Pustite dijete da skače

Kada gledamo djecu, vidimo da ako ikako imaju mogućnost. skaču po krevetima. Naime, tu se radi o jednoj od osnovnih potreba u razvoju. Kao što ih ne možemo spriječiti da hodaju ili trče, ne možemo ih spriječiti ni da skaču.

Dijete skačući razvija određene sposobnosti i vještine koje su u njegovom životu vrlo važne.

Roditelji ne vole da im djeca uništavaju krevete i zato su tu trampoline koje djetetu omogućavaju slobodno razvijanje sposobnosti. Skačući, dijete razvija mnoge sposobnosti koje bi u slučaju da mu se to onemogući ostale nerazvijene ili okrnjene.

Ravnoteža je jedna od prvih prednosti. Kad stojite na zemlji, čini vam se da nemate problema s ravnotežom, ali kada stanete na trampolinu, vidite da zapravo nije tako. Sa svakim novim skokom – odbijanjem od površine trampolina, mozak mora tražiti novi centar za ravnotežu. Na trampolini razvijamo sposobnost kontroliranja vlastitog tijela i tako se stvara osjećaj za ravnotežu.

Razumijevanje ritma. Na trampolini treba zadržati ravnomjeran ritam skakanja, što omogućava malo koja druga aktivnost. To skakanje zato ima snažan utjecaj na djetetove plesne, gimnastičke i muzičke sposobnosti.

Važna je i koordinacija. Ona se odražava na sljedećim područjima: pažnja (a time i koncentracija), položaj tijela kod sjedenja za stolom, držanje i upotreba olovke, držanje tijela prilikom hodanja i trčanja. Trampolina također pomaže djeci koja se možda boje nekih drugih fizičkih aktivnosti, jer im daje osjećaj zadovoljstva i motivira ih da se još više potrude. Trampolina je bitna pri ocjeni kakav će atletičar biti vaše dijete u budućnosti.

Elastičnost. Isto tako, zglobovi postaju elastičniji i prilikom pada, pa takva djeca nemaju toliko negativnih posljedica kao djeca koja nisu skakala na trampolini.

Djetetovi zglobovi i kralježnica i inače su elastičniji, ali mnogo teže podnose snažnije udarce. Trampolina sprečava 90 % udaraca koje bi dijete pretrpjelo prilikom drugih fizičkih aktivnosti. Zato dijete na trampolini može skakati i po nekoliko sati bez straha od negativnih posljedica, uz preduvjet da je trampolina ispravna i dobro zaštičena od nezgoda.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari