Plan za proljetne praznike

Uskoro stižu proljetni praznici. Na samu riječ praznici svi (djeca) se veselimo kao da dolazi nešto najbolje ikad. Znamo ili (znaju li djeca) čemu se zapravo veselimo? Jeste li s djecom isplanirali aktivnosti za ove proljetne praznike ili će vam svima na kraju praznika biti žao jer niste bolje iskoristili vrijeme?

Oni veći (viši razredi osnovne škole) vjerojatno su već sami isprogramirali svoje praznike i ne žele roditeljsku intervenciju. I to je jako dobro; potičite ih u vježbanju organizacije i samostalnosti. Za one druge, malo manje, imate priliku osmisliti kreativne aktivnosti. Ovisi koliko vam vrijeme dozvoljava, imate priliku posvetiti se jedni drugima. Naravno da želite svi zajedno nadolazeće vrijeme iskoristiti najbolje. Ali nemojte zaboraviti da proljetni praznici traju tek tjedan i pol, i zbog toga ih nemojte „ugušiti“ aktivnostima. Na kraju krajeva, ovo su ipak dječji praznici – pružite im slobodu. Svi znamo da današnju djecu veseli tehnika više nego druge igračke ili zabavne aktivnosti. Priuštite im duže ostajanje budnima; duže gledanje televizije, igricu više na tabletu ili mobitelu. No, nemojte dozvoliti cjelodnevno gledanje televizije, dolazi nam lijepo vrijeme – šteta bi bilo ne iskoristiti ga.

Nekad su se djeca više igrala vani, na igralištima, u parkovima. Moramo priznati da nas danas veseli vidjeti djecu kako se igraju vani – zbog toga jer nas to vraća u naše djetinjstvo, kada smo svi bili vani i zbog toga jer nam to daje neku nadu da nas tehnologija još nije skroz „pojela“. Čuvajte te trenutke. Jasno je da u današnje vrijeme, kada postoji više opasnosti nego prije – opasni stranci, opasan promet – djecu se teže pušta samu u dvorište/park. Ali to ne mora biti razlog da ona budu zatvorena u kući cijelo vrijeme. Postoji više načina kako kvalitetno provesti vrijeme s klincima vani.
Neka vam cilj bude maknuti se od dnevne rutine i iskoristiti vrijeme za zajedničko druženje. Razmislite o aktivnosti koja već duže vrijeme stoji na listi čekanja. Možda je to posjet nekom mjestu u prirodi, lunaparku, zoološkom vrtu, vožnja biciklima…

Ako planirate pobjeći na par dana, na internetu vam se nudi veliki izbor obiteljskih paketa za različite destinacije. Svakako su toplice i terme najpopularnije za odmor s djecom, pogotovo u zimskim/proljetnim mjesecima kada još nije vrijeme za kupanje na plaži. Programima za cijelu obitelj, većina se toplica prilagođava potrebama obitelji. U gotovo svim ovakvim mjestima postoje animacijski program i dodatni popusti za djecu, pa odmor u toplicama sigurno neće biti jednoličan.
Možda razmišljate o bijegu na par dana u neku od kućica u Gorskom kotaru ili Lici. Istina je da su te šarmantne kućice popularnije u zimskim mjesecima kada su okružene snježnom idilom, no one su dobar izbor tijekom cijele godine. Doći na par dana u drvenu kućicu, stopiti se s prirodom, uživati u čistom zraku i miru i otići preporođeni! Nije li to pravi odmor, pogotovo ako živite u gradu. Kada smo već kod Like, možemo se dotaknuti programa koji će ovog proljeća biti organiziran od strane Outward Bound udruge. Radi se o dva programa koji će biti održana od 03. do 08. 04. u ličkom selu Veliki Žitnik, gdje će mladi od 13 do 19 godina imati prilike sudjelovati u aktivnostima u prirodi, grupnom radu, izazovima, te tako razvijati osobne i socijalne vještine.

Što još možete raditi ako ipak odlučite ne otputovati nigdje? U Zagrebačkom se Zoološkom vrtu od 03. do 08. travnja održava „Eko akademija“ – edukativno-zabavni program za učenike od 2. do 6. razreda osnovne škole gdje će moći oživjeti svoje istraživačke sposobnosti i kreativnost.
Od 29.03. od 06.04. ove godine u organizaciji waldorfske škole u Zagrebu, bit će održan dječji kamp gdje će biti zastupljene sportske aktivnosti i radionice na hrvatskom i engleskom jeziku.

Ako ste više za osobne kreacije aktivnosti – takve i najbolje možete prilagoditi vašim mališanima, dajte mašti na volju i uživajte. Možda ćete konačno otići u posjetu prijateljima i organizirati kućnu likovnu radionicu ili karaoke! Posjetiti kino ili dječje kazalište? Ili jednostavno igrati društvene igre doma?
Što god odabrali, neka to bude opušteno, bez stresa i zabavno za sve. Želimo vam najbolje proljetne praznike do sad!

Jelena Ivančić

Oglas

Komentiraj

komentari