Otvoren 9. Festivala prava djece

8. listopada 2017. – Najveći dosadašnji Festival prava djece, deveti po redu, otvoren je u zagrebačkom kinu Tuškanac, a počeo se održavati 5. listopada i trajati će do 25. listopada u 18 hrvatskih gradova, u okviru kojega će djeca i mladi moći gledati filmove te sudjelovati u radionicama i panel raspravama sa stručnjacima.

Poštivanje prava djece na izražavanje mišljenja i na sudjelovanje u odlukama koje ih se tiču osnove su dobrog odgoja i o tome 9. Festival prava djece posebno progovara. Zato pozivam djecu i mlade da dođu u što većem broju, a na projekcije obiteljskih filmova od srca pozivamo i roditelje“, izjavila je Ana Begić Tahiri, ambasadorica ovogodišnjeg Festivala, dodavši da kultura mora biti dječje pravo i da ne smije biti privilegija.

Festival je otvoren projekcijom nizozemske tinejdžerske drame ‘Nasilnik’ te panel raspravom za srednjoškolce sa stručnjacima koji rade s djecom i mladima u sukobu sa zakonom. U iduća tri tjedna Festival tematizira mnoga pitanja koja su bitna djeci i mladima, poput školskih obveza i briga, komunikacije s roditeljima, virtualnog života, ovisnosti, vršnjačkog nasilja, shvaćanja medija, prihvaćanja drugih i drugačijih, odgovornosti prema prirodi i okolišu i druga.

Glavna tema 9. Festivala prava djece participacija djece i mladih u odlukama koje ih se tiču. Stoga je konferenciju za medije prije otvaranja Festivala moderirala Alma Džafić, učenica II. gimnazije u Zagrebu i naša debatna reprezentativka, dok je, u ime djece i mladih, na konferenciji govorila Kana Halić Kordić, članica Mreže mladih savjetnika Pravobraniteljice za djecu.

Jako je važno da se djecu i mlade potiče na participaciju jer je ključno da oni sami shvate važnost sudjelovanja u odlukama koje ih se tiču. Djeca su itekako zainteresirana za svoja prava, ali nisu o njima informirana, a festival tu ima važnu ulogu jer im omogućuje upoznavanje s tim pravima, kako bi ih mogli i zaštititi“, izjavila je Halić Kordić. Dodala je da Festival širi horizonte djeci i mladima te ih obogaćuje saznanjima o načinu rješavanja problema koji ih muče.

Moto Festivala je “Kreativno, dostupno, zabavno”. Kao jedini inkluzivni festival u Hrvatskoj koji radi prilagodbu programa za djecu i odrasle s oštećenjem vida i sluha, Festival skreće pozornost na važnost dostupnosti kulture svima, ponajviše osobama koje ne vide i ne čuju.

Naši su sadržaji besplatni i dostupni svima jer smatramo da kultura treba biti dostupna svoj djeci i mladima. Pozivamo vas da zajedno proslavimo prava djece i mladih, i djeca i roditelji. Podsjetimo na važnost zajednički provedenog vremena, uživajmo u filmovima, stvaralaštvu djece i mladih, čujmo što nam poručuju te ih uključimo i dopustimo svima da budu jednaki i jednako sretni “, poručila je Tatjana Aćimović, umjetnička direktorica Festivala.

Na programske aktivnosti Festivala prava djece, jednog od najmasovnijih okupljanja djece i mladih u Hrvatskoj, ove godine prijavilo se više od 10.000 djece iz preko 130 škola! Festival slavi stvaralaštvo djece i mladih, filmsku umjetnost te jednaka prava i šanse za svu djecu.

Ove godine prelazimo brojku od ukupno 50.000 posjetitelja Festivala u devet godina Festivala i jako smo ponosni na to“, izjavila je Katarina Ivče Farnell.

Dvije su velike platforme programskih aktivnosti – na jednoj su programi rezervirani za škole u 18 gradova, na drugoj aktivnosti otvorene za sve: djecu, mlade, odrasle (zasad samo u Zagrebu).

Školski, organizirani dolasci prilika su za osiguranje poticajnog okvira djeci i mladima za upoznavanje sa stvaralaštvom njihovih vršnjak(inj)a. Na školskim matinejama prikazuje se 10 filmova iz stvaralaštva djece hrvatskih osnovnih škola te 17 filmova mladih srednjoškolske dobi iz cijeloga svijeta. ​Aktivnosti otvorene za sve uključuju radionice, panel rasprave uz projekciju filma te obiteljske filmske matineje. „Dobre vibracije“ naziv je obiteljskih filmskih matineja, a puno je razloga za to ime: od toga da se prikazuju zabavni i poučni filmovi do činjenice da je zajedničko gledanje filmova jedna od najdražih obiteljskih aktivnosti djece.

Organizator Festivala je Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, partneri su Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Ured pravobraniteljice za djecu, Hrvatski filmski savez i Kina CineStar, a odvija se uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Agencije za elektroničke medije, tvrtke dm-drogeriemarkt d.o.o. i Grada Zagreba. Medijski pokrovitelji su srednja.hr i Yammat FM.

Selektori filmova su filmski kritičar Boško Picula i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.

Više o Festivali doznajte na našoj web stranici festivalpravadjece.com

 

 

 

Oglas

Komentiraj

komentari

PODIJELI
Prijašnja objavaSnaga žene
Slijedeća objavaGdje se sakrio majšal?