“Pozovite muškarce da se aktiviraju u obitelji, a vi krenite u politiku”

Bundestag zastupnica , Marie-Luise Dött uoči dolaska u Zagreb 08. ožujka na najveće okupljanje žena u biznisu jugoistočne Europe poručuje hrvatskim poduzetnicama: Pozovite muškarce da se aktiviraju u obitelji,
a vi krenite u politiku

Zagrebački City centar Plaza ugostit će 08. ožujka 2018. treći po redu Kongres poduzetnica ovog dijela Europe, a u bogatom sadržaju kojega je Virtualni ženski poduzetnički centar, kao organizator uz Grad Zagreb pripremio, središnje mjesto zauzima predavanje Marie-Luise Dött, zastupnice vladajućeg CDU-a u njemačkom Bundestagu.

Više od 500 sudionika najvećeg okupljanja žena u biznisu jugoistočne Europe imat će priliku poslušati  motivacijsko predavanje Marie-Luise Dött u kojemu će govoriti kako je uspješno spojila u učinkovitoj i svestranoj karijeri poduzetništvo i visoku politiku, u kojoj upravo ove godine obilježava 20 godina kontinuiranog zastupničkog staža.

Od 2001. do kraja 2017. VIP predavačica Kongresa poduzetnica Marie-Luise Dött obnašala je dužnost predsjednice saveznog Udruženja katoličkih poduzetnika Njemačke koje broji više od 1.200 članova poduzetnica i poduzetnika te menadžera. Članica je nacionalnog vodstva “Udruženja malog i srednjeg poduzetništva i gospodarstva” unutar vladajuće frakcije u Njemačkoj, CDU/CSU.

Zastupnica Dött je gemologinja i procjeniteljica dijamanata, obiteljska poduzetnica i vlasnica proizvodnje nakita od dragog kamenja, a više o svom bogatom poduzetničkom i političkom životu iznijela je u ekskluzivnom interview uoči svog dolaska u Zagreb.

Poduzetništvo u žena u Hrvatskoj, ali i u jugoistočnoj Europi (koja se prije nešto više od 20 godina riješila okova socijalizma) u stalnom je uzlaznom trendu. Kako vidite mogućnost suradnje s našim kolegicama u Njemačkoj, kako da se povežemo, razmjenjujemo ideje, učimo od vas i naravno razvijamo tekovine tržišne ekonomije slijedeći svijetle njemačke primjere?

Najvažnija ste saznanja naveli u svom pitanju: udruživanje, razmjena ideja, razmjena Best Practice i tržišno gospodarstvo. Možete se u suradnji s Njemačko-hrvatskom gospodarskom komorom razvijati dalje po pitanju gospodarstva. Možete naša poduzeća srednje veličine koristiti kao model. To su jamci naše snažne i fleksibilne ekonomije: preko 99 posto svih poduzeća u Njemačkoj srednje su veličine te generiraju više od polovice dodane vrijednosti i pružaju gotovo 60 posto svih radnih mjesta i oko 82 posto mjesta za obuku i naukovanje. Možete naš sustav dualnog obrazovanja uzeti kao dobar primjer. Dualni je sustav naša osnova za stručne radnike koji su nam u poduzećima potrebni. Možete naše „socijalno tržišno gospodarstvo“ pogledati izbliza.

Što biste kao iskusna poduzetnica naglasili ženama koje se boje krenuti u poduztništvo i odvažiti realizirati svoje poslovne ideje?

Strah nije dobar savjetnik, no poduzetnici ne razmišljaju u tim kategorijama. Poštovanje za zadatak, npr. da budete zaposleni u vlastitom poduzeću – da; Ali, strah? Ne. Strah nije dobar motivator. Iz iskustva mogu reći: ako žene nešto osnuju, onda to čine temeljito! Rjeđe bankrotiraju od muškaraca. Pa već kada to znate, to je to dobar početak! Štoviše, osim što Vam treba dobar plan, trebate i ustrajnost i morate biti u stanju rješavati neuspjehe dok ne postignete svoj dugoročni cilj. Moj savjet: usudite se! I pronađite partnera koji Vas aktivno i moralno podržava!

Koji su Vam najveći izazovi bili u poduzetništvu i kako ste ih prevladali?

Najveći poduzetnički izazov je, kada i nakon što je sve uspjelo, morate riješiti tko će Vas poduzetnički naslijediti.

Osim što ste uspješna poduzetnica, iza sebe imate dva desetljeća dug staž u visokoj politici? Što Vas je ponukalo da se i politički aktivnirate i da sve ove godine ne posustanete i ne osjetiti „umor“ od ove vrste aktivnosti?

Dolazim iz politički zainteresirane i aktivne obitelji. Već je moja baka bila politički aktivna u Uniji, tako da je politika uvijek bila dio mog svakodnevnog života. Već i kao učenica bila sam politički aktivna, zatim u lokalnoj politici, prije nego što sam prešala na saveznu politiku. Sve dok ste zainteresirani za sve što se oko Vas događa, nećete se umoriti! Uzbudljivo je i ugodno aktivno pomoći u stvaranju svijeta oko Vas!

U Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe žene se teško odlučuju na bilo kakav društveni angažman, posebice u pravcu politike. Nerijetko i zbog jako izraženog patrijarhalnog stava prema ženama. Kako da to pobijedimo, imate li koji savjet za nas?

Ponekad su žene uvelike zauzete organizacijom svog posla i privatnog života, tako da jednostavno ne preostaje vremena za politiku. Valja pozvati braću, supružnike i mušku rodbinu da se pridruže i preuzmu dio odgovornosti u obitelji, tako da se i žene mogu politički aktivirati. To ne može funkcionirati protiv, nego samo u suradnji s muškarcima. No žene to moraju aktivno zahtijevati. Žene se moraju kritički upitati: koja zahtjeve imam prema sebi?

Na koji način učinkovito žene mogu uskladiti privatne i poslovne interese u bogatu karijeru u kojoj ne trpi ni jedna strana našeg života? Čime ste se Vi vodili u Vašem privatnom i poslovnom putu u želji za učinkovit balans?

Žene su majstorice organizacije! Uspijevaju pomiriti i posložiti sve, samo ako ih u tome pomalo podržavaju njihove obitelji i društvo. Ako postoje mjesta za čuvanje djece, a žene znaju da su njihova djeca tamo primjereno zbrinuta, a muževi i očevi podržavaju žene u njihovoj neovisnosti, žene će postići sve što žele. Ali trebalo bi također uslijediti i društveno priznanje.

Kod poduzetnica u Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe veliki je teret obitelj i briga za djece, koju poduzetnici u svojim poslovnim angažmanima. Je li ista situacija i u Njemačkoj te kako to usklađujete u svojim obiteljima?

Odgoj i čuvanje djece ne bi smjelo biti pitanje namijenjeno jedino ženama. To je obiteljska tema, tako da se ona tiče i muškaraca. Sve dok oni ne sudjeluju u obiteljskim poslovima i ne osjećaju se odgovornima, sav rad i organizacija ostaju na ženi. Naravno, da je vrlo teško u takvim okolnostima biti uspješna i raditi u svom poduzeću.

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar