Progovori protiv nasilja

Povodom svjetskog Dana borbe protiv nasilja 25. 11. i 16 dana aktivizma, Avon pokreće kampanju “Čitaj između redaka”

Nasilje nad ženama je najčešće skriveno od pogleda. O njemu ne pričamo, njega se stidimo, ono je na naslovnicama novina tek kada je već prekasno. 

Zagreb, 25. 11. 2017.  –  Ako o nasilju iskreno ne progovorimo, nikad neće prestati. Tema je to kampanje “Čitaj između redaka” koju je pokrenuo Avon povodom obilježavanja svjetskog dana borbe protiv nasilja u obitelji, te 16 dana aktivizma koji završavaju 10. 12. na svjetski Dan pravde. Partneri cijelog projekta su Udruga Brod iz Slavonskog Broda i U.Z.O.R. iz Rijeke koji svojim radom i pružanjem Skloništa ženama direktno pomažu u rješavanju problema, ali i borbi protiv nasilja općenito.

Svaka 4. žena tijekom svog života doživit će neki oblik nasilja u vezi.

“U početku veze sam hodala kroz život kao u oblacima, a do kraja više nisam smjela ni izaći s društvom van bez konstantnog provjeravanja.” N.N. (štićenica udruge)

Svatko može pomoći tako da posjeti stranicu progovoriprotivnasilja.hr i podijeli video kampanje sa stranice, a ako ste doživjele nasilje ostavite svoju priču u anonimnoj ispovjedaonici.

Kampanji su se pridružili i poznati glumici Slavko Sobin i Marijana Mikulić kao glasnogovornici kampanje. Svjesni su da je svaki glas važan i da njihov može doći daleko: jer samo ako glasno progovorimo, možemo nešto stvarno i učiniti.

Žene ostaju u vezama s nasilnicima dugi niz godina, a prosječno trajanje takve veze je oko dvije godine.

“Trideset i dvije godine trajalo je nasilje mog, sada već bivšeg supruga, prema meni.” N.N. (štićenica udruge)

Svi ste pozvani uključiti se u kampanju: Avon i Muzej prekinutih veza kroz 16 dana aktivizma donose posebnu izložbu kao podršku borbi protiv nasilja. Svaki se dan postavlja novi izložak, jedan od 16 predmeta i priča koje su donirale štićenice dviju sigurnih kuća iz Slavonskog Broda i Rijeke, žene koje su nasilje preživjele i ispričale kako bi osvijestile realnost i svakodnevicu problema nasilja nad ženama.

I ti se možeš uključiti u kampanju. Fotografiraj priču i eksponat u Muzeju prekinutih veza i postavi ga na društvene mreže uz #progovoriprotivnasilja

Nasilnik u pravilu manipulira žrtvom. Nakon zlostavljanja slijede isprike i obećanja da će se promijeniti, pa i periodi dobrog ponašanja. Stoga žrtve staju u vezi, imaju potrebu da ga spase, uvijek žive u nadi.

“Zadnji put sam lagala o svojim ozljedama nakon što me izlupao pepeljarom po glavi. Opisivala sam kako sam eto ja najnespretnija osoba na svijetu i događaju mi se tako neke čudne ozljede… Pa dok se vozim po neravnom, odskočim i udarim glavom više puta. Nisu mi vjerovali na hitnoj i pozvali su policiju, a ja sam i dalje ustrajala u svojoj priči… Ali bilo je to zadnji put.” N.N. (štićenica udruge)

U Avonovom katalogu nalaze se proizvodi sa znakom beskonačnosti i cjeloviti neto iznos od prodaje ide u ovakve kampanje i vraćanje lokalnoj zajednici. Surađuju i podržavaju programe zaštite i prevencije poput onih u Udruzi Brod i U.Z.O.R. Rijeka. Udruga Brod je savjetovalište i sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja koja djeluje u Slavonskom Brodu, a Udruga U.Z.O.R. Rijeka savjetovalište i sklonište koje djeluje u Rijeci koje vodi i besplatni SOS telefon 0800 333 883.

Pozvani ste da progovorite o nasilju, jer ako o nasilju iskreno ne progovorimo, nikad neće prestati.

 

Oglas

Komentiraj

komentari