Pojavnost kratkovidnosti kod djece (ali i odraslih) često se povezuje sve većim radom na računalu!

Neograničeno gledanje crtića na televiziji ili na mobilnim uređajima znatno povećava broj dijagnosticiranih slučajeva rane kratkovidnosti.

O povezanosti pojave dioptrije sa gledanjem televizije i crtića na mobitelu pitali smo doc. dr. sc. Ivanu Mravičić, spec. oftalmologicu i subspecijalisticu dječje oftalmologije i strabizma koja radi kao Voditeljica Odsjeka za dječju oftalmologiju Klinike Svjetlost.

U nastavku saznajte i što možete poduzeti kako bi izbjegli probleme s vidom uzrokovanog zbog gledanja u ekran tableta, računala i ostalih mobilnih uređaja.

Na koji način na vid kod djece utječe gledanje televizije ili crtića na mobitelu?

Iako još uvijek nismo uspjeli dokazati direktnu vezu između dugotrajnog rada na računalu i povećanog rasta dioptrije, pojavnost kratkovidnosti kod djece (ali i odraslih) često se povezuje sve većim radom na računalu. Oko se pri gledanju na blizinu mora akomodirati (izoštriti fokus) što iziskuje određeni napor. Zbog stalnog napora, a da slika pada na retinu, oko se prilagođava tako da se produžuje te time postaje kratkovidno. 

Kako izbjeći da i vaše dijete ima problema s vidom zbog gledanja u monitor?

  • Provjerite vid vašeg djeteta. Djeca su prilagodljiva, te mogu pretpostavljati da je ono što vide i kako vide normalno iako mogu imati problema s vidom. Dijete nakon treće godine života, a posebno prije početka škole, treba napraviti detaljan pregled vida.
  • Ograničite vrijeme provedeno na računalu. Djeca nisu svjesna koliko vremena provedu pred ekranom pa ponekad mogu satima buljiti u ekran sa svega nekoliko pauza ili bez njih. Objasnite im da su češće pauze zdravije za njihove oči te da pokušaju s pravilom 20-20, da svakih 20 minuta uzmu pauzu od 20 sekundi. To će smanjiti napor akomodacije.
  • Poboljšajte uvjete u kojima radite na računalu. Djeca su manja od odraslih za koje su računala u pravilu namijenjena te njihov kut gledanja u ekran može biti drugačiji. Korisnici računala bi trebali gledati na ekran prema dolje, a udaljenost od računala bi trebala biti između 40-70 cm. Rad bliži od 40 cm uzrokuje napor akomodacije. Smanjite količinu svjetla u sobi kada radite na računalu, prozori i drugi izvori svjetla ne bi trebali biti direktno vidljivi kada gledate na monitor.
  • Obratite pozornost na često treptanje ili trljanje očiju. Kada se na nešto fokusiramo, naš mozak blokira treptanje da ne bi izgubio sliku, a rjeđim treptanjem oko se više suši. Suhoća oka postala je bolest modernog doba baš iz razloga pretjerane upotrebe računala, a nažalost i djeca sve više imaju taj problem. Kapanje umjetnih suza rješava taj problem, ali boravak na svježem zraku bez gledanja u ekran daleko je zdraviji za oči i za dijete.

Kako kod malog djeteta prepoznati da ima problem s vidom? Koji su simptomi koji ukazuju na to?

  • Ukoliko su vidne oštrine smanjene na oba oka, dijete jasno pokazuje znakove slabijeg vida, poput približavanja knjiga, gledanja televizora na kratkoj udaljenosti ili stiskanja i učestalog žmirkanja kod pokušaja fiksiranja udaljenih predmeta. No, ukoliko je vid oslabljen samo na jednom oku, roditelji i okolina ne primjećuju problem, obzirom da se dijete koristi boljim okom. Pri tomu, mozak preuzima informacije koje dolaze iz boljeg oka, a informacije iz drugog oka se suprimiraju što dovodi do razvoja slabovidnosti. Roditelji koji sami imaju tegobe s vidom, refrakcijske greške, slabovidnost u vlastitoj ili obiteljskoj anamnezi, bi trebali što ranije dovesti svoje dijete na pregled sa širenjem zjenica kako bi se stekao uvid u stanje vida i pravodno postavila dijagnoza te započelo liječenje.

U kojoj dobi bi dijete trebalo obaviti prvi pregled vida?

Svako dijete bi trebalo napraviti oftalmološki pregled do treće godine života. Pri tome se misli na zdravu djecu kod koje se ne primjećuju tegobe s vidom ili bježanje oka. Pri svakoj sumnji u slabiji vid djeteta ili bježanje oka, pregled mora biti neodgodiv bez obzira na dob i suradnju djeteta.

Zbog čega je važno da se prvi pregled obavi već u predškolskoj dobi? 

Predškolska dob je kasna za prvi pregled oftalmologa. Ministarstvo zdravstva je propisalo kako sva djeca do 4. godine starosti moraju napraviti prvi pregled kod oftalmologa. Izuzetno je  važno na vrijeme dovesti dijete na  oftalmološki pregled kako bi se odredila refrakcijska greška i djetetu ordinirale naočale čije je stalno nošenje neophodno. Obzirom da plastično razdoblje razvoja vida i vidnih funkcija traje do treće godine djetetova života, a završava gotovo u potpunosti do polaska u školu izuzetno je važno da se refrakcijska greška i strabizam  dijagnosticiraju što ranije kako bi se na vrijeme počelo liječenje u smislu korekcije refrakcijske greške optičkim pomagalom te započeo pleoptički tretman zatvaranjem boljeg oka kod slabovidnosti.

 

View this post on Instagram

 

[VIDNE FUNKCIJE KOD DJECE] S obzirom da su roditelji dužni s djetetom otići na očni pregled u sklopu sistematskog pregleda do 4. godine djetetova života, često ističemo kako dijete nikad nije premalo za svoj prvi očni pregled. Obratite pozornost na vid vašeg djeteta jer ranom prevencijom veća je vjerojatnost da će se funkcije oka ispraviti. Donosimo neke od znakova koji mogu biti prvi simptomi. ➡ pogledom ne prati roditelje ili predmete s kojim mu želimo privući pažnju ➡ pretjerano približavanje ekranu ➡škiljenje na jedno oko ➡ neusklađenost pokreta očiju ili njihov nepravilan položaj (strabizam) ➡ bijela zjenica ➡ oči pretjerano suze ➡glavobolje #klinikasvjetlost #zivotbezdioptrije #djecjioftalmoloskipregled #eyeclinic #eyehealth

A post shared by Klinika Svjetlost (@klinika.svjetlost) on

Oglas

Komentiraj

komentari