Razgovarali smo s doktorom Predragom Đurićem o najvećim zdravstvenim pitanjima koja muče žene!

U moru svakakvih savjeta ponekad se zaista možemo izgubiti i ne znati više što je istina, a što ne. Kada se radi o zdravlju, posebice intimnom zdravlju žena najbolje je slijediti savjete stručnjaka, stoga smo pričali s doktorom Đurićem, osnivačem Poliklinike Đurić iz Zagreba o pitanjima koja najviše brinu žene na našim prostorima.

Za početak, kako najlakše i najzdravije održavati higijenu rodnice?

Kod održavanja higijene rodnice bitno je napomenuti da je PH u rodnici oko 4,5,  znači da je lagano kiseli što sprječava infekcije rodnice, bilo bakterijske, bilo gljivične. Jako ispiranje rodnice dovodi do promjene PH prema neutralnom i time se gubi protektivna snaga. To znači da bilo koje sredstvo koje utječe na promjenu PH  smanjuje otpornost rodnice na infekcije. Čak i samo ispiranje vodom dovodi do odstranjenja dobrih bacila u rodnici, tzv. Doderleinovih bacila koji stvaraju kiselost. S obzirom na ova saznanja preporuka je koristiti sredstva koja ne mijenjaju kiselost rodnice, a koje se mogu nabaviti u bilo kojoj ljekarni.

Vječno pitanje – može li se zatrudnjeti za vrijeme menstruacije?

Do trudnoće može doći i za vrijeme menstruacije,  poglavito pred kraj jer je kod nekih žena ciklus kraći te do ovulacije može doći već i 7. dan ciklusa. Kako spermiji mogu preživjeti i 3 dana jasno je da menstruacija nije vrijeme kad je žena zaštićena od začeća. Inače odnosi za vrijeme krvarenja se ne preporučuju jer je cerviks za vrijeme menstruacije otvoren za otjecanje krvi pa se time lakše unose bakterije u šupljinu maternice te je poslije moguće  širenje na jajovode i jajnike te dolazi i do ozbiljnijih upala.

A kada je idealno vrijeme za trudnoću?

Idealno vrijeme za trudnoću bi bilo prije 35-te godine jer poslije dolazi do pada ženskih spolnih hormona, a naročito poslije 38-e godine gdje se razina DHEAS počinje smanjivati.  Uz pad hormona bitno je i što jajne stanice stare zajedno s ženom te im broj opada sa starošću, kao i kvaliteta, čime raste mogućnost kromosomalnih anomalija poput Downovog sindroma i drugih. Srećom s napretkom medicine više amniocenteza nije jedini način da se ti sindromi otkriju te se putem krvi majke može u ranoj trudnoći otkriti da li kod djeteta postoji rizik za neku trisomiju a čak i za genetsku bolest. U Hrvatskoj se koriste 2 testa, Harmony i Nifty, a nalaz se dobije za nekoliko dana.

Darivanje! u suradnji s Poliklinikom Đurić darujemo jednu trudnicu s 4D ultrazvukom. Detalje pronađite na našoj Facebook stranici!

Kako se boriti protiv inkontinencije već u mlađoj dobi?

Nekontrolirano mokrenje je veliki problem kod brojnih žena, ne samo u starijoj dobi već i kod žena generativne dobi. Dokazano je da se kod nekih pacijentica to javlja kao posljedica težeg vaginalnog poroda gdje su mišića dna zdjelice popucali, no kod velikog djela ne može se ustanoviti uzročna veza između poroda i inkontinencije. U blažim slučajevima može se pokušati s Kegelovim vježbama koje jačaju mišiće dna zdjelice, a postoje i uređaji koji strujom potiču mišiće na kontrakcije te se pojačava tonus. U najtežim se slučajevima mora pribjeći operativnom dizanju mjehura te na taj način problemi nestaju.

duric

Kako si pomoći kod bolnih menstruacija?

Bolna menstruacije je problem koji pogađa veliki broj žena, poglavito onih mlađih. Terapija je simptomatska, korištenje nesteroidnih antireumatika npr. Brufen, Ketonal i drugi koji djeluju na stvaranje prostaciklina koji izazivaju bol. U nekim slučajevima to nije dovoljno te se preporučuje neko vrijeme koristiti i oralne kontraceptive jer u odsustvu ovulacije nestaju i bolne menstruacije.

Kada se najbolje cijepiti protiv HPV-a?

U Zagrebu se već niz godina provodi cijepljenje protiv HPV-a kod djevojčica s 13 ili 14 godina s cjepivom koje u sebi ima nekoliko komponenti, a štiti djelomično i od visoko rizičnih sojeva HPV-a. Ti sojevi su povezani s nastankom karcinoma cerviksa stoga treba spomenuti prilično nizak odaziv na cijepljenje koje se dugo koristi u SAD – u  kao i u brojnim drugim zemljama. Do sada nisu nađene nuspojave zbog kojih bi to cjepivo trebalo povući s tržišta. Mislim da bi veći odaziv na cijepljenje doveo do pada broja karcinoma cerviksa koji na listi malignih bolesti u žena još uvijek na visokom mjestu. Zaštita spolnog zdravlja je općenito važna jer se razne upale u ranijoj dobi mogu odraziti kasnije u smislu otežanog začeća pa čak i steriliteta. Treba reagirati na prve znakove upale jer svaka ponovna infekcija dovodi do jačeg oštećenja jajovoda i time se smanjuje fertilna sposobnost.

Mr. sc. Predrag Đurić, dr. med., rođen je 11.5.1961. godine u Sisku. Osnovnu i srednju školu pohađa u Zagrebu. Medicinski fakultet upisuje 1979. te ga završava 1986. Nakon stažiranja radi 7 godina u Domu zdravlja Kutina u Stanici za hitnu medicinsku pomoć. Magistrira 1994. na temu iz onkologije „Oligoelementi u tumorskom i zdravom tkivu jajnika“. Od 1995. do 2000. godine specijalizirao se za ginekologiju i porodništvo u Kliničkoj bolnici Merkur. Nakon toga radi kao liječnik – ginekolog u privatnoj ordinaciji. U ožujku 2019. otvara polikliniku s tri djelatnosti: fizikalna terapija, ginekologija i ultrazvučna dijagnostika.

Sretna dobitnica u darivanju objavljenom 9. veljače za 4D UZV u Poliklinici Đurić je Ivana Mavračić Miković. Molimo dobitnicu da se javi u inbox:) Hvala svima na sudjelovanju!

Razgovarala: Maja Kos

Foto: Poliklinika Đurić

Oglas

Komentiraj

komentari