Roditelji se trebaju prilagoditi temperamentu djeteta

Svako se dijete rađa s jedinstvenim temperamentom i roditelji mu se trebaju prilagoditi. Poznavanjem djetetova temperamenta roditelji mogu predvidjeti njegove reakcije, odgovarajuće ga usmjeravati te koristiti najbolje odgojne strategije i stilove.

Poruka je to Ivone Ivić, pedagoginje u Dječjem vrtiću Čigra, u novom podcastu Penjalica.

Pojasnila je kako je temperament skup urođenih i naslijeđenih načina ponašanja, tj. načina reagiranja na svijet koji nas okružuje.

‘Kada roditelji poznaju djetetov temperament, lakše im je gledati svijet iz njegovih cipelica! Temperament je nešto što je urođeno, a karakter je nešto što stječemo. Karakter je plod odgoja, učenja, životnog iskustva i utjecaja okoline. Karakter je zapravo društveni proizvod. Temperament djeteta možemo vidjeti vrlo rano, a karakter tek u njegovim kasnijim fazama razvoja. Temperament i karakter zajedno čine djetetovu ličnost’, kazala je Ivona Ivić.

Djeca se razlikuju kako po fizičkom izgledu, tako i po temperamentu. Neka su jako mirna, a neka imaju uistinu mnogo energije. Neka vole zagrljaje, a neke ne. Neka imaju zadršku pri upoznavanju novih ljudi, a neka su u društvu novih ljudi i u novim prostorima impulzivna.

Pedagoginja je istaknula kako idealan temperament ne postoji.  Roditeljima je izazovno kad imaju dijete drugačijeg temperamenta od svojega, no pedagoginja je poručila da se u svim odnosima, pa tako i u odnosu s djetetom, treba poštovati temperament druge osobe.

Podcast Penjalica, stvoren u sklopu platforme Čigra Digital, objavljuje se na YouTube kanalu Dječjeg vrtića Čigra. Projekt Unaprjeđenje usluga Dječjeg vrtića Čigra sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Oglas

Komentiraj

komentari