Rekordan odaziv učenika ekoškola na natječaj ‘Štedi, štedi jer energija puno vrijedi’

‘Tko štedi, taj i vrijedi’ samo je jedna od stotine poruka koje su učenici ekoškola diljem Hrvatske poslali u svojim kreativnim prijavama na natječaj Štedi, štedi jer energija puno vrijedi. Gotovo 500 učenika odazvalo se na natječaj koji je početkom svibnja objavila energetska kompanija Prvo plinarsko društvo u suradnji s udrugom Lijepa naša. U natječaju su sudjelovali učenici iz svih razreda osnovnih i srednjih škole, a kreativnost, znanje i ideje koje su pokazali u svojim radovima oduševili su žiri koji je imao težak zadatak odabrati pobjednike.

Kako je tema natječaja bila energetska učinkovitost, učenici su dali niz prijedloga, savjeta i duhovitih, kreativnih poruka kako potaknuti svoje prijatelje, obitelj i ukućane na održivo i odgovorno ponašanje. ‘Oduševljeni smo rekordnim odazivom učenika i željom da predstave svoje stečeno znanje o energetskoj učinkovitosti kroz kreativne likovne i literarne radove. Tema natječaja je bila energetska učinkovitost, a Ekoškole posvećuju puno pažnje toj temi. Smatramo da je to jedan od razloga zašto je na natječaj pristiglo 485 radova iz 65 osnovnih i srednjih ekoškola. Veseli nas jako ovaj kreativan potencijal naših učenika’, komentirala je rezultate natječaja Anita Štetić, koordinatorica Ekoškola u sklopu udruge Lijepa naša.

Svi će pristigli radovi biti izloženi na velikoj izložbi u Petrinji koja je planirana u rujnu u sklopu velike proslave 20 godina poslovanja Prvog plinarskog društva. Na ovaj će način radove darovitih učenika upoznati javnost, a najbolji su osvojili i vrijedne nagrade.  U kategoriji nižih razreda osnovnih škola, najboljima su proglašeni radovi Romine Opalke (OŠ Antuna i Stjepana Radića, Gunja), Ene Grošić (OŠ Rikard Katalinić Jeretoy, Opatija) i Mihaele Sebić (OŠ Zrinskih, Nuštar). U kategoriji od petog do osmog razreda osnovnih škola najbolji su: Maša Jakominić (OŠ Poreč), Daniel Bartol Papeš (OŠ Vladimir Gortan, Rijeka) i Sara Pajurin (OŠ Vugrovec, Kašina). Među učenicima srednjih škola, nagrađeni su: Ema Bilaver (Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec), Nika Margetić (Gimnazija Nova Gradiška) i Lorena Prugovečki (Srednja škola Zlatar).

‘Mi smo ugodno iznenađeni i jako zadovoljni velikim odazivom i kvalitetom i zanimljivošću radova koji su pristigli na natječaj. Naš je cilj bio potaknuti učenike da svoja dosadašnja znanja i svoja svakodnevna iskustva izraze na kreativan i njima zanimljiv način i zadovoljni smo što smo uspjeli u tome. Pokazali su ogroman potencijal i vjerujem da će ovo biti jako kvalitetna i edukativna izložba. Njihove su poruke jako motivirajuće i to nas izrazito veseli!’, istaknula je nakon završetka natječaja Antonija Glavaš članica uprave PPD-a.

Izložbom radova pod imenom Štedi, štedi jer energija puno vrijedi u rujnu u Petrinji, obilježit će se i Dan zaklade Novo sutra, čiji je osnivač Prvo plinarsko društvo, a koja za cilj ima podršku i ulaganje u kreativno i napredno obrazovanje te razvoj mladih talenata. Bit će to izvrsna prilika da poruke učenika ekoškola o očuvanje planete čuju svi posjetitelji i šira javnost.

Oglas

Komentiraj

komentari