Poduzetništvo u žena neraskidivo je vezano uz brigu i odgoj djece, te zadovoljavanje obiteljskih potreba

Kada se muškarac odluči na poduzetništvo, od trenutka pretakanja njegove poslovne ideje u otvaranje tvrtke ili obrta u prosjeku prolazi 8 do 10 mjeseci. Kada se žena nađe u istoj aktivnosti, potrebno joj je i do pet godina da stavi potpis na rješenje o registraciji svog poslovnog projekta i da krene u akciju.

Zašto?

Uz cijeli koloplet razloga, ne samo financijske, nego i karakterne razlike u poduzetništvu žena i muškaraca, ono što je krucijalno prilikom započinjanja, ali i vođenja poduzetničkih projekata svakako je jedan veliki imperativ – briga o obitelji, posebice djeci. Ona je u pravilu na leđima žena, koje uz svoje poduzetništvo, obavezno moraju voditi i računa kako poslovne aktivnosti uskladiti s brigom o djeci, ali i ostalim obiteljskim potrebama. Muškarci rijetko vode računa o tim aspektima, često upravo zato jer se “očekuje” da o njima žena vodi računa.

– Društva jugoistočne Europe izrazito su konzervativna kada se promatra potpora ženama u biznisu. Stoga ne treba čuditi činjenica da se život mnogih žena svodi na brigu o djeci i ostalim obiteljskim potrebama. To je često i jedina uloga u kojoj i u 21. stoljeću mnogi vide – samo i isključivo ženu. Žena u poduzetništvu ovih prostora stoga istovremeno razmišlja o poslovnim i obiteljskim obavezama, a nerijetko svoje biznis potrebe mora prilagođavati potrebama djece. Poslovni sastanci se dogovaraju u “rupama rasporeda” razvoženja djece od vrtića, do škole te izvanškolskih aktivnosti, kuhanja ručka, odlaska na informacije, kupovine knjiga ili školskog pribora… Tek mali broj muškaraca svestrano i samoodricajuće odlučuje na sebe preuzeti ovaj značajan segment bračnog života. Sve dok je tomu tako – trpi profitabilnost poduzetništva u žena – ocijenila je Sanela Dropulić, direktorica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, majka četiri kćerke, o kojima vodi brigu jednako angažirano kao i o  vlastitoj tvrtki Expert Product d.o.o.

U poduzetništvu žena život se mora organizirati na način da se obilje privatnih i poslovnih obaveza isprepliće na kvalitetan način. Umjeće multitaskinga u takvim okolnostima kod svake poduzetnice i majke dolazi maksimalno do izražaja, a vrijeme koje može posvetiti svojoj obitelji teško se razgraničava od vremena kada je fokusirana na svoje poduzetništvo.

– Privatni i poslovni život poduzetnika većinom nemaju jasne granice, osobito na početku, dok izgrađujemo poslovanje i tu obitelj igra vrlo snažnu ulogu. Za uspjeh žena poduzetnica podrška i razumijevanje obitelji je presudni faktor. Meni to jako puno znači i svjesna sam da svi zajedno moramo izdržati dok poslovanje moje tvrtke ne naraste na tu razinu gdje ćemo svi moći odahnuti. S druge strane znam da ću to jednog dana ostaviti svojoj djeci i drago mi je da sam im baš ja uzor u učenju o poduzetništvu – jasna je poduzetnica Gordana Kadoić, vlasnica tvrtke Adria Corporate Education d.o.o.

Podizanje poduzetništva u isto vrijeme dok se podižu djeca nikako nije jednostavan niti lagan zadatak. S jedne strane od žene se očekuje da bude “poduzetnička lavica” koja je na poslu od jutra do sutra, a s druge strane mora biti nježna majka, puna razumijevanja, ali i vremena za potrebe svoje obitelji, u prvom redu djece.Balansu se jako dobro naučila i poduzetnica Ana Zibar, tridesetdvogodišnja diplomirana ekonomistica, poduzetnica i vlasnica obrta Dream team studio, poznatija kao lifestyle influencerica i vlasnica digitalnih platformi Ženski svijet.

– Jedno je sigurno – granice poslovnih i privatnih obaveza nisu nikako jasne i teško je to organizirati, posebice u mom poslu jer je tanka granica jer je moj život moj posao i moj posao je moj život. To kod mene ovisi od dana do dana, svaki dan je druga organizacija i nikada ne znamo kako će nam izgledati taj dan, ali ne žalim se, volim to što radim, a mislim da je to najvažnije – ističe Ana Zibar, majka dvojice sinova.

Neki stručnjaci ističu da je ženama puno lakše napraviti ustupke u poduzetništvu u korist obitelji, nego što je to muškarcima, upravo zato jer su nam odgoj i briga za djecu “prirodnije”. No, s druge strane što je sa ženinom željom da se etablira i u poduzetničkom svijetu, bez okova obiteljskih obaveza? Vrlo zanimljivo rješenje našla je poduzetnica Renata Jurić, vlasnica tvrtke Zona Natura d.o.o.

– Moja Luna je krenula u prvi razred i kao svaka žena u poduzetništvu moram iznimno angažirano razmišljati kako povezati učinkovito posao i obiteljske obaveze. No nema grižnu savjesti u smislu propitivanja dajem li dovoljno djetetu zbog mog poduzetničkog angažmana. Naime bila sam pet godina s Lunom na podoriljskom dopustu, pa nemam grižnju savjesti jer sam sada u svom poslu. Također sada mi u brizi oko kćerke pomaže i suprug koji je slobodni umjetnik pa uskače u sve rupe koje ja ne stignem popuniti. Ustvari vrlo se kvalitetno nadopunujemo i sada kada je Luna i veća mislmo da smo odlično sve odradili – komentira poduzetnica Renata Jurić koja je veliku potporu pronašla u svom suprugu s kojim se nadopunjuje u obiteljskim obavezama.

Oglas

Komentiraj

komentari