Prodišite punim plućima – prestanite pušiti

Besplatna Škola nepušenja u Zakladi „Hrvatska kuća disanja“ (Popa Dukljanina 3, Zagreb) kreće 24. rujna u sklopu koje će polaznici, zahvaljujući interdisciplinarnom i edukativno-psihoterapijskom pristupu, imati priliku odbaciti cigarete i započeti život bez duhanskog dima.

U Hrvatskoj se svake godine otkrije 2900 novih slučajeva oboljelih od karcinoma pluća. Istovremeno, godišnje od te bolesti umre 2800 ljudi. Od svih ukupnih uzroka smrti karcinom pluća na četvrtome je mjestu, a šansa za petogodišnje preživljenje tek je pet posto.

Akademik Miroslav Samaržija, upravitelj Zaklade „Hrvatska kuća disanja“ i predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac naglasio je: „U Hrvatskoj preko 30 posto stanovništva puši. Primjerice Hrvatice su na prvome mjestu u Europi, a muškarci na sedmome mjestu. Škole nepušenja koje organiziramo u Zakladi mali su korak prema velikom cilju, a to je da pomognemo što većem broju građana da se oslobode cigareta. Ovim putem apeliram i na sustav koji bi trebao ulagati znatno više napora u informiranje javnosti, ponajviše mladih, o svim štetnim učincima pušenja kako bi djelovali preventivno i spriječili da mladi ljudi uopće počnu pušiti“.

Škola nepušenja u sklopu Zaklade „Hrvatska kuća disanja“ održava se tijekom pet radnih dana od 17 do 19 sati. Prvih je pet dolazaka obvezno, a svaki naknadni dolazak individualni je odabir pojedinca jer se tada radi na održavanju postignute apstinencije. Stručni interdisciplinarni tim sastavljen je od pulmologa, psihologa i psihijatra Nakon završetka programa polaznike će se kontaktirati prvi put nakon tri mjeseca i drugi put nakon šest mjeseci s ciljem provjere jesu li ostali dosljedni svojoj odluci.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na e-adresu: akomljenovic@toraks.hr ili na broj telefona 01 455 0299, a više informacija potražite na www.hrvatskakucadisanja.hr.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari