Savez društava Naša djeca Hrvatske izložbom obilježava 65 godina postojanja

Na svečanom programu otvorenja izložbe, kojeg je vodila Karmela Vukov Colić, nastupili su Zabočki mališani iz DND-a Zabok te zbor OŠ Remete u suradnji s DND-om Maksimir.

Savez društva Naša djeca Hrvatske ove godine puni čak 65 godina rada i truda u promicanju dječjih prava. Kroz svoje godine postojanja, Savez je bio svjedok promjena u dječjem izrastanju te igri. Upravo zahvaljujući sakupljenim dječjim igračkama, plakatima i publikacijama kroz vrijeme, u Muzeju Mimara postavljena je dokumentarna izložba pod nazivom Vremeplov dječje igre.

izlozba3

Zabočki mališani iz DND-a Zabok i zbor OŠ Remete u suradnji s DND-om Maksimir, svečano su otvorili ovaj šaroliki program. Prije svega, posjetitelji mogu vidjeti kakav je bio razvoj dječije igre kroz brojna desetljeća te kakav je u odnosu na danas. Izložba je bogata raznim eksponatima iz arhive upravo ove najstarije hrvatske organizacije posvećenoj zaštiti i pomoći djece. Prema riječima predsjednice Saveza društva Naša djeca Hrvatske prof. dr. sc. Aide Salihagić Kadić, arhivski zavod proglasio je ovu građu, prikazanu na izložbi, nacionalnim bogatstvom koje je od značajne važnosti za Hrvatsku.„Ove su igračke dokazi i svjedočanstva nekog vremena.“ – ističe predsjednica Saveza.

Također, u suradnji s brojnim partnerima – Francuski institut, Udruga za promicanje afričke kulture, Nacionalna zajednica Bugara u Hrvatskoj, Makoto hrvatsko-japansko društvo, Udruga za ruski jezik i drugi – program Vremeplov dječje igre poslužit će ujedno i za promicanje i upoznavanje s igrom iz različitih dijelova svijeta. „Cijeli tjedan ćemo organizirati multikulturalne radionice sa željom da djecu upoznamo s različitim kulturama, običajima, glazbom, igračkama iz cijeloga svijeta.“ – kazala je predsjednica Saveza.

izlozba2Izložba ujedno odgovara na uvijek prisutne komentare kako se današnja djeca ne znaju igrati. Možda najbolje objašnjenje daje upravo voditelj likovnog postava ove izložbe, Ivan Vitez – „Razlika ne postoji. Djeca su se jednako iskreno i jednako spontano, jednako zaljubljeno igrala u 15. stoljeću i u 21. stoljeću. Razlika je samo u tehnologiji. To je otprilike kao i razlika u pitanju – koja je razlika u pisanju između danas i 100 godina ranije? Slova su ostala ista, sadržaji su ostali isti, ali prije 100 godina se pisalo tintom i perom, a danas se piše kemijskom olovkom“.

Postojanje tehnologije nikako nebi trebalo zamijeniti ulogu roditelja u razvoju dječje igre. Upravo predsjednica Saveza, zajedno s Ivanom Vitezom, ističe veliku ulogu roditelja u procesu igre.

„Uloga roditelja u igri je ogromna. Roditelj je tu da djetetu pomogne da razvija kroz igru sve svoje potencijale i sposobnosti. Dakle, ja pozivam roditelje da se igraju što više s djecom. Znači, ono vrijeme što provode, a znam da je to skromno vrijeme u danu, jer imaju svoj posao i drugih obaveza, važno je da kroz igru s djetetom uspostave prisniji kontakt i puno toga će kroz igru saznati o djetetu i pomoći mu da bude sretno i zadovoljno dijete“, kazala je prof. dr. sc. Aide Salihagić Kadić.

„Roditelji moraju shvatiti da je igra jedan način kreativnog življenja djeteta i da kreativnost djeteta u budućnosti zavisi o tome koliko se igralo i koliko kvalitetno i koliko organizirano. Dijete si samo ne zna organizirati igru. Roditelji su ti koji ga trebaju voditi kroz sigurnu igru. Dijete samo po sebi nije zahtjevno u odabiru igara niti igračaka. Dijete će uveseliti često jedna prazna kutija nekog predmeta koji je bio zapakiran i oni će popodne provesti s tom kutijom, igrati se jednako kao što će se skupom lokomotivom na sedam baterija“, izjavio je voditelj likovnog postava izložbe Ivan Vitez.

Što su to prošle generacije ostavile budućim naraštajima i kako se razvijao dječiji najvažniji posao – igra, može se saznati sve do nedjelje, 15. studenog u Muzeju Mimara u periodu  od  10 do 16 h, a ulaz je besplatan.

Napisala: Kristina Rep

Fotografije: Mirko Cvjetko

Oglas

Komentiraj

komentari