Prvo zagrebačko mladunče mravojeda dobilo ime Nosonja

Zagreb, 15. lipnja 2020. – Prvi mravojed rođen u Zagrebu dobio je ime Nosonja. Ime su mu nadjenuli glumci iz legendarne serije Smogovci. Pri objavi imena prisjetili su se lika Nosonje iz televizijske serije koja je snažno obilježila njihove glumačke karijere, ali i živote mnogobrojnih Zagrepčana. Nosonju je u Smogovcima maestralno utjelovio pokojni glumac Đorđe Rapajić.

 

View this post on Instagram

 

Nosonja slavi prvi, a mi 95. rođendan! 🍰 🥳 ▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎ Ime Nosonja prvom su mravojedu rođenom u Zagrebu dali legendarni Smogovci. 😊 ▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎ Dođite nam danas i pridružite se velikom slavlju! 🐝 🐞 🐺 🐒 🦁 ▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎ Više 👉 zoo.hr 🥳🌲 ▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎▪︎ #ZagrebZoo #DivljeSrceGrada #Birthday #party #5do100 #slavimo #mravojed #giantanteater #firstbirthday #animallovers #naturelovers #visit #enjoy #beautiful #happy #day #Zagreb #croatiafulloflife

A post shared by Zoološki vrt grada Zagreba (@zagrebzoo) on

Boris i Mario Mirković, Tomislav Štriga, Božidar Košćak i Višnja Babić obećali su da će idućih godina obilaziti svoje zajedničko kumče iz Zoološkog vrta i uživati u ljepoti lokacija na kojima su nekada snimali Smogovce.

Mladunče divovskog mravojeda upravo je navršilo godinu dana. Mami Ariel devet je mjeseci provelo na leđima, a sada se sve češće spušta na tlo i u sjeni majke šeće nastambom u kojoj je glava obitelji tata Oliver. Prvi rođendan Nosonje proslavljen je u sklopu 95. rođendana Zoološkog vrta grada Zagreba.

„Nosonja je jedan od naših najmlađih stanovnika koji osvajaju srca Zagrepčana. Tamo su svoje mjesto u posljednjih 95 godina pronašli lav Buršul, pavijan Štefek i slonica Suma, a danas u njemu žive u Zagrebu rođene lavica Uzuri, crvene pande Dudek i Regica, morska lavica Luce, gibonice Fiona i Dora… Drago nam je da upravo te životinje rasplamsavaju ljubav Zagrepčana prema veličanstvenom svijetu životinja i, još važnije, potiču ih na očuvanje prirode. Danas smo posvećeni istraživanju i zaštiti endemskih vrsta životinja koje žive u Hrvatskoj, ali i aktivnom sudjelovanju u projektima Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija kojima se radi na zaštiti životinjskih vrsta ugroženih na svjetskoj razini“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

U sklopu rođendanske proslave Divljeg srca grada koja je vođena sloganom „5 do 100“, naglasak u edukaciji posjetitelja stavljen je na pet životinjskih vrsta: risa, vuka, dalmatinskog pelikana, dinarskog voluhara i čovječju ribicu. Zahvaljujući činjenici da je jedini zoološki vrt u kojem posjetitelji mogu vidjeti dinarskog voluhara i čovječju ribicu, Zoološki se vrt grada Zagreba ističe u svjetskim razmjerima. Te su vrste uključene i u istraživanja, a biolozi sa zanimanjem iščekuju da stručnjaci Vrta predstave rezultate istraživanja.

„Zoološki su vrtovi tijekom desetljeća od mjesta izlaganja životinja postala mjesta edukacije o zaštiti prirode i okoliša. Tako su se razvijali njihov koncept i potrebe koje je trebalo ispuniti. Iz tih razloga mogu najaviti da će se pomoć Grada Zagreba nastaviti i u budućem razdoblju kroz ulaganja u nove projekte i sadržaje. Krajem ove i početkom iduće godine planiramo urediti Prvo maksimirsko jezero, nastambu za medvjeda i nastambu za dabra, a sve to u sklopu provedbe projekta „Gradski prozori u prirodu – Modernizacija II“ koji je sufinanciran sredstvima Europskih strukturnih fondova“, rekla je Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, čestitajući rođendan Zoološkom vrtu.

Koliko se Vrt promijenio od 1925. godine kada ga je osnovao Mijo pl. Filipović, te što je sve obilježilo njegovu povijest, posjetitelji mogu vidjeti na izložbi fotografija koja je postavljena na Edukacijskom trgu.

S pogledom na povijesne fotografije te uz pjesmu Kraljeva ulice u Vrtu je razrezana velika rođendanska torta. Za posjetitelje je pripremljen bogat zabavni i edukativni program.

Svojim su se sadržajima u proslavu rođendana Vrta uključili Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Gradsko kazalište Žar ptica, Zagrebačka filharmonija i GNK Dinamo.

Oglas

Komentiraj

komentari