Počelo je 51. izdanje međunarodne vrtne izložbe Floraart

30. svibnja je započelo 51. izdanje međunarodne vrtne izložbe Floraart koje će se održavati svaki dan do 5. lipnja 2016. godine, od 9 do 21 sat na jednoj od najljepših zagrebačkih lokacija, na jezeru Bundek. Ove je godine Floraart najavljen u velikom stilu, pa su tako početkom svibnja zagrebački spomenici osvanuli u cvjetnom ruhu, a sad su se i domaći gastroblogeri pridružili najavi pripremivši nekoliko slasnih recepata čiji glavni sastojak je upravo cvijet.Iako nam cvijeće najčešće služi za dekoraciju, ono osim ljepotom može osvajati i okusom, a kad se nalazi u tanjuru svakome izmami osmijeh. Cvjetnih recepata je mnogo, a mi donosimo neke od najboljih.

DARKOVA WEB KUHARICA (Darko Kontin) – JAFFA CVJETNE ŽELE KAPLJICE

Sastojci:

  • Jaffa sok (okus po želji) 2 kom
  • Voda 250 ml
  • Želatina u listićima 3 listića (5 g)
  • Prazna ljuska jajeta 4 kom
  • Jestivi cvijet 8 kom

Postupak:

  1. Jaja oprezno razbijte na vrhu (najbolje s oštricom od noža s jedne strane, pa im lagano piljenjem odrežite poklopac), a zatim iz njih uklonite bjelanjke i žutanjke
  2. Ljuske jajeta dobro isperite pod mlazom vode pazeći da vam pritom ljuska ne pukne u rukama. Kad su ljuske oprane ostavite ih sušiti prije daljnje upotrebe. (Ako vam se ne zeza s ljuskama jaja, možete slobodno koristiti bilo koji silikonski ili sličan kalup za praline)
  3. Listove želatine potopite u malo hladne vode. Koristite preporučenu količinu želatine s pakiranja za onu količinu vodu koju želite pretvoriti u želatinu (što je oko 6 listova ili 10 grama na 500 ml vode).
  4. Vodu stavite kuhati. Kada voda zavrije dodajte u nju nabubrenu želatinu i putite ju da se rastopi u vrućoj vodi. Odmah nakon toga maknite vodu s plamena.
  5. U vodu zatim dodajte okus Jaffa soka po želji (ja sam ih koristio nekoliko da svaka kapljica ima svoj zasebni okus). Preporuka je da stavite više Jaffa sirupa na količinu tekučine s kojom bi ga inače pomiješali, jer će se dio okusa izgubiti u želatini.
  6. U ljuske jajeta stavite jedan od dva jestiva cvijeta te ih zalijte s tekućom želatinom aromatiziranom u Jaffa sokovima.
  7. Želatinu ostavite nekoliko minuta da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u hladnjak na nekoliko sati da učvrsne do kraja.
  8. Žele kapljice najlakše je izvaditi iz ljuske jajeta tako da ljuske kratko uronite u toplu ili vruću vodu (svega par sekundi) kako bi se one odvojile od ljuske jajeta i sam iskliznule iz njih van.

O SLANOM I SLATKOM (Sandra Rončević) – POHANI CVJETOVI TIKVICA NA RIMSKI NAČIN

Sastojci:

  • cvjetovi tikvice 10-12 komada
  • mozzarella100 g
  • inćuni 10-12 manjih fileta

Za tijesto:

  • rižino brašno ili glatko pšenično brašno 100 g
  • ledena voda 200 g
  • Sol
  • Ulje za prženje (suncokretovo)

Postupak:

  1. Iz cvjetova tikvica pažljivo izvadite tučke.
  2. Mozzarellu narežite na manje komadiće pa njome napunite cvjetove.
  3. U svaki cvijet dodajte filet inćuna.
  4. Od ledene vode i brašna napravite gušću smjesu za pohanje. Uronite napunjeni cvijet tikvica u smjesu pazeći da cvijet bude obuhvaćen sa svih strana smjesom pa stavite na vruće ulje (170-175°C). Pohajte svega par minuta, dok se tijesto lijepo ne zarumeni. Izvadite na tanjur koji ste prekrili kuhinjskim papirom kako bi upio višak masnoće. Posolite.
  5. Služite odmah.

O SLANOM I SLATKOM (Sandra Rončević) – ŠARENA SALATA S MAĆUHICAMA

Sastojci:

  • mješavina zelenih lisnatih salata – mladi špinat, baby blitva, hrastov list, rukola, listovi salate kristalke ili puterice
  • šaka maćuhica različitih boja
  • sol
  • maslinovo ulje
  • acetobalsamico

Postupak:

  1. Operite mješavinu lisnatih zelenih salata, dobro posušite listove pa stavite u zdjelu u kojoj ćete začiniti salatu.
  2. Posolite, pokapajte pažljivo acetombalsamicom i maslinovim uljem pa lagano izmiješajte pazeći da se listovi ne polome.
  3. Po vrhu posložite jestivo cvijeće, u ovom slučaju maćuhice, pa poslužite kao samostalan obrok ili salatu uz vaše glavno jelo.

COOKAM I GUŠTAM (Tanja Pastuović Klaić) – CVJETNA SALATA

Sastojci:

  • 1 šaka listova zelene salate
  • 1 šaka listića kiselice
  • cvjetovi i listići dragoljuba
  • cvjetovi vlasca
  • feta sir
  • poširano jaje

Za preljev:

  • maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte listove zelene salate i kiselice, dodajte cvijeće (cvjetiće vlasca natrgajte) i usitnjeni feta sir.
  2. Posebno pomiješajte maslinovo ulje i limunov sok, dodajte sol i papar pa prelijte po pripremljenoj salati.
  3. Poslužite uz poširano jaje i po želji s malo tostiranog kruha.

COOKAM I GUŠTAM (Tanja Pastuović Klaić) – CVJETOVI BAZGE U TEMPURI

Sastojci:

  • cvjetovi bazge 10-ak komada
  • ulje za prženje

Za tempuru:

  • 1 žumanjak
  • glatko brašno 1 čaša
  • ledeno hladna mineralna voda 1 čaša
  • malo soli

Priprema:

  1. Pomiješati žumanjak s mineralnom vodom, dodati brašno i sol pa vrlo kratko promiješati sve sastojke.
  2. Cvjet bazge umočiti u pripremljenu tempuru i kratko pržiti u vrućem ulju. Vaditi na papirnate ručnike kako bi upili višak masnoće i ponoviti s preostalim cvjetovima. Odmah poslužiti.
  3. Hrskave cvjetiće po želji možemo posuti šećerom u prahu ili poslužiti s voćnim preljevom i kuglicom sladoleda.

Ulaz na Floraart je slobodan za sve posjetitelje, a više informacija o samoj izložbi može se pronaći na službenoj internetskoj stranici međunarodne vrtne izložbe Floraart te na službenoj Facebook stranici.

Požurite i nemojte propustiti cvjetne delicije 51. izdanja Foraarta!

A.M.

 

Oglas

Komentiraj

komentari