PROCJENA OSOBNOSTI PASA ZA EDUKACIJU VODITELJA PASA POMAGAČA

Procjena osobnosti pasa je neophodna kako bi vlasnik sa svojim psom pristupio edukaciji za voditelja pasa pomagača, te nakon uspješnog završetka sudjelovao kao tim u raznim terapijskim, edukacijskim i odgojnim aktivnostima.
Udruga Psi pomagači je osnovana s ciljem pružanja edukacije i izdavanja certifikata voditelja pasa pomagača te s ciljem širenja uloge pasa pomagača u društvu kroz predavanja za stručne sobe i građanstvo. Bilo koji punoljetni građanin može se prijaviti za procjenu. Voditelj psa pomagača postaje ako uspješno završi edukaciju i dobije certifikat. Stručni voditelj može postati stručnjak terapeut (rehabilitator, psiholog, radni terapeut, fizioterapeut…), zdravstveni radnik, prosvjetni radnik i slično, koji uspješno završi edukaciju i dobije certifikat. Voditelji i stručni voditelji dobivaju certifikat za različite vrste aktivnosti u kojima mogu sudjelovati.

„U Astri sam prepoznala određenu osobnost, što između ostalog uključuje veliku naklonost prema svim ljudima, osobito djeci; iznimnu znatiželju i sigurnost u novim okolinama te neimpulzivno reagiranje na neugodne podražaje. Odlučila sam se educirati da bismo sigurno i učinkovito mogle sudjelovati u raznim aktivnostima s raznim korisnicima. Moja najveća motivacija bila je iskoristiti Astrine osobine za pomaganje onima koji najviše trebaju dodatnu motivaciju takvog živog bića da bi im život bio bolji, a usto i zadovoljiti njezinu golemu potrebu za kontaktom s čovjekom i neutaživu znatiželju. Osim Astre i korisnika, tijekom aktivnosti mnogo dobivam i ja. Sretna sam kad vidim da se netko otvori, osmjehne, iskorači, osjeća sigurno ili u bilo čemu napreduje između ostalog i zbog Astre i mene.“ Vida Živković, voditelj psa pomagača.

Osim edukacije udruga redovito provodi radionice u kojima je uključen pas pomagač u mnogim ustanovama i drugim organizacijama. Na taj način vrlo direktno i trenutačno obogaćuje sadržaje tih organizacija i podiže kvalitetu života njihovim korisnicima.

Oglas

Komentiraj

komentari