Otvorenje Ljetne škole znanosti u Požegi

U Požegi će se, po šesti put, od 29. srpnja do 19. kolovoza održati Ljetna škola znanosti (Summer School of Science) u organizaciji Društva za edukaciju van okvira, uz potporu Gimnazije Požega, Amgen-a i Photomath-a, a namijenjena je nadarenim učenicima srednjih škola. Višegodišnju kvalitetu programa prepoznao je i Google te je školi dodijelio prestižnu međunarodnu nagradu Google RISE (Roots in Science).

Riječ je o međunarodnom znanstveno-istraživačkom programu za učenike srednjih škola koji već dugi niz godina okuplja najmotiviranije srednjoškolce iz cijelog svijeta, pružajući im jedinstvenu priliku da pod vodstvom mladih znanstvenika s vodećih svjetskih znanstvenih institucija razvijaju i dijele svoj entuzijazam prema znanju i otkrićima.

Ove godine uz dnevni, Škola nudi i bogati večernji program sa zanimljivim predavanjima pa će tako sudionici Ljetne škole znanosti, između ostalog, imati prilike poslušati predavanja vodećih svjetskih znanstvenika s prestižnih znanstvenih institucija poput Sveučilišta u Birminghamu, Sveučilišta u Cambridgeu, Max F. Perutz laboratorija, Sveučilišta Szeged. Iznimna nam je čast ugostiti i Dr. Amaurya Triauda, suotkrivača TRAPPIST-1 sistema, kao i Dr. Eszter Farkas, dobitnice nagrade L’oreal international rising talent 2016. Večernja predavanja su otvorena za javnost.

Ljetna škola znanosti kroz samo nekoliko godina rada dala je iznimne rezultate i obuhvatila značajan broj učenika srednjih škola a polaznicima je posebno uzbudljivo što imaju jedinstvenu priliku raditi na izazovnim projektima rame uz rame sa priznatim znanstvenicima i stručnjacima. Ono što je bitno istaknuti jest da tijekom programa učenici imaju priliku sudjelovati u simuliranom kompletnom procesu znanstvenog istraživanja, od izrade eksperimenata do prezentacija rješenja, tako da svi polaznici moraju na kraju projekta napisati znanstvene članke o tome što su radili, a onda te rezultate prezentirati baš kako to rade i pravi znanstvenici.

Kroz Ljetnu Školu znanosti godišnje prođe oko 40 učenika, od kojih je oko dvije trećine iz Hrvatske, a ostali dolaze iz zemalja poput Njemačke, Francuske, SAD-a, Švicarske, Mađarske, Poljske, Španjolske, Turske, Kanade i brojnih drugih. Naši mentori i predavači dolaze iz raznih domaćih i međunarodnih institucija znanstvene izvrsnosti poput Instituta Max Planck i EMBL-a u Njemačkoj, Sveučilišta Cambridge u Ujedinjenom Kraljevstvu, Sveučilišta Rockefeller i Sveučilišta Columbia u New Yorku, ETH Zürich u Švicarskoj, Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu itd. Brojni eminentni znanstvenici, poput prof. dr. Line Guzzelle (rektor ETH Zürich), dr. Ive Sbalzarinija (Institut Max Planck za molekularnu biologiju i genetiku u Dresdenu), prof. dr. Ivana Đikića (Goethe Sveučiliste u Frankfurtu), prof. dr. Bojana Žagrovića (Bečko Sveučilište), dr. Wolfganga Hubera (EMBL), dr. Rossa Kinga (Sveučilište u Manchesteru) i dr. Domagoja Vučića (Genentech) podržali su nas program svojim sudjelovanjem i pismima preporuke. Prije dvije godine, kao predavača imali smo čast ugostiti i Sir Timothy Hunta, dobitnika Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju 2001. godine. Osim toga, glasno se zalažemo za ravnopravnost spolova unutar našeg programa, te smo prethodnih godina otvorili seriju predavanja u kojima gostuju dobitnice L’Orealove nagrade za Žene u znanosti: u 2015. je predavanje držala dr. Sara Martinez de Lizarrondo, dok je u 2016. predavanje držala dr. Claire Limoge Schraen.

Rad u motivirajućoj i opuštenoj atmosferi između učenika i mentora daje vrlo visoke rezultate. Tako su mnogi od učeničkih radova objavljeni i predstavljeni na znanstvenim natjecanjima. Od 2013. godine Ljetna škola znanosti održava se jednom godišnje u prostorijama Gimnazije Požega u istoimenom gradu Požegi.

KORISNE POVEZNICE:

Ljetna škola: http://www.drustvo-evo.hr/s3/

Društvo za edukaciju van okvira: http://www.drustvo-evo.hr/projekti.html

PROGRAM ŠKOLE:

Sva predavanja počinju u 20 sati, a odvijat će se u prostorijama Gimnazije Požega. Škola je međunarodna i službeni jezik svih aktivnosti je engleski. Organizatori neće osigurati prevođenje predavanja i drugih aktivnosti na hrvatski jezik, dok će se samo otvorenje Škole održati na hrvatskom jeziku.

  • Otvorenje Škole održat će se 29. srpnja u prostorijama Gimnazije Požega s početkom u 20:30h
  • Završne prezentacije polaznika S3++ kampa 8. kolovoza
  • Završne prezentacije polaznika S3 kampa 19. kolovoza

Ove godine među pozvanim predavačima su:

  • Dr. sc. Arnold O Benz (ETH Zurich, Švicarska)
  • Dr. sc. Eszter Farkas (Sveučilište u Szeged, Mađarska)
  • Dr. sc. Lorenzo Di Michele (Sveučilište u Cambridgeu, UK)
  • Dr. sc. Ivančica Bogdanović Radović (Institut Ruđera Boškovića , Zagreb)
  • Dr. sc. Harold Thimbleby (Swansea, Wales)
  • Dr. sc. Panagiota Fatourou (Sveučilište Ioannina, Grčka)
  • Dr. sc. Florian Raible (MAX F. PERUTZ LABORATORIES, Austrija)

Sve dodatne informacije o Školi kao i informacije o aktivnostima potražite na službenoj stranici Škole http://www.drustvo-evo.hr/s3/.

Oglas

Komentiraj

komentari