi što jasnije dobili odgovor na to pitanje pobrinuo se producent, redatelj, scenarist i glumac Thomas Lennon i preko četrdeset filmskih timova iz raznih zemalja stvaranjem dokumentarca „Sveto“ koji istražuje značenje molitve diljem svijeta.

Ovaj dokumentarac uveo je posjetitelje kina Europa u diskusiju „Što religija znači čovjeku?“ na kojoj je gostovao upravo Thomas Lennon.

„Film je bio eksperiment, ali i prilika da sakupimo globalno znanje i kulturu u jednu cjelinu. Režirao sam ga iz svoje fotelje u New Yorku jer sam želio vidjeti mogu li svi suradnici raditi zajedno na raznim stranama svijeta i napraviti dokumentarac koji ima svoj početak, sredinu i kraj“, izjavio je Thomas Lennon.

Po prvi puta se na Festivalu tolerancije pričalo o nacističkoj ideji superiornosti arijevske rase. Srednjoškolci, studenti te polaznici policijske akademije tražili su mjesto više za predavanje dr. Daniela Wildmana koje se temeljilo na filmu „Olympia“, premijerno prikazanog 20. travnja 1938., na Hitlerov rođendan. Kroz vizualni jezik filma ovaj povjesničar i filmski stručnjak je objasnio svrhu nacističke propagande kojom se manipulirao njemački narod u tridesetim godinama.

Na okruglom stolu „Mladi i (ne)tolerancija – nasilje i diskriminacija u školskim klupama i kako ih prevladati gostovali su Domagoj Morić iz Foruma za slobodu odgoja, Marko Kovačić iz IDIS-a, Luka Rinčić, član Festivala suvremenog židovskog filma i Ivan Novosel iz Inicijative mladih za ljudska prava. Događaj je moderirala Marina Horvat iz nestranačke udruge GONG. Sudionici su se složili da se u hrvatske škole mora uvesti građanski odgoj, a da bi se to postiglo potrebna je reforma školskog sustava.

U suradnji sa UNHCR-om organiziran je okrugli stol „Novi život, nova budućnost“ koji se nadovezao na film „Nakon proljeća“, potresne tematike sirijske izbjegličke krize. Govorilo se o ostvarivanju novog života na nepoznatom teritoriju i o imigrantima i azilantima u Hrvatskoj.

Danas nas, uz bogat filmski program, očekuju još dvije diskusije na temu LGBT zajednice i ekologije, te jedinstveni video performans „Pozdrav“ Vesne Mačković i Ane Opalić.

Oglas

Komentiraj

komentari