Popijeno više od 40 hektolitara piva na istarskom Oktoberfestu

Zagreb, 1. listopada – Nakon devet dana trajanja završeno je još jedno uspješno izdanje već tradicionalnog Oktoberfesta by Valamar. Najpoznatiji bavarski pivski festival u mediteranskom okruženju poluotoka Lanterna u velikom je šatoru, uređenome u bavarskom stilu, ugostio oko 4000 ljubitelja piva i bavarskih specijaliteta.

Tijekom trajanja festivala, od 21. do 29. rujna, porečani i gosti popili su više od 40 hektolitara piva, odnosno 39 hl Puntigamer svijetlog te 3,6 hl Karlovačkog tamnog piva točenih, prema tradiciji Oktoberfesta, u kriglama od jedne litre. U devet dana festivala osoblje u tradicionalnim bavarskim nošnjama poslužilo je tako 4.260 krigli vrlo dobro raspoloženim gostima velikog šatora na poluotoku Lanterna.

O popularnosti istarskog Oktoberfesta među susjednim zemljama govori i porast dolazaka gostiju iz Njemačke, Austrije i Slovenije koji ne propuštaju priliku da se provesele na ovom popularnom festivalu uz more te mnogi od njih već par godina zaredom dolaze u organiziranim grupama pod punom spremom  – odjeveni u tradicionalne nošnje tzv. dirndlice (haljine) i lederhosen (kožne hlače).

 Kao i proteklih godina ovogodišnji su Oktoberfest otvorili Franco Palma, umirovljeni dugogodišnji predsjednik uprave tvrtke Riviera i Dario Kinkela, direktor sektora hrane i pića u Valamar Rivieri,  uz tradicionalno razbijanje bačve, odnosno zabijanje pipe u 50-litarsku drvenu bačvu i poziv poznat svima koji su barem jednom imali priliku doći na Oktoberfest –   Ozapft Is! (Otvoreno je, spremno za točenje).

Hektolitre piva pratila je i bogata gastronomska ponuda kojom su dominirali specijaliteti poput pivskog pereca, svinjske koljenice, raznih vrsta kobasica, pikantnih pečenih rebarca, kiselog kupusa, krumpirove salate i savijače od jabuka. Tih su dana tražene bile i posebne ponude po popularnim cijenama kao što su Oktober Dog XXL i  Pivski tanjur, kao i vegetarijanski meni za one koji su poželjeli pojesti nešto lakše, a opet autentično.

Za dodatni bavarski ugođaj i još bolju atmosferu svaku su večer bili zaduženi austrijski bendovi s originalnim Oktoberfest – repertoarom: Die Lauser, Steirersound, Die Granaten, Jungen Südsteirer te Mölltallica.

Denis Terlević, direktor Valamar Tamaris Resorta izjavio je: „Oktoberfest je jedna od najpoznatijih narodnih fešta u svijetu s tradicijom od dva stoljeća te je bilo potrebno puno truda i planiranja kako bi se autentična atmosfera i duh jedne ovakve zabave prenio u jedno sasvim drugačije okruženje – uz Jadransko more. Već je nakon prvog izdanja događanje prepoznato među gostima i lokalnim stanovništvom kao zanimljiv dodatni sadržaj u posezoni. Posjetitelji cijene što se pri organizaciji pazi na svaki detalj – od samog uređenja šatora preko nošnji osoblja i izbora izvođača do ponude piva i hrane, što i ne čudi jer ovo događanje iziskuje dugotrajno planiranje i organizaciju“.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari