Plivanje i menstruacija: dvije riječi koje idu savršeno zajedno

Kakva god bila, obilna ili blaga, menstruacija uvijek pronađe način da nam poremeti planove za ljetne praznike i uživanje u bezbrižnom plivanju. Mnoge žene vjeruju kako plivanje za vrijeme menstruacije nije dobro ili zdravo, a mnoge zaziru od kupanja u moru ili bazenu tijekom menstruacije zbog straha od curenja.

Kako bismo doznali koliko žena strepi od plivanja za vrijeme krvarenja, brend INTIMINA je proveo istraživanje između 1.285 pratitelja na društvenim mrežama. Rezultati su pokazali kako se 44% ispitanica ne osjeća ugodno plivati za vrijeme menstruacije. Također, dok 36% ispitanica koristi menstrualnu čašicu za plivanje, 28% uopće ne pliva za vrijeme menstruacije!

Postoji toliko strahova i zabluda o uživanju u vodi za vrijeme tih dana u mjesecu, a medicinska stručnjakinja i ginekologija brenda INTIMINA, dr. Alyssa Dweck kaže kako ne postoji dobar medicinski razlog zbog kojeg treba izbjegavati plivanje tijekom menstruacije, te objašnjava zašto je upravo plivanje najbolje što možete činiti dok krvarite tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

  1. Doza hormona sreće

Plivanje je izvrsna kardiovaskularna vježba i vježba snage. Cijelo tijelo je u pokretu, pa plivanje nudi cjelovit trening. Također, tijekom menstruacije se više znojimo, pa je plivanje idealna vježba tijekom ljetnih vrućina. No, to nije sve. Doktorica Dweck objašnjava još važnije blagodati plivanja tijekom menstruacije: ‘Poznato je da tjelovježba pomaže u ublažavanju menstrualnih simptoma, uključujući PMS, grčeve i nadutost. Također, tijekom vježbanja se u mozgu oslobađaju hormoni sreće zvani endorfini, što stvara osjećaj blagostanja, pa čak i euforije.’

  1. Strah od curenja

Najčešći strah većine žena je onaj da će im menstrualna krv procuriti. Istraživanje brenda INTIMINA pokazalo je da 76% ispitanica strahuje od mogućnosti curenja menstruacije tijekom plivanja.

‘Mnoge žene strahuju da bi mogle procuriti dok nose kupaći kostim što je, naravno, neugodno. Menstrualna čašica ili menstrualni disk nude izvrsnu zaštitu jer sakupljaju menstrualnu krv umjesto da je upijaju“, kaže dr. Dweck i dodaje: ‘S pravilno umetnutom čašicom, male su šanse da će doći do curenja, što ženama daje samopouzdanje dok su u kupaćem kostimu. Ulošci nisu idealni za plivanje, a tamponi upijaju menstrualnu krv, pa mogu upiti i vodu bazena/mora. A, stare priče da plivanje s menstruacijom privlači morske pse je samo – mit. ‘

Još jedan važan savjet, a to je – hidratizirajte se. Bilo da ste na obalama rijeka ili na morskim i oceanskim plažama, uvijek imajte na umu da trebate piti puno vode! Kao da ljetne vrućine nisu dovoljne za dehidraciju, tu su još estrogen i progesteron, hormoni koji fluktuiraju neposredno prije i tijekom menstruacije. Kao rezultat, postoji veća vjerojatnost da ćete se osjećati dehidrirano tijekom menstruacije.

Ne postoji pravi razlog da imate strah od plivanja za vrijeme menstruacije. Naprotiv, s pravim menstrualnim higijenskim proizvodima, poput menstrualnih čašica, to bi trebalo biti bezbrižno iskustvo. Dakle, obucite omiljeni kupaći kostim, opustite se i uživajte u ljetnom kupanju.

Oglas

Komentiraj

komentari