Protiv nasilja se trebamo boriti zajednički

Svi zločini su užasni, no u posebnu kategoriju spadaju zločini nad djecom i mladima – nad onima koji se ne mogu obraniti. Iskorištavanje dječje naivnosti i nevinosti te nesigurnosti mladih osoba glavni su načini na koje predator zadobije njihovo povjerenje, a nakon toga naumi svoj okrutni plan.

U svim zemljama postoji problem zlostavljanja djece i mladih bilo fizički, emocionalno ili seksualno. No, budući da to obično čine oni koji su bliski toj osobi vjerojatnost da će se nešto poduzeti na tom području je relativno mala. Čak i ako nije netko blizak redovita je praksa da se seksualno zlostavljanje skriva od javnosti na sve moguće načine.

Na svjetskim standardima, stručnjaci procjenjuju da je seksualno zlostavljano oko 120 milijuna djece i žena do dobi od 20 godina, no kao što sam gore već spomenula tu brojku treba uzeti s rezervom jer se dosta slučajeva ni ne prijavi, a u nekim zemljama nikoga ni ne zanima što se događa sa ženama i djecom.

U Hrvatskoj je 08.03.2016. donesena presuda u kojoj su od petorice mladića, koji su silovali maloljetnicu 2013. godine, trojica osuđena na par godina zatvora (jedan na 4, drugi na 3, a treći na 1 godinu), dok su dvojica stavljena pod nadzor. U istom mjesecu djevojčicu od 13 godina stariji čovjek (53 godine) namamio je u hotelsku sobu; u razmaku od 2 tjedna u Karlovcu su silovane dvije maloljetnice; u Splitu je zabilježen slučaj obiteljskog sliovanja (brat je silovao autističnu sestru), a u Primorsko-goranskoj županiji uhićen je pedesetpetogodišnjak koji je silovao dvije nećakinje…

Ako se dogodi nasilje sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, na Vaš poziv policija je dužna doći, prikupiti podatke o nasilju, privesti počinitelja te ga zadržati ukoliko su ispunjene zakonske pretpostavke. Reagirati na nasilno ponašenje su dužne i bolnice koje, osim obvezne prijave nasilja policiji, trebaju obaviti temeljit pregled kako bi utvrdile ozbiljnost zadobivenih ozljeda. Državno odvjetništvo je dužno razmotriti slučaj te ga riješiti tako da pokrene kazneni postupak ili ga odbaci pri čemu Vas je dužno o tome obavijestiti. Sud koji vodi kazneni postupak na Vaš zahtjev Vas je dužan obavijestiti o Vašim pravima, ishodu postupka te Vam dati presliku pravomoćnog rješenja. U ostvarivanju Vaših prava pomoć su Vam dužni pružiti i Centri za socijalnu skrb.

Kako bi osvjestili javnost o ovom gorućem problemu, civilna društva su do sada provela niz preventivnih kampanja protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj. Među ciljevima mnogobrojnih i hvalevrijednih kampanja ističu se pravne analize i prijedlozi pravnih promjena, lobiranje za nove zakone, osnaživanje žena i osvještavanje o problematici nasilja u obitelji te okupljanje pozitivnih muških uzora da svojim potpisom Deklaracije protiv nasilja nad ženama daju primjer i podršku mladićima o tome kako se formirati u pravog muškarca.

Nemojte se voditi razmiljšanjem kako je nasilje nešto što se ne može dogoditi Vama ili u Vašoj sredini nego se radije držite one: “Bolje spriječiti nego liječiti!” Pomognite u širenju svijesti o problamatici nasilja uključivanjem u neku od kampanja jer je nasilje problem s kojim se trebamo suočiti zajedničkim snagama.

Anna-Maria Križanac

Oglas

Komentiraj

komentari