Roniocima u velikoj akciji čišćenja mora u Rijeci pridružio se i Mario Valentić

Velikom akcijom čišćenja mora uz  riječku Rivu, obilježen je završetak još jedne uspješne sezone ekološkog projekta „Zajedno za čiste hrvatske vode“. Četvrtu godinu zaredom u sklopu ovog projekta provode se akcije čišćenja mora, rijeka i jezera diljem Hrvatske, a ukupno je ove godine održano pet akcija, nakon čega su predstavljeni i rezultati projekta. Sad već tradicionalni projekt inicijatora tvrtki Henkela i Konzuma, koji za cilj ima podizanje svijesti o važnosti očuvanja čistoće naših prirodnih resursa, prepoznat je po svojoj dugovječnosti i ustrajnosti da se iz godine u godinu što veće površine vodenih dubina očiste od neželjenog otpada.

Nesvakidašnji prizor dočekao je tako ovog vikenda Riječane, koji su umjesto brodova usidrenih na Gatu Karoline Riječke na Rivi, mogli vidjeti oko 30 ronioca Ronilačkog kluba Geronimo, koji su cijelo prijepodne s morskog dna vadili otpad. Poznato riječko okupljalište tako je nakon ove akcije spremno za novu pomorsku sezonu, a ronioci su samo na ovoj lokaciji izronili čak 50 vreća otpada. Akciju su podržali i brojni prolaznici, ljubitelji prirode i ronjenja poput poznatog ljubitelja sporta Maria Valentića, te popularno voditeljsko lice Ana Radišić. Ovoj velikoj završnici prethodile su akcije čišćenja održane u Karlobagu, a potom na rijeci Kupi u Šišljaviću kraj Karlovca, u uvalama Gršćica i Prišćapac na Korčuli te na rijeci Gackoj u Otočcu. U ovih pet akcija, ronioci su izronili više od 400 vreća otpada, uglavnom boca, plastike, gume i glomaznog otpada.

Igor Mašala iz Ronilačkog kluba Geronimo je rekao: „Jako smo ponosni što smo dio ovog projekta i što smo u proteklih pet akcija osigurali bar malo čišći i zdraviji okoliš. Mi ronioci najbolje znamo što se krije na dnu, ispod morskih dubina i prekrasnog plavetnila te se svakodnevno suočavamo s ovim problemom. Ovakvi projekti osvješćuju ljude o samom činjenici da, unatoč lijepom izgledu, naše vode kako rijeke, tako i more, kriju nešto manje lijepa iznenađenja. Naša je zajednička poruka usmjerena na isticanje važnosti brige za okoliš. Zato smo sretni što smo imali priliku surađivati na ovom projektu s našim partnerima i nadamo se da ćemo biti dobar primjer i drugima.”

„Ponosni i zadovoljni kad vidimo koliko ljudi iz godine u godinu podržava ovaj projekt i hvala našim kupcima i svima koji su dali svoj doprinos ovim akcijama. Svaki se put iznenadimo kad vidimo što sve ronioci pronađu na dnu naših rijeka, jezera i mora, a potrebno je samo malo pažnje kako bismo svi zajedno stekli nove navike s ciljem odgovornog ponašanja prema okolišu. Moramo čuvati prirodu i sva bogatstva koja nam pruža, a ovo je jedan mali doprinos kako možemo svi zajedno našu okolinu učiniti ugodnijim mjestom za život“,  izjavio je Veli Dincel, general manager Henkel Adria.

Odgovornost prema okolišu i čuvanje prirodnih ljepota zajednica u kojima poslujemo ključne su sastavnice poslovne politike Konzuma, stoga se na ovakve i slične akcije uvijek rado odazivamo. Zaštita okoliša obveza je svih nas u društvu, a uz brojna vlastita nastojanja i inicijative u području odgovornog postupanja prema okolišu i smanjenju otpada, smatramo da je važno i zajednički djelovati u okviru kvalitetnih suradnji. Zahvaljujemo Henkelu što nas je prepoznao kao kvalitetnog partnera u ovoj akciji i veselimo se budućim zajedničkim projektima kojima ćemo doprinijeti očuvanju čistoće i ljepote hrvatskih voda“, izjavila je Dunja Delić, direktorica Sektora marketinga Konzuma.

Nakon prodajne akcije u kojoj su kupci Persil, Somat i Silan proizvoda u Konzum prodavaonicama dali svoj doprinos ekološkoj akciji čišćenja voda, ronioci kluba Geronimo odradili su zahtjevan posao pripreme i samu realizaciju ekoloških akcija. U protekle četiri godine, u sklopu projekta „Zajedno za čiste hrvatske vode“ održano je više desetaka ekoloških akcija, a osvrnuvši se na sjajne rezultate, i veliku potrebu za akcijama čišćenja voda, organizatori vjeruju u nastavak akcija čišćenja voda.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari