Pridružite se ove nedjelje Globe-athonu – planinarenju za borbu protiv ginekološkog raka

Tradicionalni XVII. pohod Liječničkom planinarskom stazom i ove će godine biti dio 8. svjetskog i 3. hrvatskog Globe-athona u kampanji za podizanje svijesti o potrebi prevencije ginekološkog raka

 Zagreb, 22.4.2016. – U organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Planinarskog kluba Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) te pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo i Gradskog društva Crvenoga križa u nedjelju, 24. travnja, u Gračanima će se održati 3. hrvatski Globe-athon, s početkom u 8:00 sati. Riječ je o međunarodnom pokretu koji je započeo 2009. godine u Washingtonu kao utrka u trajanju od 72 sata s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije raka spolnog sustava žena. Globe-athon u sadašnjem obliku održava se od 2013. godine u svijetu, a od 2014. godine u Hrvatskoj, i to u 80 zemalja i više od 130 gradova diljem svijeta.

U Hrvatskoj od ginekološkog raka svake godine oboli 1600, a umre 600 žena. Na svjetskoj razini brojke pokazuju kako od 5,1 milijuna žena koje obole od raka čak 19 % njih umire od ginekološkog raka. Poražavajuće brojke dodatan su razlog za organizaciju što većeg broja kampanja za podizanje svijesti o važnosti redovitih kontrola, aktivnom načinu životu i općenito preventivnom ponašanju koje u budućnosti može umanjiti broj oboljelih.

Svi zainteresirani građani mogu se priključiti planinarskoj šetnji i sudjelovati u 3. hrvatskom Globe-athonu koji će započeti u Gračanima (ispred Osnovne škole) i nastaviti Liječničkom planinarskom stazom prema Domu Crvenog križa.

„Šetnja planinom najbolji je lijek ne samo za tijelo, već i za dušu,a jako mi je drago da će nam se i ove godine pridružiti naš proslavljeni alpinist Stipe Božić“, naglasio je predsjednik Planinarskog kluba HLZ dr. Berislav Banek.

U sklopu 3. hrvatskog Globe-athona,u organizaciji aktivista Crvenog križa, na završetku pohoda koji će biti kod Doma Crvenog križa na Medvednici, svim sudionicima pohoda će semjeritikrvni tlak, zasićenost kisika u krvi i šećer u krvi.

„Ovom javnozdravstvenom kampanjom želimo promovirati zdrav način života, podići razinu svijesti žena o potrebi odlaska na redovite ginekološke preglede, a mjerenjem tlaka i šećera u krvi otkrivamo ne samo 2 važna pokazatelja zdravstvenog stanja osobe, već i rizične čimbenike u nastanku raka trupa maternice,“ izjavio je prof. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

 Točan raspored planinarenja:

8.15 h – sastanak svih polaznika ispred prodavaonice Spar (bivša Diona) kod škole u Gračanima (treća tramvajska stanica tramvaja br. 15)

8.30 h – početak pohoda: Gračani – Bedenikov gaj – Pustodol – bivši sanatorij na Brestovcu – Dom Crvenog križa, gdje je i završetak pohoda (stazom br. 55 do Brestovca, dalje stazom br. 52 i lijevo šumskom cestom do skretanja(staza br. 1.)za Tomislavov dom. Nastavlja senemarkiranom šumskom cestom do Ženskog sedlai stazom br. 26 do Doma Crvenog križa).

Vrijeme  hoda – oko 3 sata

Daljinar od doma Crvenog Križa: Vrh Sljeme 30 min;  Pl. dom Grafičar 20 min;  Gračani 2.5 h, Šestine 2.5h. Povratak je moguć i autobusom ZET-a koji polazi kraj Tomislavova doma ili kraj Planinarskog doma Grafičar.

A.M.

Oglas

Komentiraj

komentari