Radne navike u kući i vaša djeca

Neki roditelji plaćaju djeci kako bi pomogla u pospremanju kuće, dok se s druge strane nalaze oni koji se protive ovom načinu odgoja…


U suštini, pomaganje roditeljima u pospremanju kuće je bitno isto koliko i pranje zubi – pa zato se i ne treba plaćati.
U nekim porodicama čišćenje stola i sakupljanje igračaka čini dnevnu rutinu, dok kod drugih završavanje domaće zadaće i odlazak ranije u krevet, rezultira ostavljanjem igračaka svuda po podu. Ipak, svi su suglasni oko jednog – djeci ne ide toliko dobro pospremanje, bar kad su skroz mala.
Izgleda da je to nešto preko čega moramo prijeći, ako želimo da nam dijete izraste u odgovornu i urednu osobu, a evo i zašto: mnogi klinci žele pomoći, ali se onda susrećemo s realnošću, njihovom nespretnošću, nepažnjom i neznanjem kako nešto treba uraditi.
Iz tih razloga, većina roditelja dopušta djeci da sjede ispred televizora, dok se oni bave drugim poslovima – ‘jer im djeca ne smetaju’. Ovdje je ključna stvar ako želite da vaše dijete radi s vama! Čak i ako dijete ubaci više praška u mašinu za suđe ili napravi poplavu u vrtu tijekom zalijevanja cvijeća – morate ga pustiti da vam pomogne. Majke i očevi koje ovo razumiju vide trenutnu frustraciju kao “investiciju”.
Ohrabrujte vaše neuredno dijete koje vam želi pomoći sa suđem i tijekom vremena će izrasti u sposobno i spretno dijete koje će i dalje željeti pomagati. Rane suradnje s roditeljima pokreću mehanizam kod djece koji prerasta u samostalnu želju za pomaganjem i urednijim životom u domu.
Dopustite li vašem klincu da gleda omiljeni crtani, dok vi počistite sok koji je klinac prolio, to ćete raditi narednih deset godina i više. Ako kažete djetetu da nije uključeno u rad, kao i da ne može to raditi, poslije nekog vremena će vam to i početi vjerovati.
Stoga, ozbiljne kućanske poslove čim prije pretvorite u neki oblik igre i zabave, pa ćete kroz neko vrijeme i vi i vaše dijete imati višestruke koristi.
M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari