Pozitivan utjecaj crvenog mesa na opravak organizma od bolesnih stanja

Kako što brže povratiti energiju, raspoloženje i očuvati zdravlje?

Hladno vrijeme i nagle promjene temperatura uzrokuju značajno povećanje prehlada, viroza i gripe što iscrpljuje organizam. Važnost utjecaja prehrane na tijek i oporavak od bolesti dokazana je kroz mnoga znanstvena istraživanja. Kada smo izloženi određenim naporima uzrokovanim stresom, operativnim zahvatom, dugotrajnom iscrpljenošću ili težom bolesti, iznimno je važan pravilan proces oporavka. Dobro izbalansirana i uravnotežena prehrana, bogata svim neophodnim hranjivim tvarima, potrebna je za održavanje zdravog tijela i duha te nam može značajno pomoći u oporavku organizma. Postoje jasni pokazatelji da dijetalna prehrana ima terapijsku ulogu i zajedno s drugim mjerama liječenja pridonosi ozdravljenju.

Hrana za okrepljenje

Bilo koja vrsta bolesti može uzrokovati gubitak apetita. Najbolja okrepa svakako dolazi iz tanjura dobre juhe. Bilo da je ona napravljena od junećeg, telećeg ili goveđeg mesa s povrćem i češnjakom pružit će nam značajne hranjive tvari poput proteina i važnih minerala željeza, cinka, selena i kalija koji su bitni u oporavku organizma. Uz okrepljujuću juhu,izvrsno nas može okrijepiti kuhano goveđe meso i umak od rajčice. Dok je crveno meso važan izvor proteina, vitamina B, željeza i cinka, rajčica je bogata likopenom – antioksidansom koji štiti naš organizam.

Važna je kvaliteta proteina

Obzirom da bolest ponekad može dovesti do gubitka mišićne mase i pothranjenosti, za opravak mišića najvažniji su kvalitetni proteini, koji su uz vodu najvažniji makronutrijenti. Proteini su ključni kod očuvanja zdravlja te imaju značajnu ulogu u svakoj stanici organizma, gdje primarno služe kao gradivne tvari, a zatim kao izvor energije. Budući da crveno meso, kao i jaja i mlijeko sadrže sve esencijalne aminokiseline, svrstavaju se u najbolje izvore proteina. Kod određenih stanja kao što su umor, slabost i česte infekcije potrebe za proteinima su povećane. U kombinaciji s cinkom koji ima presudnu ulogu u zdravlju imunološkog sustava, nemasno crveno meso u varivu ili s puno povrća idealna je hrana za brzi oporavak od bolesti.

Zaštita organizma od štetnih tvari

Brz način života nažalost ne ostavlja dovoljno vremena da mislimo o svom zdravlju, a važan dio toga je i odabir hrane. Moguće je uživati u jednostavnim i hranjivim obrocima, a da to nije opcija „brze“ prehrane, nego hrane koja će nam povratiti radnu energiju, poboljšati raspoloženje i očuvati zdravlje. Pravilna kombinacija namirnica poput crvenog mesa koje je bogata kvalitetnim proteinima s mahunarkama, povrćem, voćem i orašastim plodovima može namosigurati sve potrebne nutrijentei zaštititi organizam od štetnih tvari.

Tekst pripremila: Eva Pavić, mag.spec., dipl.ing.

Oglas

Komentiraj

komentari