Položen kamen temeljac za izgradnju Centra za sigurnost i kvalitetu hrane

Zagreb, 31. srpnja – Na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ danas je održano svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju Centra za sigurnost i kvalitetu hrane. Svečanosti su prisustvovali brojni visoki uzvanici te osobe iz javnog života Grada Zagreba, dok su povelju potpisali i kamen temeljac položili dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZZJZ ‘Dr. Andrija Štampar’, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar zdravstva, g. Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba te prof. dr. sc. Zoran Grgić, dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Projekt osnivanja Centra za sigurnost i kvalitetu hrane pokrenuli su Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, koji su prije svega prepoznali sve značajniju potrebu građana za izvornim načinom prehrane, kao i potrebu za unaprjeđenjem znanstvene i istraživačke infrastrukture ne bi li se poboljšala kvaliteta i dostupnost istraživanja kao podrška jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i društvenom razvoju.

‘Dugoročno gledano, realizacijom projekta osnivanja Centra za sigurnost i kvalitetu hrane poboljšat ćemo kontrolu kvalitete hrane na dobrobit potrošača, ali i proizvođača. Centar će pomoći hrvatskim proizvođačima da svoje proizvode što bolje plasiraju na domaće i inozemna tržišta, posebno unutar EU, te da za svaki od njih imaju garanciju da je proizveden na hrvatskom tlu. Iznimno sam ponosan što ćemo osnivanjem Centra omogućiti jedan veliki iskorak u području javnozdravstvenog djelovanja, a velika mi je čast potvrditi kako je njegova izgradnja najveće ulaganje u sustav javnog zdravstva u posljednjih 50 godina u Republici Hrvatskoj’, rekao je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZZJZ ‘Dr. Andrija Štampar’.

Da se radi o iznimno vrijednom projektu od nacionalnog interesa govori i činjenica da će budući Centar za sigurnost i kvalitetu hrane biti jedina ustanova u Hrvatskoj i regiji koja će pružati sveobuhvatne istraživačke i analitičke usluge građanima i subjektima u poslovanju s hranom, neophodne za utvrđivanje kvalitete te zdravstvene ispravnosti i sigurnosti hrane.

U budućem će se Centru  izotopnom analizom napokon nedvojbeno moći utvrditi geografsko porijeklo hrane, odnosno dobit će se potvrda da prehrambeni proizvod uistinu potječe iz Hrvatske, a moći će se i precizno odrediti iz kojeg dijela zemlje dolazi. Također, osnivanjem Centra osnažit će se istraživački i analitički kapacitetiu području sigurnosti i kvalitete hrane te ojačati konkurentnost hrvatskih proizvođača hrane i njihova zaštita na domaćem i inozemnom tržištu.

‘Vrlo je važno naglasiti da će se osnivanjem Centra za sigurnost i kvalitetu hrane osigurati veći laboratorijski prostori i bolji edukativno-znanstveno-nastavni uvjeti u kojima će studenti moći provoditi svoju edukaciju i usavršavanje, osobito praktikume i stručnu praksu sukladno uvjetima koje studenti imaju u Europskoj Uniji. Također, planirano je zapošljavanje 12 novih znanstvenika, čime će se uvelike doprinijeti povećanju kvalitete stručnih i znanstvenih istraživanja, ali i produkciji radova’, rekao je prof. dr. sc. Zoran Grgić, dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Uz pomoć moderne istraživačke infrastrukture, ideja je da Centar postane regionalna znanstveno-istraživačka platforma koja će privlačiti vrhunske znanstvenike, nove znanstveno-istraživačke projekte, ali i pridonijeti globalnom fondu znanja, povećati dosadašnji broj publiciranih znanstvenih radova te u konačnici i poboljšanju kvalitete života građana Hrvatske.

Vrijednost ovog projekta prepoznao je Grad Zagreb koji kontinuirano pruža potporu javnozdravstvenim projektima Zavoda te sam ulaže velike napore u unaprjeđenje zdravlja te dobrobiti svih građana, kao i budućih generacija.

‘Iznimno mi je drago što se Zavod zajedno s partnerom, Agronomskim fakultetom suočio s izazovom utvrđivanja izvornosti hrane i poboljšanja njezine kvalitete i sigurnosti te pronašao rješenje koje će, siguran sam, potaknuti kvalitetnije brendiranje hrvatskih proizvoda i konkurentnost domaćih proizvođača, zaštititi potrošače i uvelike unaprijediti kvalitetu života svih građana Grada Zagreba, ali i šire’ rekao je g. Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Projekt osnivanja Centra trajat će ukupno četiri godine, a njegovu važnost prepoznala je i Vlada RH.

‘Ovaj projekt ima svakako izniman značaj s gospodarskog, ali i medicinskog i zdravstvenog aspekta. Naime, uzrok brojnih bolesti današnje civilizacije su razni štetni toksini iz hrane i pića koje redovito unosimo u svoj organizam. Upravo će budući Centar za sigurnost i kvalitetu hrane omogućiti bolje i pravovremeno uočavanje i analiziranje tih čimbenika. Vjerujem da ćemo za tri godine biti mnogo bolje upoznati s kvalitetom hrane i pića te moći donijeti kvalitetniju odluku o tome što je najbolje za nas, ali i našu djecu’, izjavio je prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva i izaslanik predsjednika Vlade RH

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija’.

Projekt vrijedan 88.873.759,00 kuna sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Iznos bespovratnih sredstava je 61.303.629,00 kuna, 584.671,25 kn osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije preko Ministarstva znanosti i obrazovanja, a 25.000.000,00 kn Grad Zagreb. Razdoblje provedbe projekta od 1. listopada 2018. do 1. listopada 2022. godine.

 

Oglas

Komentiraj

komentari

PODIJELI
Prijašnja objavaZagrebačke utve dobile pomladak!
Slijedeća objava