Postanite i vi zvijezda mliječne staze!

UNICEF u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskom udrugom grupa za potporu dojenju pokreće milijun kuna vrijedan projekt osnivanja prve hrvatske banke humanog mlijeka kako bi se prijevremeno rođenoj djeci pružila najbolja skrb

6. srpnja 2017. – UNICEF organizira prvu humanitarnu utrku MLIJEČNA STAZA s ciljem prikupljanja sredstava i podizanja svijesti o važnosti najbolje skrbi za najmlađe. Na utrci se očekuje 3000 sudionika, a samo događanje odvijat će se dva dana – 9. i 10. rujna u Zagrebu. U subotu, 9. rujna,održat će se revijalna dječja trka na Europskome trgu, uz brojne edukativne i zabavne aktivnosti za cijelu obitelj, dok će se u nedjelju, 10. rujna, održati glavne utrke na 5 i 10 kilometara, a start i cilj bit će na Trgu Eugena Kvaternika.

Prihod od kotizacija bit će usmjeren u otvaranje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj u jednoj od zagrebačkih bolnica. Banke humanog mlijeka neprofitne su organizacije za prikupljanje, ispitivanje, obradu, čuvanje i distribuiranje humanog mlijeka. Svojim djelovanjem pomažu prijevremeno rođenoj djeci i novorođenčadi da prežive prvo, neizvjesno razdoblje života i lakše se oporave uz pomoć najhranjivijeg i najzdravijeg mlijeka koje za njih postoji. Većina banaka humanog mlijeka nalazi se u sklopu bolnica, pri bankama krvi i tkiva ili u sklopu dječjih odjela. U Europi ih je trenutačno 213, a Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u regiji koja još uvijek nema banku humanog mlijeka.

„Za početak svake utrke važan je dobar start – zato je djeci, posebno onoj najmlađoj i najranjivijoj, važno dati vjetar u leđa. Pozivamo sve da budu zvijezde MLIJEČNE STAZE i da pomognu u brizi za prijevremeno rođenu djecu i drugu novorođenčad koja treba našu pomoć. Sve što trebate napraviti jest prijaviti se na mlijecnastaza.hr i trčati svoju utrku ili navijati. Svatko od nas može biti zvijezda vodilja za najmlađe”, izjavila je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

MLIJEČNA STAZA zamišljena je kao dugoročan projekt koji će okupljati i aktivirati sve one koji žele pružiti svoju pomoć i podršku najranjivijoj djeci u Hrvatskoj. Svoju podršku MLIJEČNOJ STAZI dale su i UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Bojana Gregorić Vejzović te poznata triatlonka Đurđica Orepić−Ironwoman.

Utrka MLIJEČNA STAZA održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Više informacija saznajte na službenoj stranici www.mlijecnastaza.hr,  i na Facebook stranici UNICEF-a te na portalu Trčanje.hr.

A.M.

Oglas

Komentiraj

komentari