REGUS predstavio rezultate istraživanja “Snaga žene”

Tvrtka Regus predstavljajući rezultate ankete o poziciji žena u hrvatskim tvrtkama zaključuje da je omogućavanje fleksibilnog rada po pitanju radnog vremena i lokacije rada od ključne važnosti ako tvrtke žele zadržati vrijedne majke kao zaposlenice.
“Kada bi svijet uistinu bio ravnopravan, žene bi vladale polovicom država i tvrtki, a muškarci bi vodili brigu o pola kućanstva”, piše Sheryl Sandberg u svojoj knjizi Lean In. Najnovije istraživanje tvrtke Regus, dobavljača poslovnih prostora za fleksibilan rad, potvrđuje da se stavovi brzo mijenjaju jer je 71 posto hrvatskih tvrtki potvrdilo da su tvrtke koje ne zapošljavaju majke koje se vraćaju s porodiljnog dopusta na gubitku.

Zaposlene majke ne vraćaju se u ured sa zastarjelim kontaktima i zahrđalim pamćenjem. One tvrtki donose vrijedne vještine i stručnost, drži 55 posto hrvatskih poslodavaca. To su ključni rezultati najnovijeg Regus istraživanja u kojem je ispitano mišljenje više od 19.000 vlasnika tvrtki i viših rukovoditelja iz 98 zemalja.

Ispitanici su izjavili da se fleksibilno radno vrijeme, barem djelomična mogućnost rada s lokacije koja je bliže domu i održavanja videokonferencija umjesto poslovnih putovanja ubrajaju u najbolje strategije za vraćanje majki na posao.

Ostali zanimljivi rezultati:

  • 62 posto ispitanika iz Hrvatske potvrđuje da sve više žena po povratku s porodiljnog dopusta traži mogućnost rada s udaljene lokacije;
  • 59 posto misli da se rad s lokacije koja je bliže domu ubraja u ključne pogodnosti;
  • 50 posto ispitanika izjavilo je da bi mogućnost skraćenog radnog vremena pomogla majkama koje se vraćaju na posao.

Glasnogovornik tvrtke Regus komentirao je rezultate na sljedeći način: “Istraživanje je potvrdilo da nesudjelovanje žena u gospodarstvu neke države stoji čak 27 posto BDP-a po glavi stanovnika, a tvrtke u čijim upravama sjedi više žena pokazale su se kao profitabilnije. Krajnje je vrijeme da se tvrtke suoče s pitanjem prilagodbe načina rada potrebama zaposlenih majki.”

“Tvrtke redovito priznaju da se zaposlene majke ubrajaju u vrijedne resurse, no kada se te majke vrate s porodiljnog dopusta, često moraju žonglirati poslovnim i osobnim obavezama, što može biti vrlo zahtjevno, čak i nemoguće. Stoga ne iznenađuje činjenica da sve više takvih žena traži fleksibilno radno vrijeme. Bez obzira radi li se o fleksibilnom radnom vremenu, barem privremenoj mogućnosti rada na lokaciji koja je bliže domu ili obitelji odnosno mogućnosti održavanja videokonferencija umjesto poslovnih putovanja, takve pogodnosti od ključne su važnosti za ponovno uključivanje žena u tvrtku i poticanje njihovog daljnjeg poslovnog napretka.”

Oglas

Komentiraj

komentari