Predstavnici napoleonskih gradova na konferenciji u Orebiću

Od 20. do 23. listopada Orebić će biti domaćin Međunarodne konferencije „Kulturna ruta – destinacija Napoleon“. Dolazak su najavili gradonačelnici i zamjenici iz 15 europskih država

Jeste li znali da su Konavle, Dubrovnik, Pelješac i Korčula bogati baštinom iz napoleonskog razdoblja? Upravo su zbog toga Orebić na Pelješcu i Dubrovačko-neretvanska županija odabrani za domaćina Međunarodne konferencije „Kulturna ruta – destinacija Napoleon“, koja se održava od 20. do 23. listopada. Konferencija se održava u sklopu Generalne godišnje skupštine Europske federacije napoleonskih gradova (European Federation of Napoleonic Cities) koja broji 55 gradova članova.

Hrvatska je po prvi puta odabrana za domaćina, a najavljen je dolazak više od stotinu sudionika, od čega 80 iz 15 europskih država. Tako se na Pelješcu između ostalih očekuju gradonačelnici Lubina, Boleslaweca, Pontivyja, Monteraua i Jene, zamjenik gradonačelnika Pariza, predstavnik iz ureda gradonačelnika Moskve, kao i znanstvenici Sorbone te drugih poznatih europskih sveučilišta i muzeja.

Iz Hrvatske će sudjelovati predstavnici jedinica područne i lokalne samouprave, turističkih zajednica, razvojnih agencija te znanstvenih i stručnih institucija vezanih uz baštinu i istraživanja napoleonskog razdoblja.

Uz Europsku federaciju napoleonskih gradova, organizator konferencije je Hrvatska udruga za turističke i kulturne rute „Tur Kultur“, a suorganizatori su Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ te tvrtke HF Eko Etno Grupa i Kontekst savjetovanje.

„Europsku kulturnu rutu „Destinacija Napoleon“ prošle je godine certificirao Europski institut za kulturne rute koji djeluje u okviru Vijeća Europe. Kako se Hrvatska nalazi na mapi predmetne rute cilj nam je da se projekt proširi i implementira na njenom području. Prvi korak je održavanje konferencije i godišnjeg susreta napoleonskih gradova, odnosno europskih područja na kojima je navedena kulturna ruta već uvedena“, ističe Dubravka Davidović, predsjednica Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute„Tur Kultur“.

„Glavni cilj ovih događanja je aktivirati kulturno-turističku rutu u Republici Hrvatskoj te pokrenuti i implementirati što više turističkih subjekata i projekata kulturne, materijalne i nematerijalne baštine s područja bogatih napoleonskom poviješću“, zaključila je Dijana Katica, predsjednicaHrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“.

Oglas

Komentiraj

komentari