Poduzetnike najsiromašnije općine u Hrvatskoj oduševila besplatna edukacija i motivacijska radionica

Učinkovita sinergija lokalne samouprave i Virtualnog ženskog poduzetničkog centra

Zahvaljujući donaciji danskog poduzetnika hrvatskih korijena Krune Kaića, te dijelu prikupljenih donacija od uplata za knjigu “Ne posustani, ne odustani!” – prvog vodiča za uspjeh u poduzetništvu jugoistočne Europe, u najsiromašnijoj općini u Hrvatskoj – općini Čaglin u Požeško – slavonskoj županiji održana je besplatna edukacija za poduzetnike i poduzetnice kao i sve one koji to žele postati.

Općina Čaglin, prema popisu stanovništva iz 2011. godine broji 2723 stanovnika. Gospodarstvo je uglavnom oslonjeno na proizvodnju hrane u OPG-ovim, te plasman poljoprivrednih proizvoda tamošnjih OPG-ova najviše ovčjeg sira i mesa, dok ostalih gospodarskih aktivnosti nema. Stoga je misija Virtualnog ženskog poduzetničkog centra potpomognuta donacijama članica i članova sasvim jasna – pokrenuti edukacije za bolju i učinkovitiju poslovnu aktivnost ovog dijela Hrvatske, te motivirati čaglinske poduzetnike na učinkovitije tržišne aktivnosti.

Potporu ovim nastojanjima nije skrivao niti načelnik Čaglina koji je također poslušao edukaciju koju je predavala Sanela Dropulić, voditeljica Virtulanog ženskog poduzetničkog centra.

– Mi smo mala sredina, mala općina, međutim ljudi velikog srca i sigurno zaslužujemo bolje i više. Možda jesmo proračunski siromašnija općina od drugih općina, no ne volim reći da smo najsiromašniji. Nismo siromašni voljom, a cilj nam je da budemo razvijeniji i bogatiji, a ovakve edukacije sigurno će nam pomoći u tome. Imamo malo zaposlenih ljudi, no i općina Čaglin prati europske fondove, prati program ruralnog razvoja. Vjerujem da će se to uskoro vidjeti i na našem terenu kada započnu brojni radovi i povlačenje sredstava za općinu Čaglin. Neke velike investitore sigurno nije realno očekivati, mada imamo i za to uvjete u našoj Poduzetničkoj zoni, no razvoj malih i srednjih poduzetnika za nas je realan. Općina i ja ćemo u tome svima pomagati i dati punu podršku – rekao je u povodu početka edukacije načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač.

Edukaciju je pomno pratilo više od trideset sudionika, dio kojih je već nekoliko godina na tržištu, a neki tek traže svoje mjesto “pod suncem”.  Među njima bila je i prva pratilja Najuzornije žene hrvatskog sela.

Imam obiteljsko gospodarstvo već 17 godina i bavim se uzgojem janjetine, te preradom ovčjeg mlijeka. Imamo i košnice te proizvodimo med. Odlučila sam doći na edukaciju jer volim učiti, dodatno se obrazovati. Moj posao je takav da uvijek traži bolje i više, a to nam donose nova znanja. Želja mi je da svoj posao obavljam što kvalitetnije, da znam što bolje prodati svoj proizvod, a ovakve edukacije u tome nam pomažu. Ono što sam očekivala i dobila sam na ovoj edukaciji i sretna sam što sam imala mogućnosti poslušati je, u nadi da će ih biti još više – kazala je poduzetnica Anita Nekić iz okolice Čaglina.

Uz nju na edukaciji je bila i nezaposlena Đurđica Retkin, koja je trenutačno kako sama priznaje – angažirana u puno poslova, ali koji joj nisu donijeli i konkretnu ideju za poduzetništvo. Stoga je po inspiraciju za poslovni projekt došla na edukaciju i kako ističe – nije se pokajala.

– Kao domaćica doista svašta radim – pečem kolače, skrbim o starijim osobama u selu, imamo farmu svinja, krava i pilića, jedno naše dijete radi s nama, drugo dijete nam je otišlo u Njemačku. Borimo se i ne želimo se predati, iako je teško i puno je prepreka, ali nismo tu da bi kukali, nego radili. Sretna sam što sam došla na edukaciju, čula sam jako puno korisnih stvari i informacija, puno toga će mi dobro doći za buduće aktivnosti, te se radujem i novim ovakvim aktivnostima s edukacijama u Čaglinu – istaknula je Đurđa Retkin.

Besplatna edukacija na temu: Ja (ne)mogu biti poduzetnik!, s ciljem podizanja razine poslovne obrazovanosti i iniciranja te jačanja gospodarske aktivnosti, koja je bila izvrsno posjećena, unatoč činjenici da se održala u jednoj od najrjeđe naseljenih općina u Hrvatskoj, održana je uz veliko organizacijsko zalaganje Udruge građana “Put, istina i život” u suradnji s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom www.poduzetnica.hr

Provedba besplatne edukacije dio je aktivnosti projekta Grad / Općina – prijatelj ženskog poduzetništva kojega provodi s jedinicama lokalne samouprave Virtualni ženski poduzetnički centar od jeseni 2016. godine a ciljem podizanja poduzetničkih kompetencija i učinkovitog plasmana roba i usluga na tržište Hrvatske i inozemstva.

Edukacije koje organizira Virtualni ženski poduzetnički centar, osim informativno – obrazovnog karaktera, nose obilježja motivirajuće i organizacijske radionice čime će polaznici unaprijediti svoje profesionalne živote, te preuzeti odgovornost za poslovne aktivnosti na učinkovitiji način od dosadašnjeg u poduzetništvu te dobiti poticaj za otvaranje svojih tvrtki i obrta ako još ne posluju na realnom tržištu. Stručni predavači Virtualnog ženskog poduzetničkog centra koji su i sami poduzetnici s bogatim poslovnim iskustvom pripremaju i pripremit će polaznike za brojne izazove tržišta, od trenutka kada se sa svojim proizvodima i uslugama nađu na njemu, ali i ako imaju svoj poduzetnički projekt već godinama.

Veliki dio naših aktivnosti usmjeren je organizaciji i provedbi edukacija za učinkovito poduzetništvo diljem Hrvatske. Sretni smo da je naš projekt tražen i u slabije gospodarski razvijenim krajevima gdje su prijekopotrebna takva znanja, a mogućnosti za pružanje istih do sada nije bilo. Veliki odaziv polaznika edukacije, iznimno interaktivna suradnja s njima, isticanje problematike, ali i rješenja za nastalu gospodarsku situaciju u Čaglinu, te prije svega želja da se edukacije nastave, svjedoče kolika je velika želja i volja žitelja ove općine da se bave vlastitim poslovnim projektima. Ali i da od njih prije svega znatno bolje žive nego sada – kazala je nakon održane edukacije u Čaglinu predavačica Sanela Dropulić, voditeljica Virtulanog ženskog poduzetničkog centra.

Prema riječima načelnika općine Čaglin Dalibora Bardača, zbog želje polaznika edukacija, ova obrazovna incijativa za učinkovito poduzetništvo mogla bi se nastaviti i 2018, financiranjem iz sredstva lokalne samouprave.

Oglas

Komentiraj

komentari