Progovorimo o zlostavljanju!

Samo ste vi te koje možete promijeniti nešto, promijeniti sve što vam smeta i što vas boli! Nitko drugi ne može to učiniti umjesto vas. Vi i samo vi odlučujete! (Sandra Petrž)

ZLOSTAVLJANJE  SE  NE  SMIJE  BANALIZIRATI  DA  NE  BI  POSTALO   SUDBINA  NAŠEG  DOBA!

Susrećemo ih često. Ponekad ih samo okrhnemo pogledom, susretnemo u prolazu. Vidimo ih u tramvaju, dućanu, na ulici. One su žene poput nas. I nikada ne bismo pomislili…  jer ne vidimo njihove  suze, ni rane. One mračne otiske na duši koje te žene nose.

Tamna brojka, mračna brojka, crna brojka. Žena koje trpe takvo nasilje ima puno više nego što mislimo, ali o tome se ne priča. To je tajna. I to je sramota. Što će ljudi reći? A susjedi? Govorkanja na poslu? Ismijavanja? Nerazumijevanje društva…

I tako se prikladno zatvaraju oči, jer ono što ne vidiš, to kao da ne postoji. Ali zlo postoji. Postoje i zlostavljači. I oni su svugdje oko nas. Srećemo ih, možda čak i svakodnevno, ali teško ih je prepoznati. Često su maskirani u „uspješne“, „popularne“, „hvalevrijedne“  članove društva. Oni su vješti igrači, savršeni manipulatori. Obilato i lukavo, služe se svojim šarmom, karizmom, intelektom, željni divljenja i odobravanja.  S druge strane to su osobe koje zatrpavaju svoj put živim mrtvacima – svojim žrtvama…

Zlostavljač obično svoju žrtvu ne uništava odmah, već je malo pomalo „guši“. Sve počinje s naoko bezazlenim postupcima koji s vremenom postaju sve nasilniji, agresivniji. Zlostavljač vodi igru.Bitno je da zadrži moć i kontrolu, jer žrtva je samo predmet.

U početku zlostavljač zavodi svoju žrtvu. Čini to s lakoćom, jer vješti su manipulatori i ne odustaju tako lako.  Uporni su sve dok ne ostvare cilj, dok ne pokore žrtvu.

U tom razarajućem odnosu – žrtva je uhvaćena u zamku, ona je podčinjena, podjarmljena, nadzirana, destabilizirana. Postupak destabilizacije  dovodi žrtvu do stalnog osjećaja krivnje i samookrivljavanja.

U svim tim patničkim pričama, zapanjuje količina ponavljanja. Slični ili čak isti obrasci zlostavljanja, dok žrtve opisuju istinsko životno osiromašenje, gubitak vjere u sebe, nerazumijevanje okoline, patnju, strah i stres.  Teško je prekinuti taj začarani krug, ali vi ste one koje imate moć. Samo Vi, možete nešto promijeniti. Za početak potrebno je progovoriti o zlostavljanju i nasilju, jer ono se ne smije tolerirati, ni ignorirati.

Kroz rubriku Pobjednice u kojoj ćemo objavljivati istinite životne priče – sudbine žena koje su preživjele pakao nasilja, kroz njihove primjere pokazat ćemo da je moguće. Želimo da vas njihove priče ohrabre, nadahnu i potaknu da promijenite ono loše u životima, jer može se. No vi odlučuje kako i kada!.

Rosie Kugli

 

 

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar