SAVJETI ZA SAMOHRANE MAME

Iako je uloga samohranih majki bez pogovora velik izazov, nije i nemoguć. Savjeti koji slijede možda mogu pomoći u izvedbi najtežeg posla na svijetu. Važno je zapamtiti kako biti samohran roditelj znači biti i jaka osoba, a u očima djeteta i najsnažnija osoba u galaksiji.

Budite pozitivni – Bez obzira na okolnosti koje su dovele do vaše situacije, ništa ne prolazi bez pozitivnog stava. Kada stvari postanu teške, zasigurno će vam trebati rame za plakanje, ali pokušajte da to ne bude rame vašeg djeteta. Budite pozitivni kada razgovarate sa svojom djecom, uvjeravajući ih da će se stvari poboljšati i usredotočite se na budućnost umjesto prebivanja u prošlosti. Zadržite svoje mišljenje o privatnim događajima na minimum, pa čak i kada to izgleda nemoguće. Pokušajte se suzdržati od lošeg govora o ocu vaše djece. Zapamtite, bez obzira na situaciju, većina djece će i dalje imati veze sa svojim ocem. Ako postoje negativne konotacije, dopustite svojoj djeci da prepoznaju te stvari u svoje vrijeme. Držite negativnost na čekanju i pokušajte se umjesto toga usredotočiti na prekrasan, novi život na horizontu.

Razvijte rutinu – Rutinski raspored za sebe i djecu ne samo da će vratiti normalnost i stabilnost natrag u svačiji život, već ćete lakše upravljati svakodnevnim zadacima poput odvajanja vremena za večeru i zadaće. Napravite kalendar nadolazećih događaja poput školskih projekata ili sportova. Ako imate stariju djecu, dodijelite im određene poslove i odgovornosti. Učinite jasnim kako ste još uvijek obitelj i kao obitelj svatko mora raditi zajedno.

Stvorite njegujuću okolinu – Prilikom zapošljavanja, najgora pogreška koju možete učiniti je da postanete tako zatrpani obvezama da zaboravite uzeti vremena za svoju djecu. Da, odlazak na posao i pružanje osnovnih potreba važni su aspekti roditeljstva, ali tako i pružanje ljubavi. Uzmite vremena i slušajte o dječjem danu u školi ili nadolazećim događajima i podijelite svoje uspjehe i vijesti s njima. Zakažite druženja poput “obiteljske večeri filma” ili odredite nedjelju kao dan odlaska u park.

Tražite fleksibilnu dječju njegu – Biti jedini roditelj uglavnom smanjuje vaše mogućnosti i fleksibilnost pa je važno istražiti ono što se da promijeniti. Dok je većina vrtića stroga oko vremenskih ograničenja, neki su osjetljivi na posebne situacije. Razgovarajte o vašoj situaciji s vašim pružateljima usluga dnevne njege ili istražite trošak privatnog čuvara djece. Više fleksibilnosti koje stvorite za sebe, manje stresa na dnevnoj bazi.

Prihvatite pomoć kada se nudi – Možda ste u prošlosti odbijali pomoć roditelja ili prijatelja u nekim situacijama, a možda ste bili ponosni što nikada ne prihvaćate poziv za večeru osim ako ne biste mogli platiti za svakoga za stolom, ali to je drugačije i trebat ćete svu pomoć koju možete dobiti. Iskorištavanje ljudske dobrote nikada nije dobra ideja, ali dopuštajući drugima da pomognu kada žele je prihvatljivo. Ako ste dovoljno sretni da imate snažan sustav podrške na vašoj strani, koristite ga. Nema razloga da činite sve sami ako postoji netko drugi spreman i sposoban preuzeti s vremena na vrijeme. Učinite sebi uslugu, ostavite ponos na vratima i samo kažite “da” ponekad. Možeš biti samohrana majka, ali ne i sama.

Vaše dijete nije vaš prijatelj – Mnogo samohranih majki pogriješi dopuštajući krivnji da nadvlada njihova prava kao roditelja. Da, vaša djeca mogu biti ljuta ili povrijeđena jer ste tamo, a tata nije. Da, oni mogu raspravljati, boriti se da povrijede vaše osjećaje, pogotovo kada su premladi da bi uistinu razumjeli situaciju, ali morate se sjetiti da su još djeca, a vi ste roditelj. Ne dopustite djetetu diktiranje pravila ili okolnosti. Uvijek je dobro čuti njihova mišljenja, ali na kraju dana i dalje ste roditelj i trebate biti onaj koji donosi konačne odluke. Zapamtite, djeca rijetko znaju što je najbolje za njih u mladoj dobi, samo znaju što žele u tom trenutku. Vaš je zadatak da filtrirate mogućnosti i stojite iza odluka koje im doista koriste i obitelji u cjelini. Na kraju će razumjeti.

Dajete sve od sebe – Činjenica je da ćete pogriješiti. Reći ćete i raditi stvari koje biste željeli povući. No, na kraju dana, ako možete duboko udahnuti i znati da ste uistinu učinili najbolje što ste mogli s onime što je bilo pred vama, to je uistinu jedino i važno. Biti samohrana majka je teško. Vi ste jedini nosioc svega, od financijskih nedaća do liječničkih imenovanja pa do bijesnih tantruma i noćnih mora. Više nećete moći biti mama, stražar; morat ćete biti jači od sada. Sada ćete morati biti ona koja obriše suze i postavlja pravila, ona koja nadahnjuje i disciplinira, i ona koja sluša i podučava. Nema knjiga ili savjeta koji mogu dati korak po korak upute o tome što učiniti, jer je svaka obitelj drugačija. Neka ljubav i razumijevanje budu vaši vodiči po izboru i nikada ne zaboravite, duboko u sebi leži žena s neusporedivom snagom i odlučnošću, prigrlite je. To možda nije bila vaša uloga izbora, ali sada je vaša stvarnost, sve što možete učiniti je napraviti najbolje od toga.

Izvor: skinnymom.com

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar