Rudarske greblice

Topli ljetni vikend u Rudama, 2. i 3. srpnja i ove godine obilježen je brojnim sadržajima, programom sa 400 izvođača i mirisima tople greblice, a kao i dosadašnjih godina u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Oštrc” koje ocjenjuje da su ugostili oko 4000 posjetitelja 31. Dana rudarske greblice.

U subotu popodne, 2. srpnja, ispred Rudnika sveta Barbara za najmanje posjetitelje je organizirana još jedna Dječja greblica s nastupom dječjih folklornih skupina: KUD „Sv. Juraj Draganić“, HKUD „Petar Zrinski“, KUD „Licitar“ i KUD „Oštrc“, a nakon toga mališani su mogli pogledati predstavu učenika OŠ Rude „Tko pjeva, zlo ne misli” i uživati u izvanrednim animacijskim sposobnostima „Laboratorija zabave “.

U idličnom ambijentu ispred Rudnika u večernjim satima goste su zabavljali vokalni ansambl Singrlice i gosti, te Tricikl. Uz program Greblice pri Rudniku bio je osiguran i obilazak Rudnika po prigodnoj cijeni. Tko je sreo Bergmane, patuljasta bića iz rudarskih legendi, zasigurno je bio vrlo sretan. Naime, Bergmane nije lako ugledati jer su nižeg rasta, odjeveni u zeleno, sa dugim bradama i očima naučeni vješto se skrivati od neželjenih pogleda u 800 godina starim rudarskim rovovima. Doduše, ne sumnjamo da su se i Bergmani dobro zabavljali u Rudniku, dok su gosti bili ispred!

U nedjelju, 3. srpnja, od podneva nastavljeno je druženje ispred Rudnika na 2. Gastro-vinskim susretima. Svi okupljeni su mogli uživati u specijalitetima iz kotla za kotlovinu u režiji šest veselih gastro ekipa. Sve im je bilo dopušteno skuhati osim kotlovine. Ocjenjivali su ih vrsni kulinarski stručnjaci i procijenili da je najbolji, najukusniji i najmaštovitiji bio pijevac u crnom vinu ekipe pod imenom „Tomaš“. Odmah za njima plasirale su se “Cure na zadatku” iz Ruda, koje su spravljale bunceka na kotlu, pa još jedna domaća ekipa – „Rudex“ – s jelom “Rudarski wok sveti Rok”, zatim „Moslavački stol“, pa „Stara ciglana“ i na kraju kulinarska postava KUD-a Oštrc. Ekipe su radile i greblicu, a onu pobjedničku su pripremile Rudarice iz Rudexa. Posjetitelji su još mogli kušati i pravi slavonski čobanac napravljen od strane članova KUD-a Slavonija iz Soljana, a predstavljeno je rudarsko pivo „Bergman“.

U popodnevnim satima na prepunom rukometnom igralištu RK „Rudar“ održali su se Međužupanijski folklorni susreti te su nastupali KUD „Dvigrad“, HKPD „Bosiljak“, KUD „Slavonija“, Veterani SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“, KUD „Salinovec”, KUD „Hruševec Kupljenski“ i KUD „Oštrc. Publiku su privukli i
nastupi tamburaških grupa Zlatne godine i Bondersölj, a za pravu zabavu pobrinula se grupa Loco.

Stručna komisija cijelo popodne je ocjenjivala najbolje greblice od sira i zelenja, a najboljom od 17 prijavljenih proglašena je greblice Milice Grgat iz Podvrha. Iako je ovo prvi puta u 12 godina dugoj tradiciji biranja najbolje greblice da je pobjednički kolač napravio netko izvan Ruda, ostaje činjenica da je i ovogodišnja pobjednica rodom upravo iz „kolijevke“ greblice. A vrijedni Rudari već znaju da što će sljedeće godine pripremati za 32. Dane rudarske greblice tako da zabilježite u kalendare 1. i 2. srpanj 2017. godine i ne propustite susret s Bergmanima i degustaciju Rudarske greblice po receptima naših baka.

Uz rudarski pozdrav: „Sretno!“

Oglas

Komentiraj

komentari