Predstavljen EU-projekt „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja nad ženama“.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić,  u utorak je u Hrvatskom saboru predstavila EU-projekt „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja nad ženama“.

Od 20 ubijenih žena, njih 18 ubili su partneri

„Od 2012. do 2016. godine od strane supruga ili partnera ubijene su ukupno 72 žene, ali primijećen je i trend porasta broja ubojstava od 2012. do danas, što znači da je sustav kakvog danas imamo zakazao“, naglasila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić predstavljajući projekt kojim će se do kraja 2019. pokušati identifcirati i otkloniti slabe točke sustava zaduženog za borbu protiv nasilja nad ženama.

Femicid čini trećinu ubojstava

Pozivajući se na podatke MUP-a, Ljubičić je upozorila kako  “femicid u Hrvatskoj čini od 25 do 30 posto svih ubojstava”. Pravobraniteljica je pritom naglasila specifičnost nasilja u obitelji i prema ženama:

  • Ono je rodno uvjetovano, u pojedinim slučajevima teško prepoznatljivo, u pravilu bez svjedoka i traje dulje vrijeme, a žrtve uslijed straha i nepovjerenja u rad državnih institucija ponekad ga nisu sklone prijaviti.

Rast broja ubojstava žena upućuje da zakonske, pravosudne, medijske i edukacijske mjere suzbijanja nasilja nad ženama nisu dale željeni rezultat.  Upravo iz tog razloga, cilj ovog hvalevrijednog projekta je  identificirati postojeće pravne prakse koja je zakazala i koja je prepreka učinkovitijem pravnom progonu i kažnjavanju nasilja prema ženama.

Naglasak  projekta bit će usmjeren na zagovaranje efikasnije suradnje među institucijama i ključnim akterima koji sudjeluju u prevenciji, pravnom progonu i kažnjavanju nasilja.

Femicide Watch Dubravka Šimonović:

Skup u Saboru pozdravili su predstavnici hrvatske zakonodavne i izvršne vlasti, te posebna izvjestiteljica UN-a za nasilje prema ženama: Femicide Watch Dubravka Šimonović:

  • Svim državama koje posjećujem nastojim poslati poruku da treba primjenjivati globalne i regionalne instrumente za zaštitu prava žena i spriječavanja nasilja nad ženama, u slučaju Hrvatske to je ratifikacija Istanbulske konvencije. Konvencija je ta koja pruža pravi put za izgradnju učinkovitije zaštite i promjenu sustava u borbi protiv nasilja nad ženama. U Istanbulskoj konvenciji nema rodne ideologije – u njoj postoji definicija što je rod kako bi se definiralo što je rodno uvjetovano nasilje nad ženama.

Projekt koji je započeo 1. travnja ove godine,  provodi se u partnerstvu s organizacijom civilnog društva Ženskom sobom – Centrom za seksualna prava, dok su pridruženi partneri Pravosudna akademija, Policijska akademija i Hrvatsko novinarsko društvo.

Mediji i medijski jezik iznimno su značajni u prezentiranju problematike nasilja nad ženama. Mediji teže senzacionalizmu i često se događa da se u medijima zločini nad ženama vežu uz ljubav i neke druge pozitivne emocije te se tako gradi pogrešna slika ili se čak pruža alibi počiniteljima. Govoreći o ulozi Hrvatskog novinarskog društva u projektu, predsjednik HND-a Saša Leković istaknuo je da je nasilje, na žalost, postalo dijelom svih društvenih procesa, čemu HND svjedoči u svom svakodnevnom radu, a jedna od glavnih zadaća HND-a štititi profesionalna i etička načela izvještavanja, što se čini kroz rad Novinarskog vijeća časti.

U projektu je predviđen rad i sa samim žrtvama naslija, čime će se baviti jedan od partnera u projektu – Ženska soba, čija je koordinatorica Maja Mamula upzorila da je oko 300 000 žena doživjelo je neki oblik seksualnog nasilja, dok je samo oko 5 posto njih prijavilo takvo nasilje.

Projekt,  kojeg je Europska Komisija poduprla s 430 000 eura, prioritetno će se fokusirati na rad s institucijama kao što su policija, državna odvjetništva i sudovi, a napravit će se i temeljita analiza postojećeg sustava i zakonodavstva.

Također će se održati i brojne edukacije i treninzi za policijske djelatnice i djelatnike, a  pomoćnik glavnog ravnatelja policije, dr.sc. Krunoslav Borovec, osim što je ukazao  na važnost prevencije nasilja prema ženama istaknuo je kako ovakve projektne aktivnosti imaju potporu Ministarstva unutarnjih poslova. Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marija Jelkovac i članica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora Željka Josić, pozdravile su ovakvu međusektorsku suradnju.

U okviru konferencije izveden je performans nazvan “Pet slučajeva ubojstava žena”, tijekom kojega su pročitana stvarna svjedočanstva žena ubijenih od strane njima bliskih muških osoba, što je posebno potreslo sve prisutne. Važna je svaka priča, svaka potresna sudbina, ali od svega najvažnije –  da mi, kao društvo, učinimo sve da se nasilje konačno i zaustavi!

Ana Mišić

Oglas

Komentiraj

komentari