Pjevam ti pjesmu

Osjetilo sluha kod djeteta se počinje razvijati već 22. dana trudnoće, a majčino pjevanje najviše opušta dijete. Uspavanka kao dio rituala pred spavanje sve je rjeđa pojava, no malo nas je upoznato sa brojnim koristima koje pjevanje uspavanki ima za djecu.

Za novorođenče glas roditelja ima poseban ton, boju, intenzitet te ritam. Istraživanja su dokazala kako majčin glas pozitivno utječe na gornju polovicu fetusova tijela i izoštrava mu senzopsihomotoričku koordinaciju, dok očev glas stimulira donji dio tijela i utječe na njegov rad nogu. Dublje vibracije očevoga glasa umiruju dijete i ulijevaju mu sigurnost. Pri slušanju uspavanki djeca ubrzo počnu disati u ritmu glazbe, a mišići se opuštaju.

Uspavanke diljem svijeta dijele slična obilježja – pjevaju se u ritmu otkucaja srca u odmoru i nikada nemaju nagle promjene u ritmu te se pjevaju sporo, ali ne i monotono. Što je najvažnije, kako biste svom djetetu uspješno pjevali uspavanke – uopće ne morate imati sluha, jer djeca još uvijek nemaju razvijenu sposobnost procjene intonacije pjesme.

Vrlo je važno pjevati djetetu, što su dokazala i istraživanja provedena kroz dva desetljeća u osnovnim školama u Americi. Uspavanke su polako nestale, a usporedno s tom pojavom narastao je broj djece od vrtićke do tinejdžerske dobi koja su disharmonična te posljedično imaju poteškoća sa čitanjem, plesanjem te općenito u sportskim aktivnostima.

Ukoliko zbilja ne volite pjevati, možete djetetu puštati glazbu. Stručnjaci preporučuju klasičnu glazbu, posebno Mozartovu, jer stimulira rad mozga. U svakom slučaju, pjevajte svom djetetu, slušajte glazbu, jer time pozitivno utječete na njegov razvoj, a stvarate i lijepe uspomene.

Marija Grganić

Oglas

Komentiraj

komentari