Postavljanje granica djetetu daje sigurnost

Za kvalitetan odgoj djeteta ključna je ravnoteža između njegove slobode i ograničenja. Naime, dijete kod nekih stvari treba imati mogućnost slobodnog izbora, no roditelj je tu da mu bude topli vođa, tj. oslonac koji mu postavljanjem granica pruža sigurnost.

Istaknula je to Dejana Jelić Zelenbaba, psihologinja u Dječjem vrtiću Čigra, u novom podcastu Penjalica.

„Od rođenja djeteta u suživotu s njim postoje situacije kad odrasla osoba treba slijediti dijete, te situacije kad je obrnuto – kad dijete treba slijediti odraslu osobu. S dvije godine kod djeteta se događaju velike promjene. Tada ono želi postati neovisno i vidjeti kako može utjecati na svijet oko sebe. Dijete teži za moći i utjecajem želeći biti priznato i uvaženo. S druge strane dijete tada treba pomoć odraslih jer ne zna kako se ponašati, tj. koje su norme u našem društvu”, pojašnjava psihologinja Jelić Zelenbaba te dodaje: „U tom razdoblju dijete počinje stvarati sliku o sebi te razvija samopouzdanje i samopoštovanje. Važno je zato da tada roditelj dijete slijedi u igri te mu, omogućujući da bude samostalno, postavlja granice.“

Psihologinja kaže kako se neki roditelji trogodišnjaka susreću s eksplozivnim emocijama svoje djece. Pojašnjava kako djeca tada još ne znaju kontrolirati svoje emocije. U situacijama kada se djeca naljute, puca veza između njihova centra za emocije i kore velikog mozga koja služi za razmišljanje.

„Prkosno pak ponašanje u toj fazi djeteta roditelji trebaju shvatiti kao pitanje. Dijete takvim ponašanjem zapravo traži informaciju. Roditelji to trebaju doživjeti kao djetetovu snažnu unutarnju pokretačku silu“, ističe Jelić Zelenbaba.

Kako bi se zaustavilo neželjeno ponašanje djeteta, roditeljima preporučuje da djetetu daju potrebne informacije, pruže alternativu neželjenom ponašanju, upozore ga, najave posljedicu te ju provedu u djelo.

Na kraju podcasta psihologinja je istaknula kako nas djeca slušaju zato što nas vole. Zato je roditeljima savjetovala da odnos s djecom grade privrženošću i ljubavlju.

Podcast Penjalica, stvoren u sklopu platforme Čigra Digital, objavljuje se na YouTube kanalu Dječjeg vrtića Čigra. Projekt Unaprjeđenje usluga Dječjeg vrtića Čigra sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Oglas

Komentiraj

komentari