Otvorene prijave za prestižne stipendije programa „Za žene u znanosti“

Jedanaestu godinu zaredom nagrađuju se četiri najbolje hrvatske znanstvenice stipendijama u vrijednosti od 5.000 €

L’Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture raspisali su jedanaesti po redu natječaj za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ čiji je cilj dodatno motivirati, inspirirati i podržati žene znanstvenice u njihovoj daljnjoj znanstvenoj karijeri.

Prema pravilniku natječaja kandidatkinje za nacionalnu stipendiju „Za žene u znanosti“ ne mogu biti starije od 35 godina na dan zatvaranja raspisanog natječaja te se ne mogu prijaviti dvije godine zaredom, a moraju biti hrvatske državljanke sa stalnim prebivalištem u Republici Hrvatskoj i imati preporuku mentora. Također, jedan od uvjeta za sudjelovanje u natječaju je da svoj istraživački rad moraju obavljati u znanstvenim institucijama Republike Hrvatske te biti u završnoj fazi izrade doktorske disertacije.

O dobitnicama stipendija među prijavljenim kandidatkinjama odlučuje Izborno povjerenstvo sastavljeno od vodećih hrvatskih znanstvenika na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te predsjednikom Izbornog povjerenstva „Za žene u znanosti“. Cijenjeni dugogodišnji članovi Izbornog povjerenstva ovog programa stipendiranja dugog više od jednog desetljeća su, uz akademika Kusića, i akademici Vida Demarin, Sibila Jelaska, Krešimir Nemec i Vladimir Paar te prof. dr. sc. Ivan Vicković, dr. sc. Katica Biljaković i prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer.

Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ puno je više od tek financijske stipendije, predstavlja svojevrsnu afirmaciju hrvatske znanosti i hrvatskih znanstvenica, mijenjajući tako predodžbu o ulozi i doprinosu žena u znanosti te u društvu u cijelosti. Prošlogodišnje istraživanje francuskog instituta OpinionWay pokazalo je da je takav pristup prijeko potreban – čak 89% Europljana smatra da žene imaju više afiniteta za bilo koju drugu djelatnost osim za znanost, a 67% Europljana smatra da „nedostatak sposobnosti“ sprječava žene da postanu uspješne znanstvenice. Također, izuzetno je poražavajući podatak da je 1990. godine u cjelokupnoj istraživačkoj znanstvenoj zajednici bilo svega 26% žena, a da dvadeset godina kasnije, 2010. godine, taj postotak iznosi 29% odnosno pokazuje rast od tek 3%.

Sve zainteresirane kandidatkinje mogu se prijaviti do do 20. siječnja 2017. godine.

Više detalja može se saznati na službenim stranicama Ministarstva kulture.

A.M.

 

Oglas

Komentiraj

komentari