Prijavite se za dodjelu stipendija „Za žene u znanosti“

Mlade hrvatske znanstvenice imaju vremena do 20. siječnja za prijavu na natječaj Nacionalnog programa stipendiranja L’Oreal-UNESCO ”Za žene u znanosti” za 2017. godinu.

Zagreb, 13. siječnja 2017.Četiri najbolje hrvatske znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, biti će nagrađene vrijednim stipendijama u iznosu od 5.000 eura. O dobitnicama stipendija odlučit će Izborno povjerenstvo „Za žene u znanosti“ na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem. Znanstvenice se stipendijama želi nagraditi za njihove vrijedne doprinose znanstvenim spoznajama u Hrvatskoj i svijetu te ih dodatno motivirati i podržati u njihovoj daljnjoj znanstvenoj karijeri.

Kandidatkinje za nacionalnu stipendiju „Za žene u znanosti“ moraju ispunjavati uvjete propisane pravilnikom natječaja, pri čemu je jedan od uvjeta da svoj istraživački rad moraju obavljati u znanstvenim institucijama Republike Hrvatske te biti u završnoj fazi izrade doktorske disertacije.

Kroz program stipendiranja „Za žene u znanosti“ osvještava se javnost o značaju rada hrvatskih znanstvenica mijenjajući tako predodžbu o ulozi i doprinosu žena u znanosti te u društvu u cijelosti. Prema istraživanju francuskog instituta Opinion Way, čak 89% Europljana smatra da žene imaju više afiniteta za bilo koju drugu djelatnost osim za znanost, a 67% Europljana smatra da „nedostatak sposobnosti“ sprječava žene da postanu uspješne znanstvenice. Također, samo je 3% Nobelovih nagrada za znanost od 1901. godine dodijeljeno ženama, a u svijetu postoji tek 30% znanstvenica, s rastom od tek 3% u razdoblju od dvadeset godina, od 1990. do 2010. godine.

Rezultati nedavno provedenog istraživanja prikazuju koliko je važno nastaviti sa snažnim osvještavanjem javnosti o ulozi, doprinosu i izvanrednim sposobnostima znanstvenica na nacionalnoj i svjetskoj razini, čime renomirani program stipendiranja „Za žene u znanosti“ u organizaciji L’Oreal-a ADRIA i Hrvatskog povjerenstva za Unesco pri Ministarstvu kulture dodatno dobiva na snazi zbog odgovornog zadatka da mijenja trenutnu društvenu zbilju u Hrvatskoj i svijetu.

Prijave za ovu prestižnu nagradu traju do 20. siječnja 2017. godine, a sve detalje o natječaju možete saznati na službenim stranicama Ministarstva kulture: http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=17105.

A.M.

Oglas

Komentiraj

komentari