Predstavljanje slikovnice „Ja sam mali poduzetnik!“

U Zagrebu će biti predstavljena i promovirana prva slikovnica jugoistočne Europe koja uči o poduzetništvu pod nazivom „Ja sam mali poduzetnik!“ i to na Svjetski dan poduzetnica koji se diljem svijeta obilježava 19. studenoga.

Riječ je o premijernom sadržaju kojim izdavač slikovnice – Virtualni ženski poduzetnički centar, najveća hrvatska nevladina apolitična asocijacija koja okuplja u prvom redu vlasnice i vlasnike tvrtki i obrta, te broji danas više od 2.300 članica i članova, želi potaknuli poduzetničko promišljanje od malih nogu, kod djece u starijih vrtićkih grupa, kao i učenika nižih  razreda osnovnih škola.

Jer Hrvatska je dulje od četvrt stoljeća tržišna ekonomija, no još uvijek o poduzetništvu budući i sadašnji vlasnici tvrtki i obrta, uče kada je (pre)kasno – najčešće kada iz nužde moraju krenuti u vlastiti poslovni projekt na realnom tržištu i kada izađu iz obrazovnog sustava (pre)malo znanja o temeljnim poduzetničkim vještinama.

Naša slikovnica koja uči o poduzetništvu je iznad svih stranačkih, političkih, društvenih podjela kojima je Hrvatska danas duboko prožeta, a cilja zajedničkom rezultatu – odgojiti mlade naraštaje u duhu poduzetništva. Danas Hrvatska bilježi veliki egzodus mladih (ali i onih starijih) izvan granica u potrazi za boljom egzistencijom, a poduzetništvo je jedini učinkoviti odgovor da to osiguraju u Lijepoj našoj. Budemo li djecu poticali na poduzetničko promišljanje već od malih nogu, od sada i kroz slikovnicu „Ja sam mali poduzetnik!“ naši najmađi na vrijeme će upoznati svu ljepota rada kroz kreiranje vlastitih projekata od ideje do realizacije. I na taj način kada izađu jednog dana na tržište rada, imat će mogućnost odabrati otvaranje vlastite tvrtke ili obrta umjesto kupnje jednosmjerne karte za odlazak van Hrvatske  – kazala je u povodu svečane promocije autorica prve slikovnice jugoistočne Europe koja uči o poduzetništvu Sanela Dropulić, direktorica Virtualnog ženskog poduzentičkog centra.

Na slikovnici je radio stručni tim suradnika, među kojima su bile i brojne poduzetnice te majke koje žele svoju djecu odgajati u duhu poduzetništva. Među njima i poduzetnica iz Istre Marijeta Matejaš, vlasnica tvrtke Kreacija.

Duboko sam uvjerena da edukacijom i novim spoznajama kojima širimo svoj “mali svijetonazor” možemo pokrenuti promjene u društvu. Ova slikovnica na dobrom je putu da već mladom naraštaju, ukaže da postoji više mogućnosti od onih na koje smo mi stariji naviknuli. Ako samo jedno dijete, samo jednog roditelja, samo jednog učitelja ova slikovnica natjera na razmišljanje je li doista moguće pokrenuti i voditi vlastiti posao u Hrvatskoj – posao u kojem su utkani ljubav, želja i strast, znanje, vještine i nadasve ljubav, i ako samo jednu osobu usmjeri na put poduzetništva, učinili smo mnogo! Iako je pisana za najmlađe, ova slikovnica puno je više od dječje knjige. S obzirom na to da smo kao društvo duboko zaglibili u obrascima “Ja to ne mogu” i “Uspjeh se događa drugima”, doista se nadam da će slikovnica pomoći svima koji ju u ruke budu uzeli da jednostavno počinju promišljati na jedan drugačiji način o svom životu i okolini koje su dio. Biti poduzetnik danas u Hrvatskoj nije lako, ali vrijedi puno više od prepuštanja svoje sudbine drugome da se njome poigrava. Zajedno možemo učiniti svoj život i život naše djece puno boljim – izjavila je u povodu promocije slikovnice istarska poduzetnica i članica stručnog tima slikovnice Marijeta Matejaš.

Na slikovnici je kao ilustratorica radila zagrebačka poduzetnica i vlasnica tvrtke Dva krila Nikolina Ćorković.

Da bilo koje dijete pitate što želi biti kad odraste “uvijek ima odgovor” – niti jedno dijete nije zastalo i reklo ne znam, jer djeca nisu promišljena i proračunata, oni misle i govore srcem, zato im treba dati što više kvalitetnih informacija primjerenih njihovoj dobi, što i jest ova slikovnica “JA SAM MALI PODUZETNIK”! Svi mi smo rođeni sa potrebom za igrom i potrebom da se kreativno izražavamo, no kroz godine ta se kreativnost (ne)namjerno sputava raznim pravilima i propisima društva. Kreativnost nikako ne bi trebalo gušiti već osloboditi da djeca od malih nogu postanu svjesna svojih vrlina, a time i budućoj mogućnosti da se okušaju u poduzetništvu, kojeg ova slikovnica na kreativan, veseo i šaren način približava djeci – kazala je Nikolina Ćorković, stručna suradnica na izradi prve slikovnice jugoistočne Europe „Ja sam mali poduzetnik!“

Slikovnica je tiskana uz veliku potporu, svesrdnu pomoć i donacije Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić, Gradova prijatelja ženskog poduzetništva – Zagreba, Nove Gradiške, Pakraca, Zaprešića i Petrinje, Varaždinske, Krapinsko zagorske i Međimurske županije, Zagrebačkog holdinga d.o.o, dr. Marie Škornjak, Go2Digital d. o. o. Zagreb, INTEREXPERT – Zagreb d.o.o. i Sanje Balenović, vlasnice i direktorice tvrtke MINT IT u nakladi od 10 tisuća primjeraka.

Od svog osnutka (01. 01. 2016. g.) Virtualni ženski poduzetnički centar ima razvijenu suradnju s jedinicama lokalne uprave i samouprave – brojnim Gradovima – prijateljima ženskog poduzetništva, u čijim će se vrtićima i osnovnim školama, među prvima u Hrvatskoj, besplatno dijeliti slikovnica “Ja sam mali poduzetnik!”, poput Pakraca, Nove Gradiške, Petrinje, Zaprešića i Zagreba.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari