Sanja Polak: Priče s plaže Pauline P.

Popularni i omiljeni književni lik, Paulina P. u ovoj, sedmoj knjizi po redu, opisuje ljetovanje nakon završetka petog razreda osnovne škole. Cijelo ljeto Paulina P. provodi u Vodicama, velikom dalmatinskom turističkom mjestu. Paulina P. piše priče u kojima opisuje svoja razmišljanja o svemu što vidi, osjeti i doživi na velikoj vodičkoj plaži. Uz pomoć novih prijatelja koji žive u Vodicama, Paulina P. u svojim pričama donosi zanimljive, neobične i duhovite životne situacije u kojima se svakodnevno javljaju i isprepleću različite emocije. Paulina P. i njezini novi vodički prijatelji nailaze na brojne životne probleme koje nastoje samostalno riješiti. Vesela družba Paulininih prijatelja kreće u veliku avanturu stvaranja nečeg značajnog i novog za grad Vodice i za svu djecu koja ljeto provode u tom gradu.

Priče s plaže Paulina P. napisane su jednostavnim, duhovitim i iskrenim pismenim izrazom. Baš zbog toga mnoga će se djeca moći prepoznati u Paulininim ljetnim pričama. Knjiga nudi zabavno, zanimljivo i toplo štivo koje će mladi čitatelji sa zadovoljstvom čitati ovog ljeta ma gdje bili.

Sanja Polak je neobična učiteljica u OŠ Davorina Trstenjaka u Zagrebu i obična mama dviju dobrih kćeri na zagrebačkim Srednjacima. Ne može živjeti bez prijatelja, smijanja i sanjarenja. Uživa u mjesecu studenom jer petog dana tog mjeseca slavi rođendan. Uvijek za rođendan želi na dar dobiti puno knjiga jer obožava čitanje. Ona dobro zna koliko je čitanje vrijedno i važno. Djeci s kojima se susreće uvijek kaže: ‒ Čitajte svaki dan barem petnaest minuta. Uz čitanje postajete bolji i uspješniji ljudi.

Osim što radi u školi, radi i u izdavačkoj kući Mozaik knjiga gdje svaki mjesec uređuje časopis za djecu Prvi izbor. Često se druži s računalom koje joj je pomoglo u pisanju brojnih tekstova namijenjenih djeci i onima koji su okruženi djecom.

Sanja Polak piše često i puno. Do sada je napisala mnogo scenarija za dječje emisije Hrvatskoga radija, nekoliko scenarija za emisije Dječjeg i obrazovnog programa Hrvatske televizije, nekoliko čitanki i udžbenika za hrvatski jezik i matematiku te jedanaest knjiga za djecu: ‘Dnevnik Pauline P.’, ‘Drugi dnevnik Pauline P.’, ‘Petrica Pričalica’, ‘Pobuna Pauline P.’, ‘Mali Jan ima plan’, ‘Mala Ema straha nem’, ‘Dnevnik dobrih anđela’, ‘Gorski dnevnik Pauline P.’, ‘Morski dnevnik Pauline P’, ‘Skijaški dnevnik Pauline P.’ i „Nogomet za pet’.

Sanja Polak dobila je za roman ‘Drugi dnevnik Pauline P.’ nagradu Mato Lovrak (2004.). Za zbirku pripovijedaka ‘Petrica Pričalica’ nominirana je za međunarodnu nagradu Mali princ (2006.). Za roman ‘Morski dnevnik Pauline P.’ dobila je Posebno priznanje Nagrade Grigor Vitez (2014.), drugi put je nominirana za međunarodnu nagradu Mali Princ (2014.) i odabrana je na IBBY Honour List 2016 (IBBY-jevu Časnu listu 2016.).

Oglas

Komentiraj

komentari